С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Тема

17 10 май 2013, 17:20, 11897 прочитания

Сливова на разсъмване

Троянската слива си връща старата слава и малко по малко се превръща в конкурентно предимство за един затруднен балкански регион. Иван Методиев отиде на фестивала на сливата в Троян, за да разкаже за близките срещи с местната култура и уникалната сливова ракия. С други думи - интелигентен алкохолен туризъм

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В миналото ракията е основно средство за препитание в региона.

Още в началото на ХХ век троянци започват да изнасят мармалади, пестили, сушени сливи и пулпове за Западна Европа, а най-ценният вторичен дестилиран продукт отива приоритетно за собствена консумация. Ракията в Троян се приема за универсален лек за всички болести и мъки и реално не съществува проблем, за който троянците да не са измислили приложение на тази напитка. Днес нещата изглеждат малко по-разумно и сливата е основна съставка в менюто на повечето местни ресторанти, които експериментират със свинско със сливи, агнешко с паста от сливи, панирани сливи, шишче със сливи и други подобни.
Сливова на разсъмване

Фотограф: Aлександър Трифонов

През целия ден на площада не спира фолклорната програма с концерти на различни ансамбли и ревю на народни носии от различни краища на България. Брошурата на фестивала ни подсказва укорително за всички художествени дейности и самодейности, които сме изпуснали през предишните дни - какви ли не концерти, хип-хоп танци, рок концерти, венециански карнавал с маски и костюми и всякакви всенародни забавления, които се опитват да привлекат интереса на местните и гостите на града. В програмата са включени всевъзможни конкурси за символ на фестивала от керамика и дърворезба, най-добра снимка, детска рисунка и анекдот на тема сливи и сливовица, литературен конкурс за стихове и проза и най-важния конкурс за троянски майстор на най-добрата домашна сливова.
Ракията в Троян се приема за универсален лек за всички болести и мъки. Сливата е основна съставка в менюто на повечето местни ресторанти, които експериментират със свинско със сливи, агнешко с паста от сливи, панирани сливи, шишче със сливи...
Важна част от програмата на фестивала е дегустацията на домашни сливови ракии от професионални сомлериери, които оценяват различните по цвят и аромат домашнярки, сред които и 60-годишна ракия (която впоследствие не печели първо място). Изпускаме първака от току-що сварената ракия и си сипваме по една малка директно от чучурчето на казана в центъра, след което притичваме до съседната сергия на бабите от Бели Осъм, които гасят огъня в гърлото с домашен ошав от сливи. Последното върви жестоко под формата на коктейл с греяна ракия.

Италианците имат грапа, японците - саке, руснаците – самогон, мексиканците – текила, американците – бърбън, а троянчаните - сливова ракия.


Съвсем неочаквано за родно място на троянската сливова се приема едноименният манастир. Според популярната градска легенда още с основаването на светата обител през ХІV век монасите започват дестилирането на жива вода и я разпространяват сред миряните от целия регион. Но бизнесът не се разраства и си остава предимно на територията на манастира. Оригиналната рецепта с 40 билки се предава апокрифно през вековете от игумен на игумен. Специфичният вкус на това питие се дължи на уникалния сорт сливи, който расте в троянския регион – дребни, но много сладки и ароматни тъмносини плодове с лесно отделяща се костилка. Качеството на напитката зависи от съда, в който става ферментацията – колкото по-голям съд, толкова по-пивка сливовица. Най-използваните казани за изваряване на ракия са между 80 и 120 литра. От една и съща изходна суровина обаче се получава различен вкус ракия при отделните казани. Тя не трябва да бъде много силна и е най-пивка и ароматна в границите между 39 и 41 градуса.
Сливова на разсъмване

Фотограф: Aлександър Трифонов

Има още една важна причина за честване на празник на сливата. Преди десетилетие шарка унищожава голяма част от насажденията от типичния сорт сини сливи и производството на плода се възражда едва през последните две години с първите по-мащабни масиви от сливови градини. Фестивалът все още е далеч от посещаемостта в сравнение с надсвирването с гайди в родопското село Гела, нестинарските празници в Странджа и подобните фестивали на сръбската скара и духовата музика в Сърбия, но наваксва с бързи темпове и се възражда като автентична традиция, която не се среща никъде другаде в България и има потенциал да привлече достатъчно публика за кулинарен и алкохолен туризъм.

Само един уикенд не стига, за да се разгледат всички обекти от т. нар. сливова лига – списък със задължителните места като Троянския манастир, Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, Националното изложение "Орешак", Природонаучния музей с препарирани животни в Черни Осъм и галерията "Серяковата къща". За сметка на това се справяме доста прилично с опознаването на механите и традиционната кухня и си оставяме няколко коза за следващото издание на фестивала в последния уикенд на септември.

Българският фестивал на сливата е на www.festivalnaslivata.comи във Facebook. Есенното му издание е на 28 и 29 септември 2013.



 
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

България преоткрива таланти 2 България преоткрива таланти

Илюстрации с портрети на роми от България и света разказват техните непознати истории и постижения в изкуството

30 авг 2019, 2880 прочитания

Добрият, лошият и безучастният 3 Добрият, лошият и безучастният

Важните уроци от кампанията "Не ми се обиждай, но...", която обръща внимание на щетите, нанасяни от предразсъдъците и езика на омразата

23 авг 2019, 5239 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Галерия: Яж радомирски кюфтета, моли се и обичай

Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

Моят все по-скъп банкер

Банките започнаха да повишават таксите, като засилване на тенденцията, която не е нова, се очаква от есента

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

20 въпроса: Ралица Петрова

Режисьорката на "Безбог" завършва сценария към следващия си филм

Ново място: Книжарница на издателство "Рибка"

Книжарницата има за цел да предложи пълноценна селекция от детска литература на български език