//
Light / Тема
Сливова на разсъмване
Троянската слива си връща старата слава и малко по малко се превръща в конкурентно предимство за един затруднен балкански регион. Иван Методиев отиде на фестивала на сливата в Троян, за да разкаже за близките срещи с местната култура и уникалната сливова ракия. С други думи - интелигентен алкохолен туризъм
Още в началото на ХХ век троянци започват да изнасят мармалади, пестили, сушени сливи и пулпове за Западна Европа, а най-ценният вторичен дестилиран продукт отива приоритетно за собствена консумация. Ракията в Троян се приема за универсален лек за всички болести и мъки и реално не съществува проблем, за който троянците да не са измислили приложение на тази напитка. Днес нещата изглеждат малко по-разумно и сливата е основна съставка в менюто на повечето местни ресторанти, които експериментират със свинско със сливи, агнешко с паста от сливи, панирани сливи, шишче със сливи и други подобни.

През целия ден на площада не спира фолклорната програма с концерти на различни ансамбли и ревю на народни носии от различни краища на България. Брошурата на фестивала ни подсказва укорително за всички художествени дейности и самодейности, които сме изпуснали през предишните дни - какви ли не концерти, хип-хоп танци, рок концерти, венециански карнавал с маски и костюми и всякакви всенародни забавления, които се опитват да привлекат интереса на местните и гостите на града. В програмата са включени всевъзможни конкурси за символ на фестивала от керамика и дърворезба, най-добра снимка, детска рисунка и анекдот на тема сливи и сливовица, литературен конкурс за стихове и проза и най-важния конкурс за троянски майстор на най-добрата домашна сливова.
Ракията в Троян се приема за универсален лек за всички болести и мъки. Сливата е основна съставка в менюто на повечето местни ресторанти, които експериментират със свинско със сливи, агнешко с паста от сливи, панирани сливи, шишче със сливи... |
Италианците имат грапа, японците - саке, руснаците – самогон, мексиканците – текила, американците – бърбън, а троянчаните - сливова ракия.

Има още една важна причина за честване на празник на сливата. Преди десетилетие шарка унищожава голяма част от насажденията от типичния сорт сини сливи и производството на плода се възражда едва през последните две години с първите по-мащабни масиви от сливови градини. Фестивалът все още е далеч от посещаемостта в сравнение с надсвирването с гайди в родопското село Гела, нестинарските празници в Странджа и подобните фестивали на сръбската скара и духовата музика в Сърбия, но наваксва с бързи темпове и се възражда като автентична традиция, която не се среща никъде другаде в България и има потенциал да привлече достатъчно публика за кулинарен и алкохолен туризъм.
Само един уикенд не стига, за да се разгледат всички обекти от т. нар. сливова лига – списък със задължителните места като Троянския манастир, Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, Националното изложение "Орешак", Природонаучния музей с препарирани животни в Черни Осъм и галерията "Серяковата къща". За сметка на това се справяме доста прилично с опознаването на механите и традиционната кухня и си оставяме няколко коза за следващото издание на фестивала в последния уикенд на септември.
Българският фестивал на сливата е на www.festivalnaslivata.comи във Facebook. Есенното му издание е на 28 и 29 септември 2013.

След като покори света, корейската поп музика печели все повече фенове и в България
29 ное 2019, 8439 прочитания

Кампаниите за групово финансиране намират все по-голям успех при креативните проекти в България
4 окт 2019, 3535 прочитания
9 дек 2019, 3530 прочитания
9 дек 2019, 3441 прочитания
9 дек 2019, 2362 прочитания
9 дек 2019, 2055 прочитания
9 дек 2019, 1248 прочитания