Шестте правила на успешните вечèри за приятели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шестте правила на успешните вечèри за приятели

Шестте правила на успешните вечèри за приятели

5331 прочитания

Дон Мейбин е канадец, който живее и преподава в Япония от години. Основател е на проекта Sulantra.com – сайт за изучаване на множество езици (вкл. и Български език) онлайн. Много обича да пътува, и е посещавал България неведнъж. Често може да бъде забелязан в кухните на приятелите си от целия свят. А те се отнасят към него като към Краля на вечèрите.

Като дългогодишен учител, имам склонност да подхождам към часовете, а и живота си, по много организиран начин. Обичам да планирам дейностите добре, да изготвям графици, да анализирам груповите динамики, и да подготвям помагателни материали. Ако нещата дерайлират някъде, разследвам отклонението внимателно, взимам поука, опитвам отново, и отказвам да се предам. Може да се каже, че съм упорит перфекционист.

Същото важи, когато готвя за приятели. Следвам формулата "храна+приятели+забавления". Както в най-успешните ми учебни часове, внимателно подреждам всеки от тези компоненти, и след това наблюдавам внимателно отстрани. Няма да се заигравам с компонентите "приятели" и "забавления", защото това е леко рисковано. Вместо това ще ви разкажа за храната.

Ето моите шест златни правила за организиране на успешни вечèри за близки и приятели – следвам ги винаги и досега не са ме предали.

Правило №1 – Сервирайте комбинация от изпробвани, но и нови рецепти

Един от приятелите ми каза наскоро, че винаги очаква с трепет новите ястия, които неизбежно се появяват на масата у нас. Но необходимо ли е изцяло да подновявате репертоара си всеки път, когато каните хора на вечеря? Ключът е да комбинирате изпитаното старо с новото, да сервирате дебютиращи ястия наред с познатите, изпитани рецепти, които са били приети с одобрение в миналото.

Правило №2: Смесвайте познати продукти в необичайни комбинации

Един от най-успешните ми ордьоври е супер просто Предястие от риба и крема сирене – както името му издава, то е комбинация от риба от консерва, крема сирене и подправки, сервирана със ситно нарязани орехи и магданоз. Може и да не звучи много апетитно, но това ястие е евтино, лесно за приготвяне, и е първото нещо, което изчезва от масата. А и спечелих сребърен медал на конкурс на "Киккоман" за това изобретение.

Правило №3: Помогнете си, като приготвите някои ястия ден-два предварително

Ястия, които изискват суетене в последната минута, могат да превърнат очакваното събитие в адско изпитание. Не е най-добрата идея да посрещате гостите си, тичайки из кухнята и вадейки тави от фурната, докато си скубете косите. Пощадете се и включете в менюто рецепти, които можете да приготвите предварително. Вкусът на много ястия става дори по-добър, ако са приготвени предварително (например, лазанята), а някои от тях няма дори да е нужно да претопляте. Това важи с особена сила за летните ястия.

Правило №4: Подредете "маса с гледка"

Живея в Япония, чиято кухня е известна с деликатните си вкусове, уникалните съставки, и изискани порции. На незапознатите, обаче, подобно специално меню може да се стори безвкусно, прекалено скъпо, и да ги остави гладни. Но японската храна има още едно качество, което всички одобряват: добрите представяне и вид. Не е нужно да изрязвате репичките във формата на сватбени букети (въпреки че много японци използват специални белачки, които режат морковите във формата на вишнев цвят). Обаче, ако нарежете баницата на красиви триъгълници, и ги подредите в кръг около купа хубаво кисело мляко, ще изкушите гостите си още повече. Това също ще помогне и храната да стигне за повече хора – все пак никой не иска да бъде хванат как си сервира четвъртата порция.

Правило №5: Постарайте се десертите ви бъдат ослепителни

Когато преподавам, учениците ми обикновено винаги запомнят последното занимание. Същото важи и за вечèрите, които организирам за приятелите си. Ако предложите приказни десерти, хората лесно ще забравят пресолената супа или жилавото пиле. А най-хубавото на десертите е, че повечето от тях обичайно могат да бъдат приготвени предварително. Аз обичам да прекалявам с десертите (коледните вечèри у нас обикновено съдържат десетина десерта за същия брой гости), и имам фаворити, които винаги присъстват в менюто. Например любимият ми Сладкиш с портокали и бадеми – марокански десерт, който съм "ревизирал" според собствения си вкус. Ще ви се прииска да се качите на самолет за Казабланка, ако го опитате!

Правило №6: Не робувайте на рецептите

За новаците, приготвянето на вечеря за много хора може да е плашещо. Запомнете: вие контролирате нещата в кухнята и рецептите трябва да се подчинят на вас, а не обратното. Ако липсва някой продукт, бъдете смели и импровизирайте. Независимо какво ви е казвала майка ви, да си играете с храната е приемливо. В Япония, например, съм замествал сиренето в българската баница със смес от кисело мляко и тофу (соево сирене), и съм слагал кимчи (корейско мариновано зеле) върху пица. Звучи плашещо, зная, но ако ползвате местни продукти, може да изобретите някое паметно ястие, което е единствено по рода си – също като вас самите!

Правилата, които споделям с вас, са базирани на здравия разум и увереността. Когато планирате празнична вечеря за приятелите си, здравият разум обаче може да се разтопи като масло в горещ тиган. Колкото до увереността – тя идва с опита. Много е вероятно първите ви опити да са провал, но гледайте да сте положително настроени. Дали приятелите ви ще помнят леко загорялото печено след година? Добре, де, две години. Ако успеете да се смеете на неуспехите, може да сте успели всъщност да сервирате най-доброто от всички ястия – леко несъвършено, но забавно преживяване, което ще бъде запомнено с усмивка и вкусът от което ще остане за години напред.

Превод: Кристина Николова

Предястие с риба и крема сирене

Това е евтин и лесен за приготвяне ордьовър, идеален за партита, в които има и храна. Най-вкусен е на следващия ден.

Продукти:

1 консерва риба тон или сьомга, смачкана с вилица

1 чаена лъжичка лимонов сок

4 супени лъжици ситно нарязан магданоз (2+2)

1 чаена лъжичка ситно нарязан лук

250 гр. Крема сирене

50-100 гр. Натрошени печени орехи

Маслини или каперси (за украсата)

Магданоз (за украсата)

1 чаена лъжичка хрян

1-2 капки Уорчестър сос

ИЛИ

1 чаена лъжичка уасаби + малко соев сос

Приготвяне:

1. Отворете консервата, отцедете я добре, и намачкайте рибата с вилица, в чиния или купа..

2. Добавете лимоновия сок, две супени лъжици нарязан магданоз, лука, хряна и сосът Уорчестър (или уасабито и соевия сос). Разбъркайте добре.

3. Натрошете орехите и ги сложете в чиния. Поръсете останалия магданоз върху тях.

4. Добавете сиренето към рибената смес и разбъркайте. Недейте да прекалявате с бъркането, или сиренето ще омекне прекалено.

5. Оформете сместа на нещо като топка, и изравнете, така че да придобие формата на колело.

6. Добре покрийте "колелото" със сместа от орехи и магданоз, навсякъде.

7. Поставете в чиния, гарнирайте с магданоз, маслини или каперси. Сервирайте върху крекери.

Марокански сладкиш с портокали и бадеми

Продукти:

2 средноголеми портокала

200 гр. Бяла захар

6 яйца

250 гр. Бадмово брашно (ситно смлени бадеми)

1 пакет бакпулвер

Портокалите се измиват добре, слагат се в тенджера, покрити изцяло с вода и се варят в продължение на час и половина-два. Докато се варят, се внимава да не изври водата, ако изври, се долива. Когато са готови, се отцеждат от водата и се слагат в съд да изстинат. Тази процедура е най-времеемката в рецептата и може да се направи предварително. Изстиналите сварени портокали се пюрират с пасатор (заедно с кората, нищо не се отделя или хвърля).

Междувременно се разбиват с миксер захарта и яйцата. Прибавя се портокаловото пюре, бакпулвера и брашното от бадеми. За приготвянето на брашното от бадеми ви трябват филирани бадеми, които смилате допълнително на фино брашно. Аз лично оставям половината количество несмляни, а само ги натрошавам леко (биете плика, в който са пакетирани бадемите с нещо тежко, напр. стъклена бутилка или точилка). Така сладкишът има по-приятна текстура.

Сместа се слага в застлана с хартия за печене тава (с диаметър не по-голям от 22-24 см, иначе сладкишът ще стане много тънък) и се пече на не повече от 180-190 градуса около час, докато се зачерви.

Яде се изстинало, най-добре на следващия ден.
Дон Мейбин е канадец, който живее и преподава в Япония от години. Основател е на проекта Sulantra.com – сайт за изучаване на множество езици (вкл. и Български език) онлайн. Много обича да пътува, и е посещавал България неведнъж. Често може да бъде забелязан в кухните на приятелите си от целия свят. А те се отнасят към него като към Краля на вечèрите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.