Свалки в кухнята

Пет рецепти за първа среща

Кристина Николова

Познаваме Кристина Николова, или просто Крис, като едната половина от кулинарния блог "Нож и виличка" (http://nojivilichka.wordpress.com) - един от първите и най-добри български блогове за храна, към който се връщаме и до днес, както минаваме покрай мястото, където едно време се е намирала любима сладкарница. Впоследствие Крис се премести на ново място, My Soul Kitchen (http://www.mysoulkitchen.eu), за което обаче не й остава много време, тъй като или до късно се грижи за call центъра на онлайн компанията, в която работи, или се справя с jet lag-а след поредния полет по работа.

За себе си казва, че е домашен готвач, обича добрата храна и винаги е нащрек за нови кулинарни открития, в които се потапя с любопитство като в хубава книга. Вдъхновява се от добрите кулинарни текстове и сама пише така заразително, че всичко изглежда много лесно. Крехки пържоли на тиган? Отнемат й един параграф. Винаги има съвет тип "силиконовата шпатула е гениална" и почти всеки път ще ви разкаже история за храната, докато готви.

След няколко години в Япония в момента често й се налага да дели времето си между София, Манила, Тел Авив и Гибралтар, но приема това като лично предизвикателство да подхожда по-смело към местната кухня. Ако можеше да покани когото и да било на обяд, със сигурност на масата й щяха да са Пати Смит, Джулия Чайлд и Джоан Дидион.

Този брой беше измислен и приготвен от нея по същия начин, по който би ви сготвила нещо: ще избере менюто внимателно, ще направи тематичен плейлист, ще купи всичко сама от Женския пазар, въпреки че на ъгъла има мол, и по пътя към вкъщи ще събере няколко приятели.

"Има нещо смирено и цивилизоващо в това да споделяш храна с други хора. Простото действие да приготвиш на някого нещо за ядене, дори това да е само чиния супа или къс хляб, има многопластово значение. То предполага акт на закрила и грижа, щедрост и интимност. Само по себе си то е знак на уважение." – Найджъл Слейтър

Не зная дали любовта на мъжете (а и жените, ако трябва да сме точни) минава единствено през стомаха, но със сигурност това е един от пътищата, по които тя може да се промъкне.

Когато търсим партньор, обикновено, наред с интелекта и външния вид ни привличат качества като самоувереност, отговорност, чувственост и въображение. А малко неща са по-секси от това някой вдъхновен и уверен в себе си да ви сготви вечеря.

Ако решите да сваляте някого с храна, е добре да знаете какво правите, въпреки че не е нужно да сте изкусен кулинар. Достатъчно е да имате желание, да не се страхувате и да се осланяте на здравия разум.

Правилата са три.

ПЪРВО

Подберете истински качествени продукти – зеленчуците е най-добре да купите на някой пазар, от продавач, който ви дава да ги изберете внимателно, пастата е италианска, а сметаната е единствено млечна. И без заместители, моля.

    ВТОРО

    Дайте си достатъчно време за подготовка - не искате да разопаковате покупките, когато той или тя звъни на вратата. Тогава вече е твърде късно да направите добро впечатление.

      ТРЕТО

      Заложете на прости и изпълними рецепти. Последното е златното правило. Помните ли синята супа на Бриджит Джоунс? За да дам сходен положителен пример от популярната култура, по-скоро се целим в онази сцена от последните сезони на "Сексът и градът", в която героят на Михаил Баришников омайваше Кери Брадшоу в кухнята, приготвяйки й вечеря, докато пиеха вино. Получи му се, доколкото помня.

        За улеснение, ето няколко изпитани рецепти (вегетарианска, с риба и с месо), които отговарят правилата - те трудно могат да се объркат и не отнемат много време, а продуктите са прости и се намират в по-добрите магазини у нас. Салатата е една и разчита на дресинга си, за да се адаптира към всяко от предложените основни.

    Една салата, три различни дресинга

    Това е една съвсем семпла салата, която, комбинирана с подходящия дресинг, става добро предястие или акомпанимент на всяко едно от основните ястия. Зеленият компонент може да бъде млад спанак, рукола, радикио, както е в този случай, но може да ползвате и всякакъв вид маруля – сега изборът е сравнително широк и не се налага да избирате между обикновената маруля и айсберг, която няма много вкус.

    Няколко думи за дресинга. Най-добре е да си го направите сами. Така знаете какво има в него и е в пъти по-вкусен и истински. За целта ви трябват единствено малък буркан с капак и силни ръце, защото добрият дресинг трябва да е разбъркан добре.

    Класически винегрет

    1 чаена лъжица дижонска горчица

    2 супени лъжици винен оцет

    4 супени лъжици зехтин

    1 чаена лъжичка сол

    Смесете всичките продукти в бурканчето, затворете го плътно и го разтресете, докато ви заболи ръката. Ще познаете готовия винегрет по това, че е леко сгъстен и с плътна консистенция. Полейте измитата и изсушена салата с него, разбъркайте и сервирайте с картофения огретен. Нещата няма как да станат по-френски от това.

    Обикновен италиански дресинг

    2 супени лъжици лимонов сок

    4 супени лъжици зехтин

    1 чаена лъжичка сол

    Няколко листа пресен босилек

    Вземете листата босилек и ги смачкайте в ръцете си, така ще освободят аромата си, с който ще парфюмират този простичък, но вкусен дресинг. Смесете всичките продукти заедно с босилека в бурканчето и го разбъркайте. Оставете го да престои 10-15 минути, за да може босилекът да си изпълни мисията. Смесете със салатата и разбъркайте.

    Може да вдигнете нивото на тази салата, като добавите няколко парчета маринован артишок в нея – добавят свеж, леко кисел вкус и са като съкровища, които намирате в купата.

    Сервирайте като предястие към пастата.

    Азиатски дресинг

    4 лъжици оцет за суши

    Няколко капки сусамово олио

    1 малко парче настърган джинджифил

    1 малка скилидка чесън

    1 чаена лъжичка соев сос

    Настържете джинджифила фино, с помощта на ренде (става най-лесно, ако сте го замразили предварително). Смесете всичките останали продукти в бурканчето заедно с леко смачканата, но необелена скилидка чесън, и разбъркайте добре. Извадете чесъна и смесете дресинга със салатата.

    Малка шепа обикновен сусам, опечен до златисто в сух тиган (без мазнина), поръсен върху салатата, допълва екзотичния вкус.

    Сервирайте като предястие или компания на пилешките шишчета с гарнитура от кокосов ориз басмати.

    Картофи дофиноа

    Ако обектът на романтичните ви аспирации е вегетарианец, картофеният огретен дофиноа е вашето ястие, с което да го/я впечатлите. Това ястие е блестящ пример за това как нещо може да бъде в пъти по-прекрасно от сбора на съставните си части – съвършено обикновени продукти, комбинирани и опечени до най-красивият нюанс на златистото - фин и същевременно пълен вкус и сатенена текстура. Комбиниран с простичка зелена салата с добър винегрет, този огретен определено влиза в моя топ 10 на любими вечери или обяди.

    Продукти за двама (с останки за обяд на следващия ден):

    Килограм картофи

    300 милилитра млечна сметана

    300 милилитра прясно мляко

    Стрък мащерка

    1 скилидка чесън

    1 чаена лъжичка сол

    Бучка масло, колкото орех

    50 грама пармезан или друго жълто сирене, например грюер или ементал

    Измийте и обелете картофите. Трикът тук е те да се нарежат възможно най-тънко – кухненският робот помага чувствително в случая и пести време, но ако нямате такъв, просто ползвайте остър нож и се заредете с търпение. Когато сте готови, поставете картофите в чиста кухненска кърпа, попийте ги от влагата и ги оставете покрити, докато сте готови да ги ползвате.

    Намажете глинена или порцеланова тава щедро и навсякъде с маслото. Магията на огретена се крие именно в карамелизираните крайчета на тавата. Загрейте млякото и сметаната в малка тенджера или дълбок тиган на умерен огън, като добавяте леко смачканата (с тъпата част на ножа върху кухненската дъска), но необелена скилидка чесън, стръка мащерка и щипката сол. Оставете сместа да се загрее бавно, докато не се появят мехурчета по стената, като внимавате да не кипне. Прецедете сместа и изхвърлете чесъна и мащерката – те са пуснали точно толкова от парфюма си, колкото трябва за едно френско ястие. Подредете половината картофи в тавата, като не е нужно все още да внимавате за подредбата. Залейте с половината от млечната смес и подредете вече внимателно и в кръг останалата половина от картофите, като е добре да запазите най-красивите картофени шайби за тази част. Залейте с останалата смес, поръсете с настърганото (или натрошено, ако е грюер) сирене и печете около час във фурна, загрята на 160 градуса.

    Ще познаете готовия огретен по цвета – красив като залез през август. И по неустоимата миризма, разбира се.

    Пилешки шишчета с къри и кокосов ориз басмати и лайм

    Тази рецепта е лесен начин да придадете изненадващ и интересен вкус на иначе скучноватото пиле. Използвайте месо от бут – за разлика от пилешките гърди то няма вкус на картон. А боравенето с продукти като кокосово мляко, къри и лайм ще ви донесе екстра точки за смелост, експериментаторски дух и космополитност.

    Продукти за двама:

    За ориза:

    1.5 чаени чаши ориз басмати

    250 милилитра кокосово мляко

    400 милилитра вода

    Щипка сол

    За пилето:

    2 пилешки пържоли от бут без кожата

    1 чаена лъжичка умерено люто къри

    150 милилитра кокосово мляко

    Фино настъргана кора от един лайм

    Щедра щипка сол

    Приготвяне:

    Подготовката, преди да сложите пилето да се пече, отнема половин час. Нарежете пилето на хапки, овкусете го с кърито и щипката сол, сложете го в малък съд, например кутия за храна, добавете кокосовото мляко и кората от лайм и го оставете да покисне в маринатата, за да може вкусовете да се оженят. Ако ползвате дървени шишчета, сега е времето да ги накиснете във вода и да ги оставите там за поне 20 минути, за да не се подпалят, докато печете пилето.

    Измийте ориза, докато водата, в която го миете, стане бистра. Изцедете го добре и го поставете в незагрята тенджера. Добавете кокосовото мляко, водата и щипката сол. Оставете го да заври на силен огън без капак, но бъдете внимателни. Веднага щом заври, захлупете го и намалете огъня до слаб. Оставете го да се задуши за около 12-15 минути. Свалете от огъня и го оставете, без да махате капака, докато не е готово пилето. Така ще остане топъл и апетитен.

    Отцедете пилето от маринатата, без да го попивате – гъстият сос от кокосово мляко, къри и лайм ще се карамелизира чудесно под грила, а не искате да се лишите от това. Постелете тавичка с хартия за печене, която предварително сте смачкали и намокрили добре под чешмата – така ще сте сигурни, че нищо няма да пламне под грила. Нанижете пилето върху шишчетата и оставете да се пече в много добре загрята фурна (230 C) под грила. Обърнете ги на другата страна след 15 минути. Търсеният ефект е златист цвят с леко карамелизирани по-тъмни крайчета.

    Разрошете ориза с вилица, докато стане пухкав, и сервирайте в голяма чиния заедно с шишчетата и няколко резена лайм за свежест.

    Талятели с пушена сьомга, сметана и водка

    Познавам хора, които прекарват години във връзки, без да ядат лук или чесън под никаква форма. В промеждутъците на ергенски живот, разбира се, хапват таратор с чесън или шкембе като отвързани. Струва ми се, че се лишават от една от радостите на живота.

    Лукът в тази рецепта е минимално количество и се сготвя, преди да достигне до небцето ви, така че няма опасност да се закачи за дъха ви за по-дълго от необходимото. Водката от своя страна е изненадваща съставка в рецепта за паста, но в този случай има задачата да подчертае останалите вкусове и да ги накара да изпъкнат, както всъщност водката обича да прави обикновено.

    Продукти за двама:

    4 гнезда талятели

    ½ малка глава червен лук

    100 грама пушена сьомга

    2 супени лъжици водка

    6 супени лъжици млечна сметана

    Зехтин

    Черен пипер

    Приготвяне:

    Започнете със соса. Нарежете лука съвсем ситно и го задушете в добре загрят тиган на умерен огън със зехтин за минута под капак. Накъсайте сьомгата на дребно и я добавете към лука. Разбъркайте и добавете водката, като я готвите, докато се изпари – това ще стане бързо. Добавете сметаната, разбъркайте и оставете соса да покъкри няколко минути. Не добавяйте сол, защото пушената сьомга е достатъчно солена и така. Свалете от огъня, докато сварите пастата.

    Напълнете голяма тенджера с вода и когато заври енергично, поръсете с щедра щипка сол – помага за да не залепне пастата. Пуснете талятелите вътре и ги сварете според инструкциите на пакета, обикновено отнема пет-осем минути. Изцедете сварената паста много добре в гевгир, поръсете с малко прясно смлян черен пипер, разбъркайте я със соса и ги оставете да си правят компания на умерен огън около минута-две. Сервирайте в чинии за паста, поръсени с някаква тревичка – ситно нарязан магданоз или копър, който също пасва добре (босилекът в този случай не е добра идея, защото би превзел останалите вкусове с присъствието си).

    Разбъркайте енергично в голяма купа с помощта на лъжица маскарпонето и захарта. Ще разберете, когато е готово, защото сместа ще се втечни леко. Внимателно изсипете 1-2 лъжици от сместа в малка стъклена чаша, покрийте с разтопена нутела и повторете отново, като завършвате с разтопения шоколад. Подредете не особено старателно нарязаните ягоди отгоре и сервирайте. Оттук нататък не ви трябват инструкции.

    Close
    Бюлетин
    Бюлетин

    Капитал: Light

    Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


    38 коментара
    • 1
      euronymous avatar :-|
      Euronymous

      Истински кулинар

      Публикувано през m.capital.bg

    • 2
      kish avatar :-P
      Kish

      Прекрасна Крис!

    • 3
      pavla avatar :-P
      ПАВЛА

      След азиатския дресинг за зелената салата и сьомгата ... не ми се мисли какво омазване би се получила с ягодите и шоколада. Мноого секси.

    • 4
      twinston_myth avatar :-|
      Рубиконан от Балъкимерия

      [quote#0:"статията"]Секси би било добро прилагателно за него предвид чувствената текстура на сиренето и декадентската сладост на лешниковия шоколад[/quote]
      Чувствена текстура, декадентска сладост? Почвам да оканибалявам ;-)

    • 5
      pavla avatar :-P
      ПАВЛА

      До коментар [#4] от "Рубиконан от Балъкимерия":
      [quote#4:"Рубиконан от Балъкимерия"] Почвам да оканибалявам [/quote]
      Недей. Номера с ягодите и шоколада е безотказен. Прясно проверено.

    • 6
      twinston_myth avatar :-|
      Рубиконан от Балъкимерия

      [quote#5:"ПАВЛА - Sorrylol"]Номера с ягодите и шоколада е безотказен[/quote]
      Мф - обаче у-е-к-о клиширан ;-) Нека си разправят, че пътят към еди-къде си минавал през стомаха ми, аз предпочитам да не ми минават през стомаха разни работи, докато съм поел по съответния път...

    • 7
      pavla avatar :-|
      ПАВЛА

      [quote#6:"Рубиконан от Балъкимерия"]докато съм поел по съответния път...[/quote]
      Едното предхожда другото. Въпрос на избор е с какво ще предпочетеш да прекалиш.

    • 8
      twinston_myth avatar :-|
      Рубиконан от Балъкимерия

      [quote#7:"ПАВЛА - Sorrylol"]Въпрос на избор е с какво ще предпочетеш да прекалиш[/quote]
      Предпочитам да прекаля с десерта... и после един хубав душ ;-)

    • 9
      ledeno_stydeno avatar :-?
      girl power

      Харесва ми като замисъл. Изпълнението може да бъде разнообразено съгласно фантазията на всеки. Само да допълня: прекрасно и показващо силно интимно сближаване е да си хапнеш/ откраднеш нещо от устата на любимия. Това аз наричам "влюбено хранене".

    • 10
      twinston_myth avatar :-|
      Рубиконан от Балъкимерия

      [quote#9:"girl power"]прекрасно и показващо силно интимно сближаване е да си хапнеш/ откраднеш нещо от устата на любимия[/quote]
      М-да, стига да не е скилидка чесън, иначе много здравословна ;-) Ако говорим за ядене и падане (по някого), човек няма как да не се сети за Пенелопе Крус в "Жена на върха"...


    Нов коментар

    За да публикувате коментари,
    трябва да сте регистриран потребител.


    Вход

    Още от Капитал