Мартина Ганчева

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
През годините първо водата, а след това и слънцето се налага като най-важния крепител на здравето на българина. Един от любимите начини за разхлаждане на софиянци през 40-те години е къпалнята "Мария Луиза". Но летуването извън града не е по джоба на всеки. Затова първоначално софиянци не познават думата "курорт". А така нареченото летуване практикуват само по-заможните семейства. И това означава да се ходи "на бани" или "на село".
Летовищата са зле устроени селца, но повечето с минерални бани – Княжево, Горна баня, Панчарево, Банкя. Тук обикновено софиянци се разпадат на две групи – едната с бохчи и дамаджани в ръце се настанява на зелената морава, а другата с бастуни и чадърчета заема масите пред локала, предвкусвайки насладата, обещана от благоуханията на скарата.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
3 коментара
Дайте рецептата за банкянската лимонада!
Прекрасен текст! Уж от не чак толкова далечното минало, но е време за което се помни много малко. Мъжете на снимките ми изглеждат сравнително стегнати, жените леко кифли ми изглеждат, но това е субективно, признавам си:)
На мен ми харесаха много снимките. И мъжете, и жените изглеждат добре - здрави, стегнати и усмихнати.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.