На София с любов

Тъмните и светлите страни на столицата през погледа на архитект Димитър Паскалев

от Росица Илиева
18890 прочитания

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sofianec avatar :-|
    Софиянец
    • - 3
    • + 12

Единствено за метроестакадите не съм съгласен. Щяха да разделят града ако се намираха на земята, но и трите подобни покрити естакади се намират върху мостови конструкции и не представляват никаква пречка за никого.

Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 4
    • + 31

Само се надявам Група Град да успеят да наложат своя вариант за ремонт на "Лъвов мост".

Нередност?
  • 3
    chernobyl avatar :-|
    Петко
    • - 2
    • + 23

С почти всичко съм съгласен. Изобщо в София има предостатъчно професионалисти с чудесно естетическо усещане, не разбирам защо общината не се обръща към тях, а осъществява проектите на някой с доста по-скромен опит и идеи. Казвам го като лаик, разбира се - но и без да имам опит в тази сфера, се хващам как започнах да избягвам централната алея на Южния Парк, защото имам лек астигматизъм и от тези натрапващи се шарки буквално ме заболява главата.

Нередност?
  • 4
    villiger avatar :-|

Всички снимки са много хубави, но най-много ми хареса тази на Народния театър. :)

Нередност?
  • 5
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 3
    • + 10

Добре е професионалисти да опишат кривиците на софийската неоурбанистика. За съжаление и за непрофесионалистите с елементарно чувство за естетика е ясно, че е "не то", само градската управа не го вижда.

сн.14 - Харесват ми по принцип рисуваните калкани и графити-културата, но на тези панелки стоят нелепо.

Нередност?
  • 6
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • - 2
    • + 16

До коментар [#5] от "Мария":
    [quote#5:"Мария"]Харесват ми по принцип рисуваните калкани и графити-културата, но на тези панелки стоят нелепо. [/quote]
    А, нелепо. Внасят доста колорит във визията на иначе грозните и сивкави панелки. Поне не си спираш погледа на нямащите нищо (като оформление) общо един с друг балкони.

Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 4

Когато София се управлява от рестипутски мислещи и крадливи общинари вече 24 години, няма начин да са решени въпросите на града при това естетически и красиво......
    Рестипута гони наема, естетиката за ядене не става.....

Нередност?
  • 8
    axo avatar :-|
    axo
    • + 9

До коментар [#3] от "chernobyl":

Е как да се дава поле за изява на способни хора, след като всичко в общината става с връзки, шуробаджанащина и подкупи. Преди време, когато са прави ремонта на пешеходната зона м/у Орлов мост и СУ се разбра, че пак тихомълком е спретнат някакъв проект от "наш" човек. Тогава въпросният архитект, възрастен господин с доста контакти и поръчки от общината, се беше изхвърлил нещо от сорта, че "той бил печелил толкова конкурси, че можело да получава поръчки и без конкурси".
    Просто има много хора в тази държава, които смятат, че определени неща им се полагат.

Нередност?
  • 9
    kman avatar :-|
    kman
    • + 8

Относно ремонта на Витошка: за мен най-абсурдното е как грубиянски, по соц маниер запушиха няколко от уличките там, като например Парчевич. Вместо да вземат поука от Узунджовска, която от години е в това положение, те направиха същото с други 4 преки, сега превърнати в 8 задънени улици от двете страни. Като резултат всяко паркиране там се превръща в гатанка, първо колко хора ще са достатъчно нагли за да те затапят безнадеждно, уж за малко, и второ, като тръгнеш да излизаш как ще караш на заден цяла пряка до кръстовището, и как ще влезеш с него на заден... Немислимо малоумие, трябва да влезе в учебниците като градоустройствена глупост.

Нередност?
  • 10
    sorilea avatar :-|
    Sorilea
    • - 10
    • + 7

Не мога да разбера как въпросният архитект препочита повече рисуваните панелки (сн 14 ), пред входа на
    Южният парк, фотана пред народният театър. Подменяла се градската среда. Еми да, подменят се мръсните площади ( например попа ). Незнам каква духовност в срещите на това място търси автора , но аз лично съм избягвала да си уреждам срещи там. Имам съмнения относно добрите му намерения.

Нередност?
Нов коментар