На София с любов
Тъмните и светлите страни на столицата през погледа на архитект Димитър Паскалев
от Росица Илиева
18890
прочитания

Четвъртото парче в албума Groove Euroope на Димитър Паскалев и Константин Кацарски, по-известни като Bluba Lu, е наречено Sofia. И това не е единственото, което архитектът е посветил на столицата. Негова работа са кулите на "Софарма" и "Литекс", контролната кула на летище София, бизнес център "Белисимо" на булевард "България". Ръководи архитектурно бюро "Архитектоника студио" и участва активно в "Група Град" - Архитекти за позитивна промяна на обществената архитектура в България.
Архитект Паскалев несъмнено е близък до проблемите на София и ги посочи с готовност, когато го поканихме да направи селекция от няколко места в града, които са го разочаровали и зарадвали напоследък. Става дума за:

"Имахме разговор с близки музиканти, казва архитект Паскалев, че след този ремонт, който му се направи, това пространство окончателно се обезчести. То беше много изоставено и мърляво, но това пък си носеше предистория – мноооого, много дълга от края на 80-те години. В момента няма нито блед спомен от преживяванията на това поколение, което се срещаше тук през последните 20 години. И някак си се направи без никакво уважение към субкултурата, с която е наслоено това пространство. Каква точно е идеята на квадратните кашпи, освен да прогони хората?"

"Въобще на повечето места, които се реновираха и реконструираха, се получи подмяна на ценностите и доста груба намеса в деликатната градска канава. Например входът на Южния парк, който беше с много натрошена настилка, но с една много елегантна шарка от 70-те, 80-те години. Беше подменена с някакъв шарен килим на ромбове, тип шевица... Вижте Google Earth."

"Направиха го с някакви пластмасови тръби и явно помпите не се контролират дигитално, не могат да се настроят точните височини на водата и един човек постоянно се занимава с това. Всички си го знаем така [описва арка с ръцете си във въздуха, за да покаже как бяха разположени струите на фонтана], със статуята по средата. Беше и на картички."

"Това е една много мащабна градска интервенция с болезнен резултат, според мен отново поради нескопосания диалог между проектант и инвеститор, или неразбиране на материята... В момента си имаме един пустеещ плочник от керамика в сърцето на София, който не е предположил с каква функция ще бъде използван и може би в момента дори се изненадва от функцията, която изпълнява... Визирам протестите. Имаме една дупка, която трябваше да разкрие отминалата история, но в момента е циментиран плац с няколко стени, които се разпадат, с някакво скеле, което означава, че абсолютно грубиянски е съсипана историческата канава под това място. Имаме някакъв много скъп проект за покритие, който след два търга все не стига до реализация, вероятно заради цената, вероятно заради безсмислието това изобщо да се прави... Купища от грешки, които финализират и в естетическите качества на тази среда. Не могат по никакъв начин да бъдат повод за гордост на общината, че е направила нещо за града. По-скоро мястото е съсипано. Вместо да приобщи движението от "Витошка" през "Света Неделя" и Ларгото, в момента то е отрязано, понеже е от другата страна на улицата, което пък е комуникационна безсмислица."

"Изключително странна история. Проектът се направи по неясно какъв начин, без конкурс, със странни договори между проектантите и общината. Това, което направихме с "Група Град" като реакция, преди да се случи това събитие, последвалите го резултати и откликът на обществото от тази градска интервенция, се припокриват. Ние казахме, че този проект е боза, и стана така (www.grupagrad.com/-bozavito6a). Дизайнът изпълнява функционални задачи, не е само за красота. Реализацията е продукт на естетика от друго време и за друго място. Първо, че е провинциално, прекалено шарено и агресивно по начин, който не подчертава стойностите на фасадите на сградите, а ги обсебва. Не създава предпоставки за функционалност на пространството. Несъвременно е, бих казал. Вярно, че в други епохи нещата са преливали от шарки, детайли, орнаменти, но съвремието търси по-изчистени форми с практичност. Качеството на материалите е ясно, че не може да бъде харесвано и няма как да оцелее във времето. Черешката на тортата е прословутият фонтан, който е... Без коментар."

"Написали сме доста неща в сайта, но предстои да правим акция, свързана с качествата на метростанциите и линиите. Никой не е отчел, смятайки как ще бъде по-бързо и евтино, че тези поликарбонатни червеи, както ги наричаме, които излизат над повърхността, се превръщат в едни делители, стени, които разсичат кварталите, разсичат града и през тях не може да прехвръкне пиле. Тези градски делители на практика означават отделяне на територии и сегрегация, но това никой не го е взел под внимание, защото транспортните инженери не се интересуват от тази материя, а хората, които отговарят за градското развитие, явно нямат тази чувствителност. Опасявам се, че тази тенденция може да продължи и занапред, а не ми е ясно бъдещето на този поликарбонат след пет или десет години. Другият аспект са качествата на спирките. Отново имаме избухване на творческия гений на архитекти, дизайнери и проектанти, които са залели с плочки теракот софийското метро. Това е и демонстрация на естетическите ценности на този кръг хора. В този дизайн не усещаме съвремието, а би могъл да е много по-скромен, минималистичен, изчистен."

"Стоте нови дървета по "Ботевградско шосе" безкрайно ме зарадваха. София, въпреки че се гордее, че е зелен град, има огромни пустеещи пространства и от много години не съм виждал масово залесяване, а точно на входовете на столицата е много подходящо. Изчислявал съм, че София има около 10 000 декара земя, определена за паркове и озеленяване, които са поляни, обрасли с храсти и замърсени с пликчета. Смятам, че има потенциал (правили сме такива изчисления) да се засадят стотици хиляди нови дръвчета, които могат да окажат влияние върху странно-защо-мръсния въздух в София. То не е странно поради много причини и една от основните е, че нямаме река, ето защо трябва да компенсираме с още повече дървета. Да кажем, един милион. Малките символни залесявания (на снимката) на подходящи места също са много готини."

Почти сме сигурни, че отговорните за велосипедната мрежа в София са хора, които никога не са карали колело. По думите на архитект Паскалев е явно: "Няма изследване на европейския опит - как се маркира, как се разделя, светофари, знаци... Новите велоалеи тук са смехотворни – маркировката върху тротоарите, липсата на знаци и светофари, жълтите колчета, пресичането на кръстовищата. Трагично е. Може би отново се дължи на някакъв тип неподготвеност на инженерите, които се занимават с планирането, но веломрежата стартира трагично. Сякаш не може да се осъзнае, че тя представлява трети независим трафик в града - пешеходци, автомобили и велосипеди - те са трета, нова мрежа. Има огромна нужда от велоалеи, нека видим как ще се развива."

"След толкова години спъване из този парк [и смъртен случай] все пак беше хубаво да има осветление. Би трябвало да очакваме и други паркове да бъдат осветени. Ясно е, че е голяма инвестиция – и енергията, която се харчи, и поддръжката на това осветление, но това е пътят."

"Личи си, че се инвестира в детските площадки. Много голяма радост създават едни вносни детски площадки [със съоръжения, произведени от Richter Spielegeräte GmbH, Германия] с хубав дизайн. Показва, че има и друг тип детски площадки и децата ги приемат много позитивно, покрай тях – и родителите. Надявам се и български такива да се правят, но е въпрос на индустрия."

"Доста пътувах в последната година и смятам, че имаме архитектура в България, която е на много добро европейско ниво, въпреки че това са само частни проекти. Всички, които споменавам, са от български архитекти: жилищните сгради Red Apple и Park Residence на входа на Южния парк, сградата на Алфа банк на булевард "Цариградско шосе", "България мол", "Астрал бизнес център", Urban Model срещу Mall of Sofia...
Тези сгради, а има и още, показват че има израстване на архитектурата и в качеството на архитектурния продукт в частния сектор. Общината няма заслуга за качествата на тези проекти, няма и държавата, но те биха могли да се възползват, като привлекат адекватни проектанти за общинските проекти."

"Градинката пред "Света София" е пример за сполучлив ремонт. Видимо е, че в момента от общината са ангажирани доста хора да чистят навсякъде. По-чисто и по-спретнато е, факт."

"Рисуваните калкани също не са заслуга на общината, а на едно много свежо, амбициозно и позитивно настроено младо поколение. Направиха нещо, с което можем само да се гордеем. Има такава графити-култура, която се проявява в много градове. Аз единствено мога да изкажа възхищението си, защото тези творби имат много силно въздействие. Те са съвременни и градски."
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
21 коментара
Единствено за метроестакадите не съм съгласен. Щяха да разделят града ако се намираха на земята, но и трите подобни покрити естакади се намират върху мостови конструкции и не представляват никаква пречка за никого.
Само се надявам Група Град да успеят да наложат своя вариант за ремонт на "Лъвов мост".
С почти всичко съм съгласен. Изобщо в София има предостатъчно професионалисти с чудесно естетическо усещане, не разбирам защо общината не се обръща към тях, а осъществява проектите на някой с доста по-скромен опит и идеи. Казвам го като лаик, разбира се - но и без да имам опит в тази сфера, се хващам как започнах да избягвам централната алея на Южния Парк, защото имам лек астигматизъм и от тези натрапващи се шарки буквално ме заболява главата.
Всички снимки са много хубави, но най-много ми хареса тази на Народния театър. :)
Добре е професионалисти да опишат кривиците на софийската неоурбанистика. За съжаление и за непрофесионалистите с елементарно чувство за естетика е ясно, че е "не то", само градската управа не го вижда.
сн.14 - Харесват ми по принцип рисуваните калкани и графити-културата, но на тези панелки стоят нелепо.
До коментар [#5] от "Мария":
[quote#5:"Мария"]Харесват ми по принцип рисуваните калкани и графити-културата, но на тези панелки стоят нелепо. [/quote]
А, нелепо. Внасят доста колорит във визията на иначе грозните и сивкави панелки. Поне не си спираш погледа на нямащите нищо (като оформление) общо един с друг балкони.
Когато София се управлява от рестипутски мислещи и крадливи общинари вече 24 години, няма начин да са решени въпросите на града при това естетически и красиво......
Рестипута гони наема, естетиката за ядене не става.....
До коментар [#3] от "chernobyl":
Е как да се дава поле за изява на способни хора, след като всичко в общината става с връзки, шуробаджанащина и подкупи. Преди време, когато са прави ремонта на пешеходната зона м/у Орлов мост и СУ се разбра, че пак тихомълком е спретнат някакъв проект от "наш" човек. Тогава въпросният архитект, възрастен господин с доста контакти и поръчки от общината, се беше изхвърлил нещо от сорта, че "той бил печелил толкова конкурси, че можело да получава поръчки и без конкурси".
Просто има много хора в тази държава, които смятат, че определени неща им се полагат.
Относно ремонта на Витошка: за мен най-абсурдното е как грубиянски, по соц маниер запушиха няколко от уличките там, като например Парчевич. Вместо да вземат поука от Узунджовска, която от години е в това положение, те направиха същото с други 4 преки, сега превърнати в 8 задънени улици от двете страни. Като резултат всяко паркиране там се превръща в гатанка, първо колко хора ще са достатъчно нагли за да те затапят безнадеждно, уж за малко, и второ, като тръгнеш да излизаш как ще караш на заден цяла пряка до кръстовището, и как ще влезеш с него на заден... Немислимо малоумие, трябва да влезе в учебниците като градоустройствена глупост.
Не мога да разбера как въпросният архитект препочита повече рисуваните панелки (сн 14 ), пред входа на
Южният парк, фотана пред народният театър. Подменяла се градската среда. Еми да, подменят се мръсните площади ( например попа ). Незнам каква духовност в срещите на това място търси автора , но аз лично съм избягвала да си уреждам срещи там. Имам съмнения относно добрите му намерения.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.