Храбрият учебен войник

Храбрият учебен войник

За въвеждането на военно обучение - оценки поставят учениците

14341 прочитания

Стефан Йовчев, 15 години

73 СОУ "Вл. Граматик", 9 клас

Трябва ли да има военно обучение в училищата?

Не. Защото живея на принципите на хипи от 1969. Не, защото това ще застане против принципите на много от хората, били те на база на религиите, които изповядват, философията, която следват, или възпитанието, което са получили. Също така не смятам, че България има толкова голяма нужда от подобно обучение на цивилни граждани. В случай че има трета световна война или по-голяма война, то шансът тя да е ядрена е голям и със света да е свършено след втората бомба.
Все пак какво искате да научите от него?   Не вярвам, че бих могъл да науча нещо от полуидиот, който знае как да крещи и разглобява калашници. Срещу кого/какво трябва да се воюва?
Консуматорското общество. Гладът в Африка, а и също проблемите с климата, индустрията, сбърканите човешки принципи и морал. Какво знаете за задължителната доскоро казарма? Знам, че е имало много самоубийства, което е една от главните причини повторното въвеждане на задължителна казарма да е ненужно.
Бихте ли влезли в казарма? В никакъв случай. Защото имам лабилна психика и вероятно ще свърша като Селинджър. Родината си бих защитавал само като цивилен, взет за военни действия, както през двете световни войни. Искате ли да пробвате различни оръжия?
Не. Какво знаете за българската армия? Че е с 30 години назад, както всичко останало в тази държава.
Какво се прави при терористичен акт? Нападаш Ирак, за да им смучеш от петрола. Обичате ли България?
Не. Ще останете ли да живете тук, след като завършите образованието си? Не и няма да ми мигне окото, когато го направя.
Как си представяте войната? Най-ужасното нещо, което би могло да се случи на когото и да било. Крайно неморално. Големи глобални и индивидуални (на участвалите в нея) щети. Застава против всякакви принцип на религиите, на които уж са основани голяма част от конституциите на великите сили. Защо продължава да има войни?
Защото живеем в сбъркан свят, управляван от алчни хора. Тривиално, но факт. Кое превръща момчето в мъж? Биологичното развитие.
За каква кауза бихте се били?

Не бих се бил за кауза. По-скоро бих се борил за такава. За края на войните.

Михаил Недков, 22 години

Софийски университет, специалност психология
 

Трябва ли да има военно обучение в училищата и университетите?

От нормативна позиция – не: ако нещо трябва да бъде ударено с печат "нужно", то би било да се осъществи революция в съзнанието на хората, която да хвърли нова светлина върху човешките взаимоотношения. В случая намеренията са добри, но предпоставките са грешни – военно обучение, за да сме подготвени при евентуални аварийни и кризисни ситуации, но не и усилие, насочено към това, как тези ситуации да не възникват на първо място (различно от санкции, рестрикции, ембарго и т.н.). От позитивистка позиция – по-скоро да, макар и да не смятам, че предвижданите 5 часа, които ще бъдат посещавани от хиперактивни подрастващи, са нещо повече от политическо кръшкане.
За университетите то ще бъде свободноизбираем предмет. Бихте ли се записал за него? Не бих, тъй като не притежавам национална идентичност, и смятам, че има по-добри начини за развиване на умения за лична защита. Какво според вас трябва да бъде изучавано повече в училище/университета, за какво бихте поискали още часове?
Определено за това как да учим правилно – методи, съобразени с генетичните заложби и предпочитания на ученика, техники, позволяващи реалното разбиране на материала. В момента от нас се изисква да го запаметяваме и наизустяваме, не и да го схващаме и да боравим свободно с него. Много хора се опълчват срещу това, че се преподават неправилни предмети. По-скоро смятам, че се преподават по неправилен начин. Срещу кого/какво трябва да се воюва? Срещу идеята, че трябва да се воюва "срещу" нещо. Инструментариумът на противопоставянето, без значение крайната цел, неизменно включва антагонизъм, ненавист, и най-вече – увереност, че парадигмата, от която изхождаме, е единствената правилна такава. С други думи, вярвам, че трябва да сме "за" нещо и да го постигаме, практикувайки го – тактическо фриволство, гражданско неподчинение без насилие, паради и т.н. Не съществува по-грубо лицемерие от идеята за налагане на ценности като независимост, равенство и свобода с бомби и куршуми, изобщо със сила.
Какво знаете за задължителната доскоро казарма? Има огромна разлика между разказите на дядо ми и баща ми. На първия като наказание често му се е налагало да пълни туба с вода, пренасяйки течността в лъжица на разстояние от 20-ина метра в пълен мрак. Баща ми, от друга страна, е развивал уменията си на белот, правейки от време на време и някое друго коремно на лоста. Бихте ли влезли в казарма?
На този етап не. Бихте ли искали бъдете професионал войник, за да защитавате родината? Определено не. Най-малкото защото т.нар. защита е фиктивна.
А да пробвате различни оръжия? Единствено пистолет. Какво знаете за българската армия?
Че назначен от нея генерал е кмет на града ми. Кой е най-добрият начин да защитиш себе си и близките си? Зависи от характера на опасността. Но, струва ми се, тренировки по самоотбрана в комбинация с алармена система за сигурност и спрей биха свършили отлична работа.
Какво се прави при терористичен акт? Не съм попадал в такава ситуация, за да имам опит, нито съм проявявал интерес към това. Последното, защото и аз съм жертва на самозалъгването, че на мен лоши неща е по-скоро невероятно да ми се случат. Обичате ли България?
Не, тъй като е абсолютно абстрактно. Какво е България – амалгама от минало и настояще; културната трациция; държавната власт; установените териториални граници? Още повече че не по свое желание съм се родил тук. Затова и патриотизмът и шовинизмът са ми чужди. Ще останете ли да живеете тук, след като завършите образованието си? Такива са ми плановете засега.
Как си представяте войната? Международната война си я представям като състояща се от тактически набези от бомардировачи, самонасочващи се ракети и политически убийства. И отровен газ. Защо продължава да има войни?
Предполагам, че основната причина е неизправност в мисленето на много от нас – твърдата и непоколибима увереност, че стандартите ни за правилност са абсолютен и непогрешим коректив. Така че изглежда, че тръгваме на война от егоистичния си порив да подчиним някого на нашите изисквания. Кое превръща момчето в мъж? Необходимостта или неизбежността да се справя с отговорностите си и наложените му задължения.
За каква кауза бихте се били?

Не бих жертвал живота си за идеал или кауза, поне не и на този етап.

Мартин Николов, 15 години,        

164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес"

Трябва ли да има военно обучение в училищата?

Не, ненужно e – нямам намерение да участвам във войни. Срещу кого/какво трябва да се воюва? Срещу никого – отношенията между държавите не бива да засягат и застрашават живота на обикновените граждани.
Какво знаете за задължителната доскоро казарма? Чувал съм, че казармата учи на ред и дисциплина, но понеже баща ми не е отбивал задължителна военна служба – преместил се е да живее в чужбина, мисля, че ще се справим с подредеността в живота и без мъчителните дни в казармата. Бихте ли влезли в казарма?
Ами не. Не искам да знам повече за танкове, за войни, нито пък да бъда послушно войниче в редиците. Бихте ли искали да бъдете професионал войник, за да защитавате родината? Абсолютно не. За нищо на света не бих се бил, знаейки, че смъртта ми най-вероятно няма да донесе нищо.
А да пробвате различни оръжия? Да. Какво знаете за българската армия?
Почти нищо. Кой е най-добрият начин да защитиш себе си и близките си? Да не се/ги набърквам в кавги.
Какво се прави при терористичен акт? Бягаш. Просто търсиш място за заслон, за спасение и правиш всичко възможно ти или някой от близките/приятелите ти да не пострадат. Ако е явно, че терористичният акт вече е бил извършен и нищо не следва, е хубаво да помогнеш на пострадалите. Кой е любимият ви филм/сериал/игра с битки или свързан с война?
Не съм голям почитател на заглавия, свързани с войни. Играл съм Age of Empires и League of Legends, но военните филми и сериали не ме привличат. Обичате ли България? Колкото и красива и невероятна да е държавата ни, не бих могъл да кажа, че я обичам. Любовта е чувство, което можеш да изпитваш към човек, дори животно, но не и към територия – специално територия с такава "невероятна" политика.
Ще останете ли да живеете тук, след като завършите образованието си? Почти със сигурност не. Имам чуждестранно гражданство в държава, в която личното развитие на човек е на основно място. Какво мислят родителите ви за въвеждането на военно обучение?
Не сме говорили, но не смятам, че те биха се съгласили. Как си представяте войната? Бой. Смърт. Страх. Огън. Ред. Мъка.
Защо продължава да има войни? Защото сме хора и ужасът е в природата ни. Кое превръща момчето в мъж?
Животът. Самият факт, че растеш, че осъзнаваш живота и го изживяваш. За каква кауза би се бил?

Честно казано, за никаква.

Калина Калпачка, 16 години,

91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", 10 клас

Трябва ли да има военно обучение в училищата?

Смятам, че военното обучение е добра идея за подготвяне на младите хора при условия на бъдеща нужда от ползване на подобни умения, но също и че такова обучение би било разбрано и осмислено от хора на по-голяма възраст – т.е. според мен в университетите би имало по-голям успех.
Задължително ли е присъствието на момичета в часовете? Според мен такива часове би трябвало да са свободно избираеми, тъй като материята е специфична. Момичета не бива да бъдат задължавани да ги посещават. За какво бихте поискали още часове?
Повече предмети, които да избираме сами, биха имали по-голяма успеваемост. Срещу кого/какво трябва да се воюва? И аз, като повечето съвременни хора, смятам, че войната е твърде крайно решение и, разбира се, не я одобрявам. "Вербална война", от друга страна, трябва да се води срещу насилието, дискриманацията и потъпкването на личности и идеали.
Какво знаете за задължителната доскоро казарма? Чувала съм истории, които баща ми и приятелите му разказват, когато сме на вечеря и темите се поизчерпят. В повечето случаи те обясняват за полевите условия в казармите, режимът и отношението на военните, но въпреки всичко смятам, че това време, прекарано далеч от близките и дома, дава на мъжете способността да бъдат по-подготвени с живота и в този смисъл по-скоро подкрепям идеята за казармата като цяло. В Израел казармата е задължителна и за жените. Вие бихте ли влязла в нея, имате ли желание да бъдете и професионален войник?
Управлението на Израел налага това изискване заради специфичното политическо положение на страната. Аз не го смятам за нехуманно, тъй като по този начин и жените се чувстват по-уверени, знаейки, че могат да защитят себе си и децата си. Ако моята родина се нуждае от подкрепа във военен план, разбира се, бих влязла в казарма. Но тъй като нашето политическо положение и членството ни в организации, които ни предлагат подкрепа, не задължават жените да отбиват военна служба, определям това по-скоро като крайност и не го одобрявам. Искате ли да пробвате различни оръжия? Не съм особено сръчна и не мисля, че ще мога да се справя.
Какво знаете за българската армия? За жалост не се интересувам от тази област и не знам нищо повече от това какво представлява, какви са функциите й и че президентът я оглавява. Кой е най-добрият начин да защитиш себе си и близките си?
Зависи от ситуацията, в която се намират, но застъпвайки се за тях във всеки смисъл, върши работа когато и да е. Какво се прави при терористичен акт? Не съм подготвена по този въпрос и нямам почти никаква представа как трябва да се действа.
Обичате ли България? Разбира се. Това е любов, с която се раждаш и може би е единствената по важност, която си съперничи с тази към майката. Ще останете ли да живеете тук, след като завършите образованието си?
Искам да завърша образованието си в чужбина заради естеството на гимназията и класа, в които уча. В зависимост от работата ми нататък, ще определя и държавата, в която ще живея и ще се развивам. Естествено предпочитам това да е родината ми и ако тя ми предлага поле за адекватна реализация, ще се върна. Говорили ли сте с родителите си за въвеждането на военно обучение? Какво мислят те по въпроса? Самата аз не знаех за тази идея доскоро и нямах възможност да го обсъдя с родителите си.
Как си представяте войната? Бедствено положение, липса на храна и сигурност, множество плачещи хора по улиците, разбити семейства, изгубени невинни животи и всичко това заради невъзможността да се водят разговори. Защо продължава да има войни?
Защото не всички са осмислили последиците от войните и това какво причиняват на хората по света. За каква кауза би се бил?

Не бих се борила физически за никоя кауза по собствено желание.

Стоян Маджиров, 16 години

СОУ "Васил Левски", Карлово, 10 клас

Трябва ли да има военно обучение в училищата?

Теория – не. Учениците са достатъчно натоварени с другите дисциплини.
Все пак какво искате да научите от него?   Интересно ще е да се въведат занятия по физическа подготовка за военни като допълнителни часове по спорт. За какво бихте поискали още часове?
За физическо възпитание и спорт. Срещу кого/какво трябва да се воюва? Срещу тероризма.
Какво знаете за задължителната доскоро казарма? Пропилени 2 години от младостта. Бихте ли влезли в казарма?
Да, съвсем за малко, от любопитство какво представлява. Бихте ли искали да бъдете професионален войник, за да защитавате родината? Не. Не ми допада да нося униформа и подчинението пред висшестоящи, както и изпълнението на заповеди, понякога абсурдни.
А да пробвате различни оръжия? Да. Какво знаете за българската армия?
В миналото е била многочислена, съставена предимно от войници, отбиващи задължителна военна служба. Сега е единствено професионална и по-малобройна. Кой е най-добрият начин да защитиш себе си и близките си? Зависи от какво ще ги защитавам.
Какво се прави при терористичен акт? Ако си извадил късмет да оцелееш, спасяваш се и помагаш на пострадали, с каквото можеш. Кой е любимият ви филм/сериал/игра с битки или свързан с война?
"Рамбо", "Пърл Харбър". Много обичам такива филми. Обичам да гледам също и документални филми за войните по специализираните тв канали и в интернет. Скоро изгледах всички серии на "Апокалипсис: Втора световна война" – документален филм на National Geographic Channel. Игри – не много често, но играя. Обичате ли България? Да. Защото тук съм се родил, тук са близките и приятелите ми. Обичам и красивата природа на България.
Ще останете ли да живеете тук, след като завършите образованието си? Да. Какво мислят родителите ви за въвеждането на военно обучение?
Според тях е излишно. При ситуация, застрашаваща националната ни сигурност, средствата за борба ще са различни от тези в миналото, когато се е налагала мобилизация на цялото население. Как си представяте войната? Ад!
Защо продължава да има войни? Защото хората не са поумнели за толкова години. Кое превръща момчето в мъж?
Умственото и физическото израстване, придобития опит, отговорностите. За каква кауза бихте се били?

Да защитя семейството си и Родината.

Йордан Марселев, 16 години,

91 НЕГ "Проф.Константин Гълъбов", 10 клас

Трябва ли да има военно обучение в училищата?

Не, смятам, че е лицемерно въвеждането на такова обучение, когато целият свят говори за мир.
Срещу кого/какво трябва да се воюва? Срещу неграмотността, бедността и политиците. Какво знаете за задължителната доскоро казарма?
Не знам и не се интересувам от комунистическото ни минало. Бихте ли влезли в казарма? Не. По горепосочените причини.
Бихте ли искали бъдете професионал войник, за да защитавате родината? Не. Искате ли да пробвате различни оръжия?
Да. Какво знаете за българската армия? Все още ли имаме армия?
Кой е най-добрият начин да защитиш себе си и близките си? Да не се забъркваш в неприятности. Какво се прави при терористичен акт?
Не съм запознат. Кой е любимият ви филм/сериал/игра с битки или свързан с война? Game of thrones.
Обичате ли България? Да, защото това е родината ми. Как си представяш войната?
Разрушителна. Защо продължава да има войни? Заради алчността на лидерите на големите страни.
Кое превръща момчето в мъж? Отношението му към жените. За каква кауза би се бил?

За свобода.

Филипа Ганова, 16 години

73 СОУ "Вл. Граматик", 10 клас

Трябва ли да има военно обучение в училищата?

Не мисля, че това е нужно, при положение че според мен часовете например по литература трябва да бъдат доста повече, а не да се добавят нови, особено пък военно обучение. Все пак какво бихте искали да научите от него? Може би бих искала да се науча как да действам адекватно в кризисни ситуации от сорта на терористичен акт, бедствия и т.н.
Срещу кого/какво трябва да се воюва? Не мисля, че войната е подходящият метод за каквото и да било. Какво знаете за задължителната доскоро казарма?
Не съм чувала кой знае колко положителни мнения. В Израел казармата е задължителна и за жените. Вие бихте ли влязла в нея, имате ли желание да бъдете и професионален войник? Никакво. Нямам нито физическата, нито психическата подготовка, би било едно ужасно преживяване за мен.
А да пробвате различни оръжия? Би ми било интересно. Какво знаете за българската армия?
Наброява около 40 хиляди души и участва в различни международни мисии. Кой е най-добрият начин да защитиш себе си и близките си? Зависи от какво. Ако става въпрос за война, може би би било егоистично, но – отиваш в друга, мирна държава.
Какво се прави при терористичен акт? Запазваш максимално самообладание, криеш се, помагаш на хората около себе си с каквото можеш например... Не мисля, че съм достатъчно запозната. Кой е любимият ви филм/сериал/игра с битки или свързан с война?
Обичам да гледам филми, свързани с войни в миналото, но само защото обичам историята. Обичате ли България? Обичам я, защото тук са близките ми, обичам езика, тук съм отраснала и т.н. Но да си призная, нямам никакво патриотично чувство.
Ще останете ли да живеете тук, след като завършите образованието си? Все още си мисля, че след като завърша образованието си в чужбина, искам да се върна, но вариантът някоя държава с по-малко проблеми да ме привлече и да си остана там също ми се струва доста възможен. Кое превръща момчето в мъж?
Времето и житейският опит. Ако изобщо се случи. За каква кауза бихте се били?

Била не, борила може би... Но все още не съм си намерила.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


46 коментара
 • 1
  maximxx avatar :-P
  Максим

  Защото живея на принципите на хипи от 1969.


  Ха-ха-ха... Тоя ми оправи настроението за целия уикенд:)

 • 2
  ladin avatar :-|
  ladinn

  Интересното е, че въпреки липсата на житейски опит и някои по-наивни убеждения от време на време, децата дават много смислени отговори. При това далеч по-интелигентни и обосновани в сравнение с тези, които идват от министерствата и "ентелегентите" в парламента.

 • 3
  e.coli avatar :-|
  e.coli

  На зелен губер - пубер.

 • 4
  jugozombi avatar :-?

  Децата не съзнават заплахите в регионите на Балканите и Близкия Изток, но смело говорят за хипита и глобален стремеж към мир. А само на петдесетина километра на запад е разделеното от неотдавнашна война Косово!

 • 5
  zapoznat avatar :-|
  zapoznat

  За мен казармата като цяло си е загуба на време..но военното обучение може да даде на младите точно което имаше смисъл в казармата.

 • 6
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  прочетох отговорите на първия келеш, и не ща повече.

 • 7
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Много са ми симпатични тези млади хора.Страхотни са.Отговорите им са искренни.

 • 8
  minimalizum avatar :-P
  minimalizum

  Много свежи, обосновани и интелигентни млади хора. За възрастта си разсъждават далеч по-умно от галфоните-политици...тъжно, но и вярно, че патриотизмът не е задължителен...

 • 9
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  Госпожица Калпачка обича родината подобно майка си, но ще "Избере" държавата за своето кариерно развитие. Жена, която не знае каквото и да е за българската армия подкрепя казармата, но не би служила в нея. Коментарът е излишен.

 • 10
  rudel avatar :-|
  Vasil Grozdanov

  Млад и глупав,наивен даже, това е нормално за тази възраст.Затова трябва да се чете, да се изучава история, щото там всичко става ясно, бих припомнил думите на полковник Дрангов, ако въобще младите знаят , кой е той.
  Та, той е казал, войната е неизбежна, гответе се за война.
  Щото ако не си готов, рано или късно идва врагът, може и маскиран като бежанец, и ти взема земята и ти чука дъщерята, налага ти своите закони и правила.А когато живееш на границата между цивилизацията и исляма,е твърде наивно да се правиш, че не знаеш какво те чака един ден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал