Стари вестници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стари вестници

Стари вестници

Какво пише във вестниците за възрастни хора

17183 прочитания

В момента в България излизат седем вестника (всички са седмични), насочени пряко към възрастните хора. Обяснението за тази богата реколта не е трудно. Възрастните са много, имат свободно време, рядко или изобщо не ползват интернет, и най-вече – имат трайно установени навици в четенето на вестници от плът и кръв, пардон, от хартия и мастило.

Специално за Light д-р Николай Желев, редакционен директор на в. "Трета възраст", сподели, че оглавяваното от него издание е лидер с тираж между 175 000 и 200 000 броя седмично. Другите медии не отговориха на въпроса ни за тиражите, затова ще цитираме отново д-р Желев. По данни, предоставени му от печатницата, вестниците "Над 55", "Ретро" и "Минаха години" са в диапазона от 55 000 до 78 000 броя, а "Втора младост" и "Пенсионери" са "със значително по-ниски тиражи".

Разбира се, за читателя по-важно е самото съдържание. Затова в следващите редове ви предлагаме обзор на тази особена ниша от периодичния печат (подредени по старшинство спрямо годините на съществуване), в която рекламите са предимно за фиксиращ крем за зъбни протези и на хранителни добавки за контрол на кръвната захар с канела, хром, сминдух и индийски бял живовляк. А за поетичното творчество, дописките и въпросите на читателите охотно се отделят цели страници.

Повечето цитирани материали са от броеве, излезли в края на октомври и началото на ноември.   Трета възраст

Разбира се, в първите страници на "Трета възраст" има "Пенсионна консултация", обсъждат се и "Седем варианта за коледни добавки", но изданието не загърбва IT технологиите и информира за предстоящата поява на лаптопи "Правец". На 4-та страница читатели рапортуват за успешно проведени срещи на випуски. Например в гр. Долна Оряховица се е провела юбилейна среща на всички, родени през 1933 г. Дописката е придружена със снимка, а в рубриката "Национален клуб Столетник" заглавието е "Най-дълголетният етрополски зет".

Седем от страниците са отделени за телевизионната програма, като освен стандартното съобщение, че редакцията не носи отговорност за промени в нея, вестникът елегантно препраща читателите към извора, изписвайки телефоните на 4-те най-гледани телевизии в България за "въпроси, мнения и предложения".

За несвикналото с този вид преса око рекламите правят голямо впечатление. "Можеш да се разделиш с катетъра" е заглавие на каре, промотиращо лазерна хирургия на простатата. Рекламата на хранителна добавка за проблеми с уринирането пък е с хедлайн: "Където е текло, пак ще тече!" В страниците с обяви малките карета на 7 погребални агенции са засенчени от значително по-голямата реклама на гробищен парк, който предлага гробни места от 2000 до 4800 лв. и урнови ниши по 720 лв.

В обявите на битова тематика сред "Ремонт на печки "Раховец" и "Мечта", както и "купувам акордеони", се откроява и свръхактуалната "Настройка на телевизори, антени, декодери".

В "Клуб Запознанство" освен импулсни телефони, които се борят за вниманието ви с послания като "Красавица търси близост – Камелия – 090хххххх", четем и "Да се обади Радка от Русе, която живее до Руското посолство, с точен адрес. 75 г., възпитан, добър. Русе 7012, до поискване".

На последните страници редом до възпоменанията има и хороскоп, който започва малко странно за вестник, чието име е "Трета възраст". За Овен четем, че "седмицата ще бъде важна и съдбоносна за младите (!?) дами". По-нататък авторът поправя тази грешка, но твърде плахо. В 4 от зодиите се използва изразът "жените над 35 години" или "мъжете над 35 години", като само Стрелец е възрастово адекватен с прогнозата, че "тази седмица ще се ангажирате повече с деца и внуци покрай важни събития в техния живот".

Накрая, препоръчвам горещо рубриката "Спомени прежни", в която читател разказва как през зимата на 1951 г. се е изгубил в планината и съдбата го отвела в една колиба, където домакините го гостили с попара от хляб, топла вода и малко брашно. Това било най-вкусното ядене в живота му.

Пред Light редакционният директор д-р Николай Желев заяви: "Трета възраст" създаде стилистиката и тематичното съдържание на издание за хората в старша възраст и се ползва в една или друга форма като образец и подражание от конкурентите."

Пенсионери

32 страници, 40 ст.
година: XXII, издава: ИК ДАФ слоган: Четиво за всички възрасти

www.pensioneri-bg.com

Вестникът е черно-бял с един допълнителен цвят – лилав. Главният редактор Петьо Дафинкичев сподели, че в първите месеци този цвят е бил син – чудесен повод за обвинения в политическа пристрастност в бурното начало на прехода. Затова той е заменен с лилавия цвят, събиращ в себе си и синьото, и червеното. "За нас не е важно кой управлява страната, а как го прави и какви ангажиментите поема към пенсионерството. Характерна е нашата относителна обвързаност с пенсионерските организации, движения и клубове, като сме предоставили територия за отразяване на съюзния ни живот", обяснява Петьо Дафинкичев.

Ето и какво може да се прочете в брой 42. Логично на челната страница се съобщава, че от догодина максималната пенсия ще е 960 лв. Пета страница е "На читателя", като в долния десен ъгъл редакцията съобщава, че не може да публикува писмото на читател от Врачанско, в което той разказва за бригадирското движение, тъй като "на много места почеркът е нечетлив".

След няколко реклами на тибетски капки на живота, масажен гел с черен оман и турмалинов колан, произведен по японска технология (само сега с подарък наколенки!), читателят неусетно стига до 7 стр., озаглавена "Женски свят". Тя съдържа не само готварски рецепти, но и съвет как да си направим домашна маска за напукани пети.

Препоръчвам страницата за култура, където има хубави материали за 90-годишнината от рождението на Апостол Карамитев и за легендарния столичен фотограф Петър Папакочев. А от страниците с обяви ще цитирам само две послания: "Трезвеник, честен, образован, осигурен с пенсия, гарсониера, търси лекарка, учителка до 78 г. за весело съжителство с нежна любов."

"Вдовец пенсионер, с 500 лв., добър, честен, възпитан, очаква да се обади сама вдовица за създаване на семейство. Тя ще спечели, няма да сгреши!"

Втора младост

24 страници, 30 ст.
година: XII, издава: "Издателство Прес" ООД

слоган: Не бързайте да остарявате!

Уводната статия на "Втора младост" от 14 октомври е със заглавие "На лов за миди в края на лятото" и представлява разказ на читател от Владая. Както повечето вестници за възрастни хора, и тук има цяла притурка за здраве, а от 9 страница научаваме, че целогодишните абонати участват в томбола за покривки, яйцерезачки, картофобелачки и дори една микровълнова печка.

Правилно решената кръстословица също дава възможност за участие в томбола за наградата от 20 лв. Сумата е малка, но конкуренцията е голяма, защото писмата с акуратно решена кръстословица от брой 40 например са 2345!

Сред обявите четем, че:

"33-годишен търси своята половинка в живота. Каквато и да е тя."
"Работещ пенсионер, висшист, в отлично здраве, неженен, с апартамент, къща и шофьорска книжка желае запознанство с хубава жена с цел брак и унаследяване." "Приятна полувисшистка пенсионерка подава ръка на приятен мъж, който не злоупотребява с алкохола, от 70 до 71 г." Посочен е мобилен телефон, на който да се звъни след  20:30 ч.

Две колони по-вдясно обаче виждаме обява със същия телефон, но тук изискването към мъжа е да бъде трезвеник, а възрастовият диапазон великодушно е разширен от 69 до 72 г., като звъненето може да започне още от 20:00 ч.

Здравен вестник за пенсионера

(Приемник на вестник "Живец") 8 страници, 20 ст.

година: XII; издава: д-р Светослав Славчев

Най-тъничкият вестник в групата е монотематичен, като материалите в него са основно два вида. Първият е съвети за здравословен начин на живот: Как да не паднете на равно място, не загрявайте два пъти храната в микровълновите печки, секс може да се започне две седмици след инфаркт, откриха защо аборигените не хъркат, кръвта от алигатор е ново сензационно лекарство и т.н. Понякога се случва един материал да се появи повторно след 2-3 седмици с леко променено заглавие, но няма да го правим на въпрос.

Вторият вид материали са отговори на читателски въпроси: Вреден ли е сутиенът? Вярно ли е, че жълтият кантарион помага срещу мъжко безсилие?...

Някои питания са по-дълги: "По корема ми се появиха малки пъпчици, които страшно сърбят. Подозирам, че е краста, но как да съм сигурен, че е това? И откъде накъде ще ме хване в София?" Или: "Внукът ми е на 6 месеца и много се тревожа за неговото развитие. Мисля, че има някакво забавяне при хващането на предмети. Как да проверя дали хваща нормално?"

"Имам неприятен сърбеж около ануса от около 1 месец. Мазах се с гел против сърбеж, но минава за малко и после пак се появява. Има ли начин да се спася от това?"

Ето и отговора на последния въпрос: "Сърбежът може да се дължи на глисти. Те живеят в дебелото черво и излизат нощем, за да снасят яйцата си около ануса. Това предизвиква сърбеж и човек се самозаразява, като се чеше и след това се храни с немити ръце."

Над 55

40 страници, 50 ст.
година: X; издава: "Интермедиа" ООД слоган: "Библия за хората от третата възраст" и "Най-полезният български вестник"

www.blitz.bg/pensioner

Вестник "Над 55" впечатлява със своята пълноцветност, в която все пак връх взима жълтото и криминалното. Истински таблоид, само че за възрастни хора, който оставя горчив вкус в устата дълго след разлистването му.

  Ретро
64 страници, 70 ст. година: V; издава: Недялко Недялков чрез "Ен Ем Медиа" ЕООД

слоган: Най-свободният вестник!

Мащабен проект, в който четем интервю с Николай Бареков ("Бойко е озверял за власт"), както и разговор с депутата от КБ Антон Кутев ("Кълнат ме да се разболея от рак"), а в коментарните страници Иван Гарелов е озаглавил анализа си "КОЙ предложи Плевнелиев?". Въпреки това "Ретро" е единственият вестник, който в редакционното си каре уточнява, че "Непоръчани материали не се хоноруват". Иначе галерията от известни личности се разпростира дори до рубриката "Да майсторим с Павката", където актьорът Павел Поппандов обяснява как да поправим сами тоалетното казанче.

Любопитни са двете централни страници на "Ретро", отделени за факсимилета от стари вестници, например вестник "Дневникъ" от 7 септември 1938 г. Рубрика се казва "Из прашните вестникарски страници" и се води от Недялко Йорданов. Негова е и страницата "Колекция "Български поети", която в конкретния брой е с фототипни копия от първи издания на стиховете на Яна Язова.

Една страница е заделена за фотоконкурса със снимки, запечатали "най-съкровените мигове между баба, дядо и внуче", а някъде между рекламите на наномагнитни чорапи за хората с разширени вени и студени крака ще прочетете, че "Ким Кардашиян се тъпче със сладкиши".

Минаха години

56 страници, 50 ст. година: IV; издава: "Муузон" ЕООД

слоган: "Пенсионерско издание №1 в България" и "Вестникът на зрелите хора"

Всички годишни абонати на "Минаха години" получават магнитни наколенки, но да започнем отначало. Първа страница предлага снимка на випуск 1958 г. на варненския техникум за медицински сестри, където едно усмихнато момиче на име Лили Иванова държи акордеон. Останалите материали са "Станишев крие таен брат" (оказва се, че бащата на Сергей е осиновил навремето бъдещия социолог Юрий Асланов) и едно заглавие, в което няма грам сензация за хората, помнещи социализма: "Тодор Живков беше истинският шеф на ДС!"

На 7-а страница е поместено интервю с Екатерина Михайлова, а в спортната секция разговорът е с проф. Пимпирев.

От броя научаваме още, че злодеи са взели кръста от гроба на Иванка Гръбчева в "Орландовци" и са го захвърлили пред 4-то РПУ в Лозенец. Публикувани са и спомени за срещата на Т. Живков с Де Гол в Париж, а една цяла страница е отделена за стари снимки на "народните артисти". Интересен е материалът за прототипите на героите в "Под игото", от който научаваме, че прототипът на Колчо Слепеца е прадядо на Стефка Берова.

В момента в България излизат седем вестника (всички са седмични), насочени пряко към възрастните хора. Обяснението за тази богата реколта не е трудно. Възрастните са много, имат свободно време, рядко или изобщо не ползват интернет, и най-вече – имат трайно установени навици в четенето на вестници от плът и кръв, пардон, от хартия и мастило.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK