Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Тема

24 15 ное 2013, 15:52, 8361 прочитания

Стари, но златни

За старостта като бизнес ниша и шанс за преодоляване на демографската криза

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

България е пред демографска катастрофа

Най-активните българи напускат страната, се казва в правителствен доклад, изготвен от социалното министерство

19 фев 2014


Застаряването на човечеството е факт, зад който обаче се крият разнообразни обществени процеси. На някои места то е просто резултат от напредъка на медицината и възприемането на по-здравословни навици и свързаната с това растяща продължителност на живота. На други то е резултат предимно на демографска криза на раждаемостта и на емиграцията, при която се раждат все по-малко деца, а все повече от родените напускат.

България категорично попада във втората група и това е един от основните дългосрочни проблеми пред страната. По парадоксален начин обаче кризата със стареенето представя и определени възможности за бизнес, които от своя страна могат да доведат до преодоляване на демографската криза, поне в някаква степен. Причината за тази парадоксална възможност е във факта, че начинът на стареене в редица по-развити страни има свои икономически последствия.
Конкретно за страните от ЕС очакванията са след близо половин век, към 2060 г., средната продължителност да живота да доближава 85 години, разликите в това отношение между страните членки да намалеят двойно (т.е. продължителността на живота да нараства сравнително по-бързо в страните, в които тя днес е по-ниска) и броят хора на възраст над 80 години почти да се изравни с броя деца между 0 и 14 години.

След около половин век България ще е една от страните в ЕС с най-високо съотношение на хората над 65 години спрямо хората в работна възраст 66%
Специално за България се очаква в условия на намаляващо население (от 7.5 на 5.5 милиона) средната продължителност на живота да се повиши от почти 74 на над 83 години, процентът хора на възраст над 80 да бъде 12.9, а процентът деца – 13.1. Това ще се случва в условия на непрекъснато намаляващ дял на населението в работоспособна възраст и на дела заети. На пръв поглед тази картина е единствено мрачна. Но тя като всички подобни проекции в бъдещето няма как да отрази възможни непредвидени развития. Едно от тези развития е, че самото стареене може да създаде предпоставки за бизнес активност и растеж, които пък може да се отразят на демографската картина.

Причината за това се крие в наслагването на няколко фактора едновременно, които създават условия за това, което вече придобива популярност като идеята за "икономика на стареенето".

Първият такъв фактор е, че стареенето в развитите страни се характеризира не само с по-дълъг, но и с по-активен живот. Благодарение на подобренията в здравеопазването възрастните водят все по-активен живот и са значително по-подвижни, отколкото в миналото.Вторият такъв фактор, неразривно свързан с първия, е, че старите хора ще стават не само по-активни, но и по-платежоспособни. Голямата заслуга в това отношение е на основаните на лични спестявания капиталонатрупващи пенсионни системи, които в съчетание с продължаващото нарастване на производителността на заетите ще продължат да дават възможности на хората да спестяват значителни суми за своите старини. Това важи както за очакваната сума за получени пенсии, така и за нивото на финансирани с техните застраховки здравни разходи.

Трети фактор, дължащ се на съчетанието на първите два, е, че все повече обществени ресурси ще се насочват към посрещането на нуждите на старите хора. За следващия близо половин век се очаква общите пряко или непряко свързани със старостта разходи в ЕС да нараснат от над 25% на близо 30% от националния доход (за България проектираното нарастване е от 18% на над 20%).

Накратко, процесът на стареене поне в ЕС ще е свързан с увеличаването на дела хора в общото население, които се характеризират със специфичните нужди на старостта, но които освен това ще са все по-активни, с много свободно време и все по-платежоспособни.

При тази констатация не е особено изненадващо, че вече поне няколко години икономиката на стареенето се развива и като отделен клон на икономическата наука с академични списания, посветени изцяло на тази тема, но и като набор от нови и непрекъснато търсещи бизнес практики. Те целят да насочват обществените ресурси към задоволяване на нуждите на старите хора, като по този начин едновременно разработват потенциал за печалба и подават пазарен сигнал, че тези нужди стават все по-важни.

Диапазонът на тези нови бизнес възможности е много широк, но те могат условно да се обобщят в няколко групи.

Възрастните ще стават все по-активни и все по-платежоспособни.
Първата е приятно прекарване и забавления и включва пътувания, събирания, организация на определени събития. Втората е осигуряване на грижи, включително всекидневни, които с напредването на възрастта стават все по-специфични и изискват определена квалификация. Третата е лечение и поддържане на здравето на старите хора, които по правило имат много повече здравни проблеми и съответно по-интензивни нужди от здравни грижи от по-младите.

Друга група нови бизнес възможности ще бъде разработване на специфични начини на задържане и включване на старите хора в активния икономически живот, често на доброволни начала. Тези подходи ще трябва да се характеризират с голяма гъвкавост, внимателно планиране, координация и съобразяване с конкретни нужди и възможности.

Разбира се, всичко това ще трябва да бъде финансирано, което означава значителни промени и във финансовите системи на обществата, засегнати от процеса на стареене. Финансовата страна на стареенето е от изключително значение, защото старите хора не се очаква да започнат да генерират сериозни доходи и ако имат някаква активност, тя ще е в най-добрия случай спорадична. Поради това все по-ключова ще става способността на финансови посредници да разработят и осигурят спестовни форми и продукти, които да дадат възможност на хората да спестяват по време на трудовия си стаж и да разполагат със значими доходи по време на старостта си. Това донякъде вече се случва с развитието на втория спестовен стълб на пенсионните системи навсякъде в развития свят, но истинското разнообразие от спестовни схеми, прицелени в различни нива на риск, възвращаемост и специфични нужди и предпочитания на отделните хора тепърва предстои.

Този списък може да бъде продължаван дълго, но и тези няколко групи възможни дейности са достатъчни, за да се види ясно как процесът на стареене в съвременните развити общества отваря пространства за специализация, доставяне на услуги и добавяне на стойност. До съвсем неотдавна
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Волна програма Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

12 яну 2018, 4267 прочитания

Народът срещу баничките 9 Народът срещу баничките

Движението Food Revolution България повдига въпроса за училищни програми за закуски и с колко точно тесто се хранят децата ни

27 окт 2017, 9791 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Дом за нашите родители

Селекция от държавни и частни домове за възрастни, на които може да се доверите

Полицай, милион, полицай, милион

Страхът да няма гафове по време на европредседателството накара премиера Бойко Борисов да даде извънредни 125 млн. лв. само за две седмици. Подобно решение може да предизвика вълна от искания за още пари и да наложи ревизия на бюджета

Какво да направим с общинските болници

Те са силно задлъжнели, изпълняват предимно социална функция и нямат ресурс да се издържат, решението е в изграждане на добра спешна помощ и връзки с областните болници

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Ново място: Ibeco

Ibeco е шоурум, посветен на кафето, чая и виното

Портрет на художника като номад

Борис Праматаров за това как различните градове променят артиста

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Данъчната оценка на Гара Пионер е едва 1.5 млн. лв., началната - тайна

Емисия

DAILY @7AM // 24.01.2018 Прочетете