Млад конструктор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Млад конструктор

фотограф: Велко Ангелов

Млад конструктор

Сглобяемите мебели на арх. Петър Захаринов без лепило и пирони събират финансиране в indiegogo

16064 прочитания

фотограф: Велко Ангелов


Архитект Петър Захаринов предпочита да седи на земята вместо на стол, да прекарва отпуската си в хижа вместо в хотел ол инклузив, да си устройва диви къмпинги из България, вместо да се отправят към топ туристическите дестинации по света. В какво определение влиза – на мечтател, романтик или съвременен аскет? Ако го попитате без какво не може един дом, ще ви отговори просто: без покрив.

Когато влизам в панелната му гарсониера в софийския квартал "Младост", ме сепва добре поддържаният ред, който едва ли е типичен за един несемеен млад мъж. В кухнята са намерили правилните си места няколко тигана, хаванче, везна, всякакви прибори, които, ясно е, често влизат в употреба. В стаята – дневна и спалня в едно, всички притежания на обитателя са оставени откровено видими върху рафтовете.

Цялото обзавеждане в жилището е от тънки шперплатови плоскости. За тях и за изработването на мебелите Петър е дал 2500 лв., срещу което е постигнал уюта такъв, какъвто той го разбира.

Младият архитект всъщност е и дизайнер на интериора. Неговата фирма Praktrik в момента се опитва да лансира три мебелни серии, които се сглобяват на принципа на пъзела – без инструменти, без винтове, пирони или лепило. Практични трикове, приложени върху сглобките и геометрията им, събират в едно всяка етажерка, стол, 

Много хора се изумяват, че създаваните от него структури се държат сами, без допълнителни укрепващи средства. И дълго не проумяват как да ги сглобят

маса или лампа. Като в забавна игра частите влизат една в друга и се самозакрепват. Удобно е, че лесно се разглобяват и пренасят. При това отделните модули може да се съединяват в различни комбинации, тъй че от етажерката да стане кош, маса, кутия. Леглото се превръща в кът с две пейки и масичка. Масата за хранене става и за бюро и т.н. Модулите от различните помещения също са взаимно заменяеми, така че цялата гарсониера представлява игра на тетрис в човешки мащаб.

Тази нестандартна мебелировка е заснета на видео и е качена на платформата за групово финансиране indiegogo.com в средата на декември и ще остане там до средата на февруари. Предназначението на това онлайн пространство е да се привличат малки суми от повече на брой дребни спонсори срещу известно намаление върху цената на продуктите или срещу предварително обявени подаръци. Надеждата на Praktrik да събере дарения, с които да поевтини бъдещото си производство, обаче засега е леко попарена. Оказва се, че платформата сама по себе си не генерира трафик. Към нея са прикачени много рекламни и пиар агенции, които промотират срещу солидно заплащане. Ако никой не се занимава с кампаниите, те реално остават невидими.

Петър Захаринов и неговият съдружник Делян Спасов, програмистът, който разработва сайта на фирмата, пробват други варианти – да привличат трафик чрез публикации в специализирани сайтове и блогове.

Петър обитава своя пъзел с удоволствие. Странно е, че има едно цяло отделение върху етажерката в стаята, пълно с различни игри от този тип, подарявани му от приятели, но архитектът дизайнер не се занимава с тях. Те не са му интересни. "Не съм консуматор на пъзели", казва този, който сам обича да ги създава. Подсъзнателно обаче загадката на сглобяването отдавна интригува въображението му, провокира го.

Още като студент използва в дипломната си работа този конструктивен принцип за един концептуален утопичен проект на еволюираща сграда. В разработката му постройката се състои от кубчета, които се движат едно спрямо друго като в една позната от детството играчка – квадратна матрица с 15 пула и едно свободно място в нея. Само че движението в проекта на Петър е в 3 измерения. Програмираният от него алгоритъм печели награда от международната фондация "Яков Чернихов" (бел. ред. - руски конструктивист от началото на XX в.). А наградата си струва – стартиране на работа по проект на световноизвестния архитект Норман Фостър. Така през 2006 г. Петър постъпва в ателието на арх. Георги Станишев, заместник-председател на фондацията, който е и българският партньор на големия британски творец – по онова време се разработва концепция за комплекс от пет ваканционни селища на черноморския бряг между Шкорпиловци и Бяла.

Както е известно, този проект не беше довършен, но в продължение на пет години Петър Захаринов е част от екипа, който го консултира на местна почва. Заедно с останалите проектира и сгради, една от които в момента се строи в Созопол.

Но една случайна среща на малкия гръцки остров Скиатос преобръща съдбата на Петър. На пристанището той вижда един хърватин да прави фигурки с непознатата у нас играчка, наречена "Стълбата на Якоб". Тя се състои от вързани по специален начин плочки, които се прекатурват една спрямо друга. Хрумва му, че същият принцип ще може да се прилага за преградни стени, трансформируеми фасади, за сглобяеми сгради... Като начало обаче се заема с мебелите.

Така се ражда фирмата му, която го повежда доста встрани от архитектурата.

Изглежда съвсем логично непресторен човек като Петър да бъде изкушен от принципите на конструктивизма. Според тях функция, конструкция и естетика следва да са едно. "Конструкцията трябва да бъде изявена, искрена и да бъде изразно средство в естетиката на сградата", тъкмо това схващане младият архитект прилага и в дизайна на мебелите. "Ако махнеш един елемент от цялото, то първо ще изглежда незавършено и второ ще падне. Ако добавиш елемент, той ще бъде излишен. А декоративността, доколкото я има, произлиза от функцията, тоест от сглобката."

Една част от идеята му е мебелите бързо да се сглобяват и разглобяват, лесно да се пренасят. Друга част е интерактивната – предлага се не просто мебел, а вид игра. Изисква се известно физическо и умствено усилие от този, който ще ползва предмета. Това вкарва елемент на забавление, емоционален момент в потреблението. Много хора се изумяват, че създаваните от него структури се държат сами, без допълнителни укрепващи средства. Дълго не проумяват как да ги сглобят. Често това става, като елементите се приплъзват едновременно. И когато хората успеят да решат пространствения ребус, идва ред на радостта от разкритата енигма. В тази уж невъзможна възможност Петър е склонен да съзира известна магия и дори мистика – наистина краткотрайна и преодолима.

Когато започва да измисля нещо ново, Петър Захаринов тръгва от сглобката. След това прави един симетричен абстрактен модел и чак тогава търси какво предназначение може да му намери. "Може да искаш да направиш стол, но всичко, което измислиш, да става за лампа или за етажерка", разяснява метода си той. Тъкмо обратно на днешната максима, че формата следва функцията, при него функцията е тази, която се определя от формата. Слабо повлиян от други съвременни дизайнери и архитекти, тъй като почти не следи новостите, споменава само името на японския архитект Шигеру Бан, който прави също леки, трансформируеми конструкции с двойна употреба.

Петър Захаринов вече се радва на международно внимание. През 2011 г. в Комо, Италия, получава наградата A’design, която го отвежда заедно с творенията му в младежката секция на Миланския мебелен панаир. Подобна награда отнася и от белградския дизайнерски фестивал Mikser. Участва в Design Week в Скопие, Виена и София, както и в изложение в Загреб, Хърватия. Заедно с други български автори се изявява и в Хелзинки. Като автор присъства в "На светло" – част от второто Биенале на българския дизайн в София. И тъй като мебелите му се оценяват като дизайнерски предмети, заедно със скулптора Константин Ачков, който също има постижения в тази сфера, прави изложбата "Пъзели за живеене" в галерия Credo bonum.

Наскоро Praktrik е доставила по шест маси, съчетания от масивен орех и стъкло, на летищата във Варна и Бургас. Разработила е детски кът в Етъра, осъществила е проект за Sofia Design Week.

Шперплат концепцията, толкова подходяща за млади, необвързани, свободни хора, които често сменят квартири, склонни са към предизвикателства и имат по-игрово отношение към живота, всъщност не е по джоба им. Мебелите излизат скъпи за купувачите у нас и това е не е добре. Затова се правят опити с онлайн кампанията. Търсят се канали за дистрибуция в САЩ.

В плановете на фирмата влиза и детска колекция, но проблемът тук е, че в България не се внася напълно безвредният шперплат с 0 единици съдържание на формалдехид.

Архитектът дизайнер обича къмпингите и сега замисля да създаде колекция от сгъваеми маси и столове, която да е подходяща за живота сред природата. Вече е изпробвал поликарбоната като един от възможните материали, но не е доволен от резултата.

Догодина ще опита да участва в изложение в Япония по програма, субсидирана от ЕС.

Търси средства и за собствен търговски щанд на мебелното изложение в Кьолн.

Петър Захаринов ще продължи да измисля пъзели или други изделия – сгъваеми, трансформируеми, интерактивни, в които непременно пак ще присъства скритият трик. Искаме да направим фокуса полезен, отстоява идеята си той. И още нещо - с конструкциите, които на пръв поглед изглеждат невъзможни за сглобяване, отново и отново ще прави опити, защото такъв е стремежът му, да избяга от ограниченията на триизмерния свят.

Може да подкрепите проекта на арх. Петър Захаринов на

www.indiegogo.com/projects/praktrik-puzzle-furniture

Архитект Петър Захаринов предпочита да седи на земята вместо на стол, да прекарва отпуската си в хижа вместо в хотел ол инклузив, да си устройва диви къмпинги из България, вместо да се отправят към топ туристическите дестинации по света. В какво определение влиза – на мечтател, романтик или съвременен аскет? Ако го попитате без какво не може един дом, ще ви отговори просто: без покрив.

Когато влизам в панелната му гарсониера в софийския квартал "Младост", ме сепва добре поддържаният ред, който едва ли е типичен за един несемеен млад мъж. В кухнята са намерили правилните си места няколко тигана, хаванче, везна, всякакви прибори, които, ясно е, често влизат в употреба. В стаята – дневна и спалня в едно, всички притежания на обитателя са оставени откровено видими върху рафтовете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  Браво !

 • 2
  nausea avatar :-|
  think green

  Страхотно и въхновяващо... много успехи!

 • 3
  galinablanka avatar :-|
  galinablanka

  Браво, страхотна простотия, много вдъхновяващо, желая нови успехи в следващата простотия.

 • 4
  emoreto avatar :-P
  еморето

  Не знам дали е "страхотно", или "простотия", но е доста грозно. Интересно ми е дали хората, които са нацъкали плюсове на "страхотно", биха турили вкъщи подобни мебели:)

 • 5
  atlantic avatar :-|
  Атлантик

  Идеята е интересна, но от това, което виждам, е нужно още много работа, доизбистряне, архитекстване и интериорстване...Определено има много неща за криене по сегашните "мебели". Но пък хората зад идеите са млади и ще имат време, а дано - и желание.

 • 6
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Много се радвам на млади и кадърни хора. Дано са все повече тук, сред нас и дано станат гръбнакът на нацията.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... Така през 2006 г. Петър постъпва в ателието на арх. Георги Станишев, заместник-председател на фондацията, който е и ..."

  брат на премиера по това време - Сергей. Не че има връзка с темата на статията, но е странно че няма бележка под черта. Срамно ли е да си брат на премиера, ако да защо? :-) А защо и как проектира ваканционни комплекси по морето е друга тема, която би ни била интересна, ако Капитал вземе да я разработи.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  И за самата идея - личното ми мнение е че няма бъдеще. Причината е че в магазините от типа "направи сам" има достатъчно компоненти, които при наличие на отвертка и малко свободно време дават същия ефект, само че без стърчащите "лего ушички за връзка".
  Мебелите на Икеа са със сходно и по-добро качество и цена, също сглобяеми в плосък пакетаж. Но пък изглеждат неимоверно по-добре.
  И всичко това без да броим мебелите, които можеш да приемеш като подарък или за малки пари, което би ощастливило някой твой познат, за който пречката да си купи нови и по-готини мебели е че се чувства кофти, за това че старите са още в употреба.

 • 9
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#8] от "misho73":
  Мислиш като човек с техническо образование, който разполага с парите за "пълен комплект". Хората с почти никакви технически наклонности не пазаруват от "направи си сам", но могат да сглобят елементарна кутия, ако частите са им дадени на готово в комплекта. Идеята на тези мебели е, че като те обучат да сглобиш една кутия, ще можеш да сглобиш всички кутии от серията, а вместо да купуваш цялото обзавеждане наведнъж, ще може да си го купуваш на парче според нуждите. Точно като с тотото — малки суми, но редовно... Друго предимство е, пакетите са малки и леки, и се носят лесно в автобуса.
  Може би трябва да се "пипнат" сглобките и цветовете, щото и вида е от значение.

 • 10
  takyvejivotyt avatar :-P
  takyvejivotyt

  Браво,Пеше!

  За мен ти си олицетворение на "Красив Ум". И доказателство, че архитектурата може да бъде много по-забавна от това, което се учи във ВИАС :)

  и добре че проекта за Кара Дере отпадна...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.