Всичко за продан
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всичко за продан

Shutterstock

Всичко за продан

Как да се ориентираме в дебрите на eBay

25237 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Американската компания eBay, една от най-големите световни платформи за онлайн продажби, е основана през 1995 г. от Пиер Омидяр, ирано-американец, роден в Париж. Централата ѝ е в Сан Хосе, Калифорния, а към момента има локални магазини в около 30 държави с над 124 милиона регистрирани потребители. Собственост на корпорацията е и основното платежно средство в eBay – PayPal. 

В eBay може да откриете артикул 100 пъти под и 100 пъти над препоръчителната му пазарна цена. Когато се научите да филтрирате тоновете ненужни, надценени и напълно неизползваеми предложения, платформата започва да придобива пристрастяващ характер с потенциала си за наистина изгодни придобивки.

Независимо дали планирате да купувате или да продавате, за да се впуснете в това виртуално приключение, ще са ви необходими профили в eBay и в paypal. Както и, разбира се, кредитна или дебитна карта, която paypal да хареса и одобри. Когато пристрастяването ви се задълбочи, най-вероятно ще започнете да използвате активно и мобилното приложение с версии за iPhone, iPad, Android, Windows и BlackBerry.

Как да купуваме в ebay

Решете от какво имате нужда и насочете търсенето си в съответната категория. Използвайте филтрите, за да не пропилеете часове в разглеждане на тотално нерелевантни предмети, но и не прекалявайте с тях, защото може да пропуснете нещо интересно. Най-важните филтри са за вида на продажбата – търг или фиксирана цена, състояние – ново или използвано, локация на артикула, където е най-разумно да изберете Европейския съюз, ако желаете да получите покупката си в рамките на две седмици и без да ви се налагат челни сблъсъци с родната митница.

Гледайте рейтингът на търговеца да е висок и да няма много негативни оценки. Всеки получен позитивен фийдбек се равнява на една звезда и съответно потребителите с повече извършени успешни транзакции (покупки и продажби) в eBay имат повече звезди. Дори и да имате съмнения в търговеца, програмата за защита на потребители на eBay (eBay Buyer Protection) ви гарантира, че ако не получите закупения артикул или той не отговаря на описанието в обявата, eBay ще ви върне изцяло заплатената сума.

Прочетете внимателно описанието на артикула, за да сте сигурни, че отговаря изцяло на изискванията ви. За някои обяви текстът може да е няколко лаконични изречения, а за други – десет параграфа. Ако имате някакви въпроси, задайте ги към продавача, който би трябвало да ви отговори в рамките на 1-2 дни.

Ако артикулът е с фиксирана цена, но предлага опция да направите оферта към продавача, това значи, че имате реален шанс да свалите цитираната сума с около 10-20%. Пробвайте.

Ако желаният артикул е обявен на търг, не бързайте да наддавате преди края му. Не е добра идея и да давате паролата си на плъгини, които да наддават вместо вас, защото ще предизвикате гнева на eBay, ще трябва да отговаряте на подвеждащи секюрити въпроси и да си смените паролата. Последните секунди от търга могат често да прераснат във виртуална битка и цената да се умножи многократно. Запазете самообладание. Някъде около десетата секунда до финала е моментът за действие. Въведете максималната сума, която сте склонни да заплатите. eBay своевременно ще ви информира дали сте в играта и веднага след като приключи търгът, дали печелите.

Заплатете за артикула максимално бързо, използвайки PayPal профила си. Дори търговецът да ви предлага отстъпка, ако финализирате транзакцията извън PayPal, не се съгласявайте, защото ще загубите защитата на eBay от измами. Повечето продавачи ще очакват плащането в рамките на три дни след края на търга. В случай че не можете да платите веднага, търговецът ще ви бъде благодарен, ако се свържете с него, за да го информирате.

Предпочитайте препоръчаните пратки, които са значително по-скъпи, но имат по-добър шанс да стигнат до вас. Изискайте номера за проследяване на пратката от търговеца и проверявайте локацията ѝ чрез track-trace.com. Ако пратката не пристигне, свържете се с продавача, който или ще ви върне парите, или ще ви препрати към Resolution Centre (Центъра за разрешаване на казуси на eBay).

Винаги оставяйте фийдбек, след като получите покупката си. Така информирате всички следващи потребители дали търговецът е надежден. Ако имате забележки по закупения артикул или не съответства изцяло на описанието, свържете се с търговеца и се опитайте да разрешите казуса по мирен път. Повечето търговци са добронамерени и ще направят всичко, за да запазят добрия си рейтинг. Не оставяйте негативен фийдбек на търговец, освен ако не е отказал да съдейства за разрешаването на проблем или се е държал грубо.

Как да продаваме в ebay

Преди да започнете да продавате, е задължително да натрупате рейтинг от поне 10 звезди. Това се случва най-лесно с покупки на разни малки, евтини неща от по-големите търговци в платформата, които винаги оставят положителен коментар след всяка завършена транзакция. За необиграния eBay потребител продавач с нулев фийдбек изглежда прекалено рисковано и несериозно, особено когато е от Източна Европа. eBay.co.uk е удачен избор за локация на обявата, тъй като там търсят англоговорящи потребители от целия свят.

Запознайте се в детайли с таксите на eBay и PayPal и проверете цената за изпращане на пратката до най-отдалечената възможна дестинация през сайта на Български пощи. Изчислете колко би ви струвала транзакцията в най-оптимистичния и най-песимистичния вариант и преценете дали има смисъл да инвестирате време и усилия. След като пресметнете разходите си, ще можете да решите дали да пуснете артикула на търг или с фиксирана цена.

Бъдете реалисти, когато определяте цената. Разгледайте конкуренцията в категорията. Ако видите същия или сходен артикул да се предлага на по-ниска цена, изчакайте да бъде продаден или променете тази на вашия. Търсете и сред приключилите продажби (completed listings и sold listings) на подобни оферти в разширено търсене (advanced search), за да сте наистина адекватни в ценообразуването.

Огледайте много внимателно артикула и го приведете в търговски вид, преди да го снимате. Недопустими са прах, замърсяване и косми от домашни любимци. Убедете се дали има видими и невидими дефекти, защото ще трябва да ги опишете в детайли.

Снимките са основата на вашата обява, затова не правете грешката да ги подцените. Слабо осветените, пикселизирани и нефокусирани кадри не продават. Те говорят и за слаб интерес от страна на продавача към предлагания артикул и внасят известна доза съмнение в качеството и състоянието му. Независимо какво продавате, постарайте се да качите поне пет снимки от различни ъгли. Ако артикулът има някакъв дефект, погрижете се той да бъде отснет и представен достатъчно видимо, за да си спестите по-нататъшни ядове с евентуалния купувач.

Описанието трябва да бъде детайлно и да съдържа цялата информация, която би интересувала купувача, написана на разбираем английски. Не прекалявайте с прилагателните, удивителните, емотиконите и шарения фон, но този съвет важи не само за обявите в eBay.

Стандартната продължителност на един търг е седем дни. Най-добрият ден за стартиране на обява е неделя, защото тогава повечето хора са вкъщи и около компютъра готови за импулсни онлайн покупки. Най-пустите месеци в eBay са летните, така че, ако планирате да забогатеете от някоя продажба, по-добре изчакайте октомври.

Отговаряйте бързо и изчерпателно на всички въпроси, колкото и досадни да са. Те често ще бъдат за неща, които сте пропуснали да споменете или не сте описали достатъчно добре.

Комуникирайте с купувача. Благодарете му, когато извърши плащането и го информирайте, когато изпратите покупката му. Така ще го убедите, че сте добронамерен и ще бъдете сигурни, че ако изникне някакъв проблем, ще се обърне към вас, преди да се оплаче на eBay или да ви остави негативен фийдбек.

Винаги изпращайте пратките препоръчано и давайте номера за проследяване на купувача.

При проблеми, направете всичко по силите си купувачът да остане доволен и да решите казуса в негова полза, колкото и абсурдни да са коментарите му. Ако планирате дългосрочна кариера като eBay търговец, това ще е най-успешната ви стратегия.

Оставете фийдбек на купувача, в който му благодарите и подканвате да следи бъдещите ви обяви. И тук важи правилото за оптимизирана употреба на удивителни и емотикони. Ако клиентът ви е създавал грижи без основание и не желаете да търгувате отново с него, не се колебайте да го включите в списъка си с блокирани потребители (Blocked Bidder/Buyer list).

~

И ние сме продали нещо на света

Разнообразието от стоки, предлагано от български търговци в eBay, е изненадващо. Антики, бижута, дрехи и недвижими имоти са само малка част от категориите, в които ще откриете огромно количество обяви от местни потребители.

Ръчно плетените пуловери, жилетки и рокли на mylovelyknittings4u могат да се похвалят с 972 звезди и 99.5% положителен фийдбек, натрупани от 2008 г. Продавачката е и модел на всичките си творения, чиито цени варират от $599.99 за бяла мохерна рокля до $19 за чифт плетени чорапи.

Потребителят bokluci с 3064 звезди и 100% положителен фийдбек продава огромна селекция от антики. Сред обявите му изпъква картина на руския художник Сергей Виноградов за 38 000 долара, която е и с най-висока стойност от всичките 11 430 артикула в продажба. Най-евтино можете да се сдобиете с комплект от 5 броя български монети от 2 стотинки, нови, в картонена опаковка за скромните 17 долара.

Интересни са и предложенията на otshelnika, чийто профил има 438 звезди и 99.4% положителен фийдбек. Най-луксозните му обяви са за два чипровски килима от 1930 г., всеки от които струва 4000 долара. От otshelnika може да закупите и ръждясало ренде от 1950 г. за 85 долара, ръчно бродиран портрет на Ленин от 1967 г. за 115 долара, регистрационен номер на михайловградски автомобил от 1960 г. за 48 долара, както и квадратна метална табела с надпис на български "Да се работи тук!" за 110 долара.

Metal_invader, потребител от 2009 г. с рейтинг от 326 звезди и 99.2% положителен фийдбек, предлага основно метъл албуми на компактдискове на цени от около 5–6 долара.

Има и български търговци в eBay, които предпочитат да не се ограничават с продажби в конкретна категория. Предложенията на един от тях варират от къща на 60 км от Албена за 23 100 долара до мускали с розова вода за 15 долара и плетени вълнени чорапи за 23 долара. Профилът на търговеца е с 259 звезди и 98.6% положителен фийдбек, а профилната снимка е на силно гримирано усмихнато момиче. Потребителят се оказа мъж, който пожела да запази анонимността си. Продава в още четири сайта, включително и български, и "предлага всичко, което има цена". Твърди, че в българските сайтове http://auction.bg и prodavalnik.bg се продава повече, а най-скъпият артикул, който е пласирал, е шлифер на английската марка Burberry за 120 евро.

Помолихме няколко български търговеца в eBay да ни споделят за своя личен опит с платформата.

Борислав Кайков, 53 год., гр. Варна, фотограф, продава активно от началото на 2012 г.

Как решихте да започнете да продавате онлайн и защо избрахте eBay?

Забелязах, че има разлика в цените на старите фотоапарати и обективи, които могат да се купят у нас, и тези в чужбина. Избрах eBay заради голямата му популярност и сигурност. Кое е първото нещо, което продадохте?
Много запазен немски обектив от 80-те години. Какви артикули предлагате основно и в кои категории? Засега съм се ограничил само в 1 област – фототехника и аксесоари.
От кои страни са по-голямата част от клиентите ви? Най-много от САЩ, Хонконг, Китай,Тайланд, Канада, Австралия. Кой е най-скъпият артикул, който сте продали в eBay и на каква цена?
Обектив "рибешко око" на Canon отново от 80-те за около 1000 лв. Каква част от месечния ви доход е от продажби в eBay? Понякога 15-20%, а има и месеци с 40-50%. След приспадането на таксите на eBay и заплатената цена на стоките остава, печалбата е в рамките на 5 до 20%.
Един съвет за купувачи в eBay. Да не купуват от нови продавачи (с нулев рейтинг) и от продавачи с под 97% рейтинг. Ако продавачът е с по-нисък рейтинг, да прочетат отзивите и да си преценят дали да купят от този търговец, ако няма алтернатива. И един за продавачи.

Да правят качествени снимки на продуктите, които предлагат. Снимките продават...

Даниел Янков -Енжо, 24 год., гр. София, съдружник в малка фирма, активен продавач от година.

Как решихте да започнете да продавате онлайн и защо избрахте eBay?

На шега. Всичко започна от старата ми месторабота, която беше в една от големите вериги за дрехи втора употреба. Дочух за тази възможност от редовните ни клиенти, или т.нар. прекупвачи. Някои от тях продават дрехите и аскесоарите в бутиковите си магазинчета, други - в най-популярния сайт за безплатни обяви у нас, а трети – в eBay. Тогава си казах, че щом го правят те, мога да го направя и аз. Реших се да пробвам с онлайн продажбите и се спрях на eBay, тъй като отдавна му бях хвърлил око, а и все още беше непозната територия за мен. Освен това с eBay направих асоциацията за свят, който предоставя големи възможности. Кое е първото нещо, което продадохте?
В началото пуснах за продажба няколко дрехи от типа New with tags. Връщам се в регистрите с отзиви и откривам първата отпътувала: Brand New Billabong Women's 'Boy Fit' Da-BoardShorts" за 5.99 паунда - дамски шорти, които ми донесоха първите 10 лв. печалба от eBay. Какви артикули предлагате основно и в кои категории? Насочих се основно към дрехите втора употреба, тъй като много често другите стоки са по-евтини или на същите цени в сравнение с тези в България. Предлагам на света селектирани дрехи и аксесоари на популярни марки, а приоритет са ми мъжките дрехи.
От кои страни са по-голямата част от клиентите ви? Основните ми купувачи са от Великобритания и Европа, но не липсват и ентусиасти от цял свят – САЩ, Австралия, Бразилия и др. Кой е най-скъпият артикул, който сте продали в eBay и на каква цена?
Най-доходоносен се оказа един чифт страхотни карирани кецове на Nike, който прибави към сметката ми около 110 лв. Интересното в случая е, че според мен маратонките не бяха оригинални, но един германец ги оцени по достойнство. Бяха наистина страхотни. Каква част от месечния ви доход е от продажби в eBay? Трудно ми е да се спра на конкретно число, тъй като доходът ми от eBay все още не е константна величина и варира постоянно, но съм изкарвал пари в границите между 10% и 150% спрямо нетна заплата от 400 лв.
Един съвет за купувачи в eBay. Да купуват смело и без притеснения. eBay е сериозна международна платформа, която, освен че предоставя големи възможности на продавачите в нея, се грижи и за правата на купувачите като такива. В eBay трудно ще откриете изобилие от продукти на Louis Vuitton, Gucci, Hermes или други световноизвестни луксозни марки на първа страница за смешни пари. И един за продавачи.

Да се въоръжат с желание и търпение за опознаване на средата.

Огнян Николов, 41 год., гр. Видин, работя като диспечер към американска фирма за превоз на тежки товари, активен продавач от 2-3 години

Как решихте да започнете да продавате онлайн?

Реших да вляза в eBay първоначално като купувач, докато живеех в Лондон. Tам прекарах 5 години, върнах се в България през лятото на 2012 г. Ако във Великобритания се интересувах предимно от покупки на коли с десен волан, които пласирах на нашия пазар,  в България се заинтересувах какво би могло да се продава навън. Какви артикули предлагате основно и в кои категории?
Продавал съм и все още продавам недвижими имоти, гори и земи. От кои страни са по-голямата част от клиентите ви? Kлиентите са ми предимно англичани, които идват на място тук, за да си прехвърлят имота.
Кой е най-скъпият артикул, който сте продали в eBay и на каква цена? Не си спомням точната цена на най-скъпия имот, който съм продал. Mисля, че е от порядъка на няколко хиляди британски лири. Каква част от месечния ви доход е от продажби в eBay?
Не мога да кажа каква е точното число, защото е променливо във времето. Имало е месеци дори без продажби или месеци с повече продажби от обичайното. Вашият съвет за нови търговци в eBay. Съветът ми към купувачи и продавачи в eBay е да бъдат най-вече коректни и максимално обективни. Началото в eBay е трудно, нужно е време, за да се изгради необходимата репутация, необходимият фийдбек, затова хора, които не са сериозни и имат типично ,български манталитет', нямат място в сайта и обикновено не стигат далеч.
Американската компания eBay, една от най-големите световни платформи за онлайн продажби, е основана през 1995 г. от Пиер Омидяр, ирано-американец, роден в Париж. Централата ѝ е в Сан Хосе, Калифорния, а към момента има локални магазини в около 30 държави с над 124 милиона регистрирани потребители. Собственост на корпорацията е и основното платежно средство в eBay – PayPal. 

В eBay може да откриете артикул 100 пъти под и 100 пъти над препоръчителната му пазарна цена. Когато се научите да филтрирате тоновете ненужни, надценени и напълно неизползваеми предложения, платформата започва да придобива пристрастяващ характер с потенциала си за наистина изгодни придобивки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 2
  llasarov avatar :-|
  llasarov

  Pri prodajbata e preporqchitelno da se napraviat mnogo hubavi i podrobni snimki. Tova povishava doverieto u kupuvachite i taka te se nasochvat kqm tvoia produkt a ne kqm tozi na konkurenta.
  Osven tova nai-udobnoto vreme za krai na tqrga e nedelia 20:00. Po tova vreme nai-mnogo potrebiteli sa vkqshti online ;-)

 • 3
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Истината е в сайтовете за пазаруване като и-бей, амазон, дори и китайския алиекспрес. С повчко четене и търсене се намират точните неща.

 • 4
  estqwerty avatar :-|
  estqwerty

  много от познатите ми като включвам и себе си почвам да страня от ибей в полза на али.
  на фона на бг платформите които са просто портали за измами, китайците са песен.

 • 5
  2.5 avatar :-?
  2.5

  Ползвам редовно платформата, подобно на колегата от Варна. Статията е полезна. Убеденсъм, че не е далеч момента, когато за някои категории продукти това ще бъде предпочитаният(ако не и единствен) начин за покупка.
  Когато филтрирата продукти с free shipping, често се случва това за България да не е точно така! Нещо, което досега не успях да настроя е как мобилната апликация от различни устройства да калкулира в една и съща валута. Неприятно е, когато човек участваредовно в търгове. Няколо пъти ми се е налагало да връщам покупка и продавачите винаги са били много коректни!

 • 6
  zumz avatar :-|
  zumz

  Ползвам eBay редовно от 2001 г, повечето пъти като продавач. За съжаление следва да се отбележи, че eBay въведе редица ограничения и допълнителни такси за продавачите. Таксата при плащането ако се ползва PayPal е около 4 процента плащани от продавача. След това идват таксите от eBay които могат да стигнат до 8 процента от продажната цена. След това идва таксата за изпращането на самата стока - пак за сметка на продавача. От 2011 г. eBay започна да налага такса и върху таксата за изпращане (нещо като двойно данъчно облагане). Като теглиш дебелата черта около 20 процента от продажната цена отиват в сметките на eBay само заради това, че ти предоставят платформата си. Това е нереално и несправедливо висока цена за ползването на платформата им, но засега минават с този номер тъй като почти нямат конкуренция. Значителна част от продавачите се принуждават да продават на загуба - за себе си, не за eBay, но нямат много избор. Иска ми се такъв скоро (конкуренция) да се появи и таксите за платформа, разплащане и изпращане да не надвишават общо 5 процента от продажната цена. Такива очаквания май също са нереалистични, как мислите?

 • 7
  2.5 avatar :-?
  2.5

  [quote#6:"zumz"]Такива очаквания май също са нереалистични, как мислите?[/quote]

  Много добър коментар!

 • 8
  srashkov avatar :-|
  srashkov

  Някой да знае как се избягва ограничението в еBay за регистрация в британския им сайт да имаш адрес и телефон във Великобритания. Упорито не искат да ми регистрират акаунт в ebay.co.uk, а само в американския (eBay.com), а от клиентското им обслужване се правят на луди. Моля, помогнете.

 • 9
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  "е е добра идея и да давате паролата си на плъгини, които да наддават вместо вас, защото ще предизвикате гнева на eBay"

  Глупости.

 • 10
  virakocha avatar :-|
  EU defender

  "Винаги изпращайте пратките препоръчано и давайте номера за проследяване на купувача."

  Явно автора няма никакъв опит в ebay. Като купувач винаги избирам най-евтината опция за доставка. Ако продавача ми сложи цена 20-30 паунда за доставка, никога няма да си купя от него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.