Свободата, колега

Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в " това"<br /><br />снимка: © Михаил Новаков

Свободата, колега

Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства

53763 прочитания

Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в " това"<br /><br />снимка: © Михаил Новаков


Марио Пешев

WordPress консултант


Как взехте решението да не работите в офис? 
Разчитам повече на креативността, отколкото на рамките на работното време. Затова и за мен е важно да се чувствам комфортно, за да съм по-продуктивен в работата си, когато имам мотивация и енергия.

От колко време не посещавате в такъв?
По принцип имаме офис, но го използваме грубо 6 – 10 пъти годишно за по-важни екипни събирания. Последно работих с екип в офис през 2008 г. 

Спомняте ли си някаква конкретна ситуация, която ви стимулира да смените мястото и режима си на работа? 
Преди около 6 години си взех половин свободен ден от работа и се прибирах в ранния следобед. Бях оставил колата и се разходих из София с няколко транспорта, за разнообразие. Срещнах много познати навън и по отворените кафенета; работеха на смени или на свободна практика. Така след няколко години напрегната работа реших да пробвам да сменя локацията – и не съжалявам.


Как избирате местата извън дома ви, на които да работите?
Имам един подробен наръчник за работа от кафенета - The Coffice Resort book (http://devwp.eu/coffice-resort-book/), в който обяснявам подробно за избора на локация и необходимите предпоставки. 

Кое е предпочитаното от вас?
Най-често работя от Starbucks или Costa, както и от няколко други заведения като бар "Наргиле". Поддържам и отделен списък с локации, които посещавам, ако имам път към дадения район.
Какви са изискванията за подобно работно място?
Най-добрите условия за мен са – лесно паркиране, постоянна температура през цялата година, достатъчно свободни маси, безжичен интернет и контакти за зарядно. Поради липсата на достатъчно места, отговарящи на горното, използвам лаптоп с батерия, която издържа около 5 часа, и няколко устройства за мобилен интернет (което прави възможна работата почти отвсякъде, стига да има обхват и да е достатъчно безопасно).
Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?
По-скоро нямам конкретен режим. Работата ми е организирана на седмична база - така процедирам с екипа ми и така докладвам на клиентите. Това дава достатъчно гъвкавост на всички, като комуникацията е почти изцяло онлайн и в текстов вид. Главната ми мотивация за този режим е ефективността - по-добре един или два часа мотивирана и енергична работа, отколкото цял работен ден в офиса след тежка вечер или с главоболие. Резултатите говорят сами за себе си.

Обикновено се събуждам към 9 - 9:30, преглеждам спешните мейли и чатове, пристигнали късно от Щатите или рано от Азия, и разпределям задачи за следващите 2-3 часа. През това време оправям неща вкъщи, правя тренировка или закусвам, след което излизам към някой coffice. Ако имам административни задачи, гледам да ги изпълня до обяд, за да съм на линия за всички след това. Разбира се, има дни, в които започвам в 9 и приключвам в ранните часове на нощта, но по-често разбивам задачите на блокове, за да минават леко и неусетно.
Ако няма нещо спешно, работя на 3-часови блокове от работа, например от 12:00 до 15:00 ч., от 16:00 до 19:00 ч. и от 22:00 до 1:00 ч. Това са ефективните блокове от интензивна работа, в които няма странични фактори като умора или глад, а през останалото време или върша други неща (телефонни разговори, помощ на колеги, разговори с клиенти), или хапвам/шофирам към следващия coffice. Събота и неделя традиционно работя по няколко часа, като неделя привечер подготвям програмата за седмицата и преглеждам и съставям отчети.
Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?
За повечето ми познати, работещи в офис, предимства почти няма. В офисите е удобно и приятно, подходящо за работа 8-9 часа, има допълнителни монитори, хладилници за обяд, други фирмени облаги. Винаги има място (по обясними причини) и обстановката обикновено е стандартна. Навън е шумно, или няма интернет/ток, или грее слънце...

Бил съм свидетел на конфликтни ситуации в офиси по различни причини, особено с няколко човека в стая и мениджър. Стоенето зад гърба на служителите създава стрес, някои хора нямат толеранс към количеството светлина или влага в стаята. Има постоянно движение заради срещи, оперативки, обедни почивки, телефонни разговори и т.н.

Според мен основното предимство на класическия офис е възможността да събереш екип на едно място и да работите плътно през целия ден. На повечето места навън не е особено удобен престоят над 3-4 часа. За сметка на това обаче coffice културата стимулира многократно креативността поради разнообразието, особено при избор на подходяща за всеки обстановка (гледка към планината или морето, панорамен изглед над града или други, които не предлага даден офис). 

Какви са новите тенденции в работния процес изобщо, наблюдавате ли някаква промяна в стила на работа през последните години?
Все повече компании се ориентират към наемане на кадри извън офис, на други локации. Като бивш фрийленсър аз съм голям почитател на по-нестандартни практики като работата в coffice, плаващо работно време, използване на ресурсите на хора на свободна практика и т.н. Първата ми лекция по темата е от 2009 г., в която разбулих различни митове за работата на стандартно работно време в офис, както и споделих факти за вреди за здравето на хората, щети за природата, финансови загуби и други вследствие от задължителната работа в офис. Компании като Cisco декларират спестявания от сорта на четвърт милиард долара годишно благодарение на работещите извън офиса служители 3 дни в седмицата.
Работата извън офис дава свобода на много хора да избират работната си среда, да спестят време от пътуване, нерви от дрязги в офиса, да повишат креативността си, като създадат разнообразие, и да могат да обърнат повече внимание на семейството или приятелите си в почивките. Това повишава производителността на изпълнителите, както и лоялността към работодателя. 
Какво ви разсейва най-много в кафене?
След няколко седмици работа в такава обстановка разсейването изчезва. За "начинаещите" в работата навън мога да препоръчам шумоизолиращи слушалки или просто да слушат музика, както вероятно правят и в офиса, когато се опитват да се концентрират. Понякога се случва някой клиент да шуми или някой да разлее нещо, баристите или сервитьорите да питат за поръчки, но скоро отговорите стават рефлекс и не нарушават работния режим.

На тези места обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?
Не ми пречи шумната среда, по-скоро ми създава работна обстановка заради посетителите, които вършат своите важни задачи, но не изискват нищо от мен - не съм нащрек, че ще ме заговорят всеки момент и ще трябва да им обърна внимание. Има дори и сайтове, които пресъздават такава обстановка, докато сте у дома, като http://coffitivity.com/, който мой колега по coffice сподели наскоро.
Може ли да се развие Coffice културата в България? Какви са необходимите условия?
Най-важното условие е достатъчно хора да имат възможност да работят извън офис. Ако повече работодатели ценят служителите си и наемат самоинициативни и креативни хора, следенето в офиса не би трябвало да е фактор. Второто условие е наличието на повече заведения, които приемат работещите cofficers като нещо нормално, както и предоставят достатъчно пространство и интернет за работещите. 
Имате ли наблюдения от други места по света?
В Сан Франциско и Лондон има Starbucks (или други кафенета) почти на всеки ъгъл, в които се провеждат работни срещи или служители вършат работа. В по-големите градове в САЩ и Европа това не е нещо необичайно и става все по-разпространено. Обикновено където и да пътувам, винаги пробвам 2-3 кафенета за работа и си прекарвам добре. В някои случаи дори може да се запознаете с други предприемачи или фрийленсъри, да размените контакти и да обсъдите интересни идеи.

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?
Случвало се е някой да разлее или счупи чаша на масата до мен или шумни ученици да се надвикват наоколо (или малки деца). Както и някой да проведе видеоразговор с таблет на високоговорител или да гледа филм без слушалки. За щастие става относително рядко. Относно други инциденти, подбирам местата така, че да мога да изолирам вероятността за други неприятни изненади. 


Какво винаги има около вас, на масата?
Понякога работя с колега на същата маса, така че пространството е ограничено. Обикновено на масата са лаптопът и леденото лате, безжична мишка и безжичен рутер (при липса на интернет). При възможност съм включил зарядното около мен и телефонът ми е на масата, за да не пропусна обаждане. На безопасно място до мен е раницата ми, в която имам бележник и молив, както и различни помощни средства - външна батерия за телефон, аудиоплеър, слушалки, книга.

Яна Бюрер Тавание, 34 г.

Активист, социален предприемач, ентусиаст

От колко време не работите в офис?

След като напуснах журналистическата си позиция през 2008 г., започнах да се занимавам с неща, които не изискваха непременно да бъда в офис. Започнах да работя от вкъщи, да пътувам, да пиша от хотели и кафета. Тази новооткрита свобода – на липса на заковано работно време и на работа откъдето си искам, ме промени. Сега пак работя по 12 - 15 часа на ден, но го правя по-добре от преди, защото се познавам по-добре и се съобразявам със себе си.

Спомняте ли си някаква конкретна случка, която ви стимулира да смените мястото и режима си на работа?

Случка не. Но помня чувството – когато напусках работа преди 6 години, нямах идея какво ще правя и беше като падане от високо, в процеса на което, малко след паниката, установяваш, че можеш да летиш. Че всичко зависи от теб и че свободата е ключова в уравнението, което се опитваш да решиш.

Кое е предпочитаното от вас място за работа?

Най-често през деня работя в "+това". Там правя и оперативките на екипа ми в БХК. Обикновено там са ни и срещите с лектори за TEDxBG. На оперативките на платформата за доброволчество TimeHeroes.org сме или там, или в kanaal. За големите ни вечерни TEDxBG оперативки често сме в kanaal, а отскоро в 8 pm на ул. "Шейново". И трите места са на наши приятели. Части от екипите ни през деня работят в coworking пространства – betahaus и soho, които също са на яки хора. Очевидно избираме не само местата, но и хората зад тях.

Какви са изискванията за подобно работно място?

Добър интернет, добро кафе/бира/вино (в зависимост в кой диапазон на деня съм там), добра музика. И нещо, което не можеш съвсем да посочиш с пръст, защото дефиницията му бяга по ъглите, но – уют, атмосфера, въздух.

Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?

Не. Ставам, сядам да работя на масата вкъщи и по-късно се местя за среща някъде и оставам там. Или се изстрелвам за серия срещи още от сутринта, рекордът ми за миналата седмица е 11 в един ден. Някои срещи са в заведения, други в офис, трети онлайн. Както дойде.

Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?

Лично аз извън офис среда съм по-продуктивна, вдъхновявам се по-лесно. Имам нужда да вдигна поглед и срещу мен да няма бюра и папки, окъпани в луминесцентна светлина.

Но предимствата могат да са и недостатъци, зависи какво точно искаш да свършиш този ден. Има разговори, които са за тиха стая.

Какво ви разсейва най-много в заведение?

Хора, които говорят твърде високо с цел останалите да ги чуят. Това ме разсейва и забавлява.

На тези места обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?

Шумът като фон ме стяга и не ми позволява да не се унасям в някакви свои мисли, тоест е добър за отхвърляне на големи количества работа - планиране на задачи, писане на 50 мейла, такива неща. Но ако трябва да напиша нещо по-креативно, например текст, тогава вкъщи на тихо. Има неща, които шепнат и за да ги чуеш, трябва да си сам.

Може ли да се развие Coffice култура в България? Какви са необходимите условия?

Тя се развива. Има нужда от хора със сърце, които правят места като за себе си, и от други хора, които да им ходят "на гости". А и от работодатели, които разбират колко е важно да дават максимум (или поне някаква) свобода на служителите си. И тук, и по света най-добре се чувствам на места, които виждаш, че са правени с идея, любов и отношение.

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?

Рядко – да няма място, всички контакти да са заети или интернетът да е долу (ужасът). Много рядко – да има познати, които не възприемат това като работното ти място и сядат да си приказвате, независимо от нервното ти напомняне, че си пред дедлайн. Като си пред дедлайн, какво правиш по кафетата, нали така.

Какво винаги има около вас, на масата-бюро?

Тефтер+зелен химикал за идеи и списъци, компютър, телефон, кафе, вода, а когато съм слушала - и торта.

Весела Ножарова, 39 г.

Изкуствовед и куратор 

Как взехте решението да не работите в офис?
Стана съвсем естествено. През 2006 г. напуснах работа и заминах за Белгия да проучвам частната колекция на Хуго Вутен в Геел, после, като се прибрах, така и не се върнах на каквато и да било офисна работа. Започнах да влизам от проект в проект – станах фрийлансър. 
Допреди 4 години работех вкъщи, но когато се роди първият ми син, започнах да използвам кафенета и различни обществени места за работа. Например в момента пиша книга за история на българското съвременно изкуство и работя от 9:00 до 17:00 ч. в библиотеката на Художествената академия. 

Как избирате местата, на които да работите?
Първо условие е мястото да има добра интернет връзка. Важно е музиката да е приятна, за предпочитане е да не се слуша гръмко радио с рекламни блокове, нищо не ме изнервя повече от кряскащи реклами. Разбира се, в кафенетата е добре да имам добър контакт с персонала, защото аз съм им един вид на гости. Понякога стоя по 5 часа на едно капучино. За някои хора това е неприятно. Доста работа съм отхвърлила в "+ Това", в едно чудно "Смайл кафе". То вече не съществува, но там съм работила по изложбата "Парите разказват" и се беше превърнало в място за срещи на целия екип. В момента щастливо работя в Cakey Bakey на ул. "Искър". 

Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?
Да си на свободна практика не е начин за работа, прилягащ на всеки. Трябва да имаш дисциплина и добра организация. Най-често работиш много повече, отколкото би работил с работодател в офис. Лично аз към 9 вече съм на линия, след добра закуска и чаша кафе, работния ми ден приключва към 5 часа, когато тръгвам да прибирам децата. След това компютърът ми повече не се отваря. Когато се роди малкият ми син, нещата станаха много по сложни – времето ми много намаля. Затова си взех "Киндъл", на който смъквам текстове, които трябва да прочета, а нямам кога. Чета ги мимоходом, понякога в неудобни пози… 

Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?
Лично за мен това е идеалният стил на работа. Чувствам се свободна и се държа винаги в кондиция, нащрек. Преди да имам деца, най-много ми липсваше общуването с хора, което се случва в офиса. Колеги, приказки, различни микросюжети, които се раждат на работното място. От друга страна, и сега аз винаги се опитвам да работя с хора и в екип. 

Наблюдавате ли някаква промяна в стила на работа през последните години?
Мисля, че стилът на работа в България е много, как да го нарека, "крепостен". Работиш в някакъв офис на заплата и много често това се превръща просто в едно престояване в някаква стая за едни 8 часа пет дни в седмицата. На много малко места има политика за гъвкавост на работното място и време, според индивидуалностите на хората. Има хора, които работят много по-добре нощем или пък от вкъщи, защото се чувстват комфортно от дома или се концентрират по-добре. Така се губи голяма част от ефективността на работата. Тук, ако решиш да работиш извън офиса, се смята, че кръшкаш. 

В кафенетата обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?
Пред мен има компютър и почти нищо не ме разсейва от това, което правя. Дори ми е интересно да проследявам от време на време някакви протичащи наоколо сюжети. Обяснения в любов на съседната маса, драми с персонала… 
Когато работя вкъщи, винаги е съвсем тихо, не слушам музика.
Мисля, че в главата ми има различни писти и работата ми е една от тях, а кафенето и това, което се случва около мен -  другата. Кафенето ме стимулира да работя по-добре и да се концентрирам по-добре. 

Може ли да се развие Coffice културата в България наистина? Какви са необходимите условия?
Трябва да се промени начинът, по който се използва трудовата силна на хората. Това зависи основно от работодателите. Те често пъти искат хората да са им под носа, защото смятат, че така ги контролират и получават максимума от тях. 

От какво обикновено се смущават хората, които се колебаят дали да работят от дадено кафене?
Мисля, че повечето хора мислят, че в кафене ще се разсейват и няма да свършат нищо. Също така смятат, че персоналът ще ги гледа лошо, ако стоят с лаптоп няколко часа на маса. Има и хора, които смятат, че е неприемливо да седнат сами на маса в заведение. Неловко им е. 

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?
Не, не бих казала. Напротив, от работата ми в кафенета имам останали много добри познанства.

Какво винаги има около вас, на масата?
Използвам малко лаптопче, това ми е достатъчно за да работя. Понякога ползвам и iPod, ако имам нужда, се изолирам. Също и телефон.

Иван Димитров, 30 г.

Собственик на дигитална агенция, консултант по онлайн стратегии


Как взехте решението да не работите в офис? 
Преди година и половина се върнах в корпоративния ми офис след 40 дни на Карадере и открих, че неусетно през този период съм взел решението.


Спомняте ли си някаква конкретна ситуация, която ви стимулира да смените мястото и режима си на работа?  На понеделнишката "мениджърска" среща около голямата маса в конферентната зала, прекарвайки три-четири часа в мисли от рода на "моето място май не е тук". И така всеки понеделник.

Как избирате местата извън дома ви, на които да работите?
Работата ми и преди това включваше много престои по кафета и заведения, запълване на време между срещи извън офиса. Любовта от пръв поглед обаче дойде, когато бях поканен да изнеса първият си skillsharing в кафето на betahaus.Там осъзнах как работната среда може да е нещо споделено и естествено и това да води до значително по-висока ефективност.
Какви са изискванията за подобно работно място?
Бърз интернет, възможност за усамотяване/възможност за общуване, черен чай, много контакти.
Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?
Ставане в 8, закуска, отговаряне на имейли, преглеждане на новини.
Боулдъринг тренировка в Boulderland с отворен компютър в катерачния бар – много добър микс на физическо натоварване и работа.
След това метро към betahaus, откъдето вече ежедневието ме подхваща – от мини мейкър-спейс в "Люлин", през офиси на партньори и колеги до рандъм заведения в центъра.

Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?
Май се сещам за едно предимство – когато нещо ти се счупи, си има човек, който отговаря за него и веднага ще го оправи.
Недостатъците са много и доста традиционни, но липсата на гъвкавост в работното време и в мисленето за мен са основни.
Какви са новите тенденции в работния процес изобщо, наблюдавате ли някаква промяна в стила на работа през последните години?  Coworking-ът набира невероятна инерция и е съвсем очевидно защо. Работната среда, в която околните не са ти колеги, но винаги са готови да помогнат и да дадат своят експертна, но външна гледна точка върху твоя проект, е силно предимство. А това да си заобиколен от хора, които споделят гледните ти точки за офис, работа и прекарване на време, изведнъж се оказва страхотен стимул да се справяш по-добре и с усмивка със собствените задачи.

Какво ви разсейва най-много в кафенета?
Телевизори. Нямам телевизор и съответно нямам навиците да игнорирам постоянния поток от безсмислена информация, идващ от екрана.
На тези места обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?
Слагам слушалки и оставам сам. Дори не се налага да си пускам музика.
Какво ви помага да го правите най-добре?
Изключване на социалните мрежи. Когато компютърът ми спре да ме свързва с хората по света, изведнъж в него намирам убежище от околната среда и мога да я изолирам.

Може ли да се развие Coffice култура в България? 
Виждам бъдеще в по-таргетирани места като "+ това" и betahaus, в които някой се грижи средата да е подходяща. Обикновените кафенета радват номада в мен, но рано или късно се изчерпват и губя причина да се връщам.
От какво обикновено се смущават хората, които се колебаят дали да работят от дадено кафене? Шумът, неправилната стойка пред компютъра, неорганизираността, излизане от зоната на комфорта. 

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?

Не. Но съм имал неприятни ситуации в офиси, обикновено в резултат от натрупано напрежение.


Какво винаги има около вас, на масата?
Лаптоп, телефон, плетеница от кабели, питие.

Марио Пешев

WordPress консултант


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


40 коментара
 • 1
  sinay avatar :-|
  iSawAMonster

  Много интересни и полезни интервюта. Пожелавам си някой ден да стана един от тях :)

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Много е креативно да се работи извън офис, аз лично го правя, но не знаех, че е толкова разпространено вече в България. Офисът създава коловози, които понякога ти пречат да решиш бързо даден проблем.

 • 3
  ronit avatar :-|
  ronit

  Прочетох статията с голям интерес и ми направи впечатление, че в примера с икономиите от работа извън офиса става дума за служители на трудов договор (на заплата в компаниите), които 3 дни от седмицата работят извън офиса, а в конкретните 4 примера, дадени в статията - за самоосигуряващи се лица: свободнопрактикуващи и самонаети.

  Понеже не ми стана ясно каква е идеята на тази статия в "Капитал", потърсих coffice в интернет и попаднах на статия в "Гардиан". От нея вече ми стана ясно, че идеята е за повече свобода на служителите от компаниите. Целта е хем служителите да се чувстват по-свободни, хем работодателите да пестят от разходи за поддържане на работни места в офиси. Взаимна изгода. Но не всички служители могат да преминат на работа извън офиса, нито пък изцяло, без да стъпват е него. Точно както е в примера със Cisco - 3 дни извън офиса.

  Във форума под статията има 109 коментара. Обсъждат се и рисковете от изнасянето на работата извън офиса. Най-опасно било да се обикаля по кафенета, можело да изтече конфиденциална фирмена информация.

  Хубавата статия за кофис идеята е публикувана на адрес:
  http://www.theguardian.com/.../jan/05/coffice-future-of-work
  (статията е на англ. език)

 • 4
  big_al avatar :-P
  BIG AL

  Защо не съм по- млад, щяхте да видите , вие , по- младите:

  Собственик на дигитална агенция, консултант по онлайн стратегии...
  WordPress консултант ..
  и т.н...::))))))))

 • 5
  ronit avatar :-|
  ronit

  В английския форум коментираха, че кафенетата едва ли ще бъдат съгласни да безплатни офис площи, доколкото един "свободен" човек с лаптопа си заема маса за 4-ма и виси на едно кафе 3-4 часа. Има мнения, че корпорациите отдавна се опитват даси икономисат средства от поддържане на работни места, затова нарочно представят някакви идилични картинки - кафе, музика, релакс, свобода... Имаше мнение от преводач, че за какво му е да опакова лаптопа, да се качва в колата и да ходи в кафенето, като му е много по-удобно да си работи в къщи...

 • 6
  red.mary avatar :-|
  red.mary

  Абе, че е представена твърде идилично картинката е факт, обаче, че тук "да работиш" в масовото съзнание означава да отидеш и да "преседиш" някакво време на някакво място. Да работиш извън офис без регулирано работно време за преседяващите "работата" си значи да не работиш, нищо, а че се налага реално да работиш много повече и то резултатно, защото не ти се плаща за времепрестоя като на тях - не се знае от доста хора;)

 • 7
  brachkov avatar :-|
  brachkov

  Така описано изглежда прекрасно. Колко професии може да са на такъв режим? Всъщност какво работят тези хора и как си изкарват парите - социален активист и ентусиаст ми е непозната професия. Иначе няма лошо. Има много готини места в София

 • 8
  peshi665rov avatar :-|
  dedo pepo

  Хубава работица...
  Няма умора,изпотяване,зор,опасни манипулации...
  Другите работещи-е.ал съм ги,простаци.

 • 9
  dreben avatar :-|
  Митко

  Не виждам причина да напусна дома си за да работя в кафене. Най-много да се срешна с някой клиент там, но и това рядко е нужно. Иначе работата у дома е супер производителна, особено след като ти поотраснат децата. Не губиш време и разходи за транспорт - въобще е работа мечта.

 • 10
  murttle avatar :-|
  murttle

  Честно казано, аз не намирам особена разлика между това да обикаляш кафетата в търсене на що-годе удобно място за работа и стандартния офис с цялото жужене, стоене зад гърба ти и интригантска обстановка. Предпочитам да работя вкъщи, където мога да си създам удобства и подходяща атмосфера.
  Единствено предимство на работата навън виждам за професиите, които са свързани с ежедневни контакти, както на консултанта, да речем. Това евентуално би улеснило общуването с клиента.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал