Свободата, колега

Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства

Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в "  това"<br /><br />снимка: © Михаил Новаков
Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в "  това"<br /><br />снимка: © Михаил Новаков
Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в " това"<br /><br />снимка: © Михаил Новаков
Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в " това"<br /><br />снимка: © Михаил Новаков

Марио Пешев

WordPress консултант

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sinay avatar :-|
    iSawAMonster
    • - 7
    • + 40

Много интересни и полезни интервюта. Пожелавам си някой ден да стана един от тях :)

Нередност?
  • 2
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 10
    • + 32

Много е креативно да се работи извън офис, аз лично го правя, но не знаех, че е толкова разпространено вече в България. Офисът създава коловози, които понякога ти пречат да решиш бързо даден проблем.

Нередност?
  • 3
    ronit avatar :-|
    ronit
    • - 3
    • + 47

Прочетох статията с голям интерес и ми направи впечатление, че в примера с икономиите от работа извън офиса става дума за служители на трудов договор (на заплата в компаниите), които 3 дни от седмицата работят извън офиса, а в конкретните 4 примера, дадени в статията - за самоосигуряващи се лица: свободнопрактикуващи и самонаети.

Понеже не ми стана ясно каква е идеята на тази статия в "Капитал", потърсих coffice в интернет и попаднах на статия в "Гардиан". От нея вече ми стана ясно, че идеята е за повече свобода на служителите от компаниите. Целта е хем служителите да се чувстват по-свободни, хем работодателите да пестят от разходи за поддържане на работни места в офиси. Взаимна изгода. Но не всички служители могат да преминат на работа извън офиса, нито пък изцяло, без да стъпват е него. Точно както е в примера със Cisco - 3 дни извън офиса.

Във форума под статията има 109 коментара. Обсъждат се и рисковете от изнасянето на работата извън офиса. Най-опасно било да се обикаля по кафенета, можело да изтече конфиденциална фирмена информация.

Хубавата статия за кофис идеята е публикувана на адрес:
    http://www.theguardian.com/.../jan/05/coffice-future-of-work
    (статията е на англ. език)

Нередност?
  • 4
    big_al avatar :-P
    BIG AL
    • - 2
    • + 35

Защо не съм по- млад, щяхте да видите , вие , по- младите:

Собственик на дигитална агенция, консултант по онлайн стратегии...
    WordPress консултант ..
    и т.н...::))))))))

Нередност?
  • 5
    ronit avatar :-|
    ronit
    • - 2
    • + 48

В английския форум коментираха, че кафенетата едва ли ще бъдат съгласни да безплатни офис площи, доколкото един "свободен" човек с лаптопа си заема маса за 4-ма и виси на едно кафе 3-4 часа. Има мнения, че корпорациите отдавна се опитват даси икономисат средства от поддържане на работни места, затова нарочно представят някакви идилични картинки - кафе, музика, релакс, свобода... Имаше мнение от преводач, че за какво му е да опакова лаптопа, да се качва в колата и да ходи в кафенето, като му е много по-удобно да си работи в къщи...

Нередност?
  • 6
    red.mary avatar :-|
    red.mary
    • + 32

Абе, че е представена твърде идилично картинката е факт, обаче, че тук "да работиш" в масовото съзнание означава да отидеш и да "преседиш" някакво време на някакво място. Да работиш извън офис без регулирано работно време за преседяващите "работата" си значи да не работиш, нищо, а че се налага реално да работиш много повече и то резултатно, защото не ти се плаща за времепрестоя като на тях - не се знае от доста хора;)

Нередност?
  • 7
    brachkov avatar :-|
    brachkov
    • - 3
    • + 32

Така описано изглежда прекрасно. Колко професии може да са на такъв режим? Всъщност какво работят тези хора и как си изкарват парите - социален активист и ентусиаст ми е непозната професия. Иначе няма лошо. Има много готини места в София

Нередност?
  • 8
    peshi665rov avatar :-|
    dedo pepo
    • - 12
    • + 10

Хубава работица...
    Няма умора,изпотяване,зор,опасни манипулации...
    Другите работещи-е.ал съм ги,простаци.

Нередност?
  • 9
    dreben avatar :-|
    Митко
    • - 2
    • + 30

Не виждам причина да напусна дома си за да работя в кафене. Най-много да се срешна с някой клиент там, но и това рядко е нужно. Иначе работата у дома е супер производителна, особено след като ти поотраснат децата. Не губиш време и разходи за транспорт - въобще е работа мечта.

Нередност?
  • 10
    murttle avatar :-|
    murttle
    • + 32

Честно казано, аз не намирам особена разлика между това да обикаляш кафетата в търсене на що-годе удобно място за работа и стандартния офис с цялото жужене, стоене зад гърба ти и интригантска обстановка. Предпочитам да работя вкъщи, където мога да си създам удобства и подходяща атмосфера.
    Единствено предимство на работата навън виждам за професиите, които са свързани с ежедневни контакти, както на консултанта, да речем. Това евентуално би улеснило общуването с клиента.

Нередност?
Нов коментар