Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Тема

40 21 фев 2014, 15:50, 47713 прочитания

Свободата, колега

Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Фрийланс без граници

През най-голямата платформа за тази дейност - Upwork, се разменят услуги на стойност 1 млрд. долара годишно

28 авг 2017

Open Office

Алтернативи на работното място през летните месеци

23 юни 2017


Марио Пешев
WordPress консултант

снимка: © Велко Ангелов

снимка: © Велко Ангелов



Как взехте решението да не работите в офис? 
Разчитам повече на креативността, отколкото на рамките на работното време. Затова и за мен е важно да се чувствам комфортно, за да съм по-продуктивен в работата си, когато имам мотивация и енергия.

От колко време не посещавате в такъв?
По принцип имаме офис, но го използваме грубо 6 – 10 пъти годишно за по-важни екипни събирания. Последно работих с екип в офис през 2008 г. 

Спомняте ли си някаква конкретна ситуация, която ви стимулира да смените мястото и режима си на работа? 
Преди около 6 години си взех половин свободен ден от работа и се прибирах в ранния следобед. Бях оставил колата и се разходих из София с няколко транспорта, за разнообразие. Срещнах много познати навън и по отворените кафенета; работеха на смени или на свободна практика. Така след няколко години напрегната работа реших да пробвам да сменя локацията – и не съжалявам.

Как избирате местата извън дома ви, на които да работите?
Имам един подробен наръчник за работа от кафенета - The Coffice Resort book (http://devwp.eu/coffice-resort-book/), в който обяснявам подробно за избора на локация и необходимите предпоставки. 

Кое е предпочитаното от вас?
Най-често работя от Starbucks или Costa, както и от няколко други заведения като бар "Наргиле". Поддържам и отделен списък с локации, които посещавам, ако имам път към дадения район.

Какви са изискванията за подобно работно място?
Най-добрите условия за мен са – лесно паркиране, постоянна температура през цялата година, достатъчно свободни маси, безжичен интернет и контакти за зарядно. Поради липсата на достатъчно места, отговарящи на горното, използвам лаптоп с батерия, която издържа около 5 часа, и няколко устройства за мобилен интернет (което прави възможна работата почти отвсякъде, стига да има обхват и да е достатъчно безопасно).

Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?
По-скоро нямам конкретен режим. Работата ми е организирана на седмична база - така процедирам с екипа ми и така докладвам на клиентите. Това дава достатъчно гъвкавост на всички, като комуникацията е почти изцяло онлайн и в текстов вид. Главната ми мотивация за този режим е ефективността - по-добре един или два часа мотивирана и енергична работа, отколкото цял работен ден в офиса след тежка вечер или с главоболие. Резултатите говорят сами за себе си.

Обикновено се събуждам към 9 - 9:30, преглеждам спешните мейли и чатове, пристигнали късно от Щатите или рано от Азия, и разпределям задачи за следващите 2-3 часа. През това време оправям неща вкъщи, правя тренировка или закусвам, след което излизам към някой coffice. Ако имам административни задачи, гледам да ги изпълня до обяд, за да съм на линия за всички след това. Разбира се, има дни, в които започвам в 9 и приключвам в ранните часове на нощта, но по-често разбивам задачите на блокове, за да минават леко и неусетно.

Ако няма нещо спешно, работя на 3-часови блокове от работа, например от 12:00 до 15:00 ч., от 16:00 до 19:00 ч. и от 22:00 до 1:00 ч. Това са ефективните блокове от интензивна работа, в които няма странични фактори като умора или глад, а през останалото време или върша други неща (телефонни разговори, помощ на колеги, разговори с клиенти), или хапвам/шофирам към следващия coffice. Събота и неделя традиционно работя по няколко часа, като неделя привечер подготвям програмата за седмицата и преглеждам и съставям отчети.

Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?
За повечето ми познати, работещи в офис, предимства почти няма. В офисите е удобно и приятно, подходящо за работа 8-9 часа, има допълнителни монитори, хладилници за обяд, други фирмени облаги. Винаги има място (по обясними причини) и обстановката обикновено е стандартна. Навън е шумно, или няма интернет/ток, или грее слънце...

Бил съм свидетел на конфликтни ситуации в офиси по различни причини, особено с няколко човека в стая и мениджър. Стоенето зад гърба на служителите създава стрес, някои хора нямат толеранс към количеството светлина или влага в стаята. Има постоянно движение заради срещи, оперативки, обедни почивки, телефонни разговори и т.н.

Според мен основното предимство на класическия офис е възможността да събереш екип на едно място и да работите плътно през целия ден. На повечето места навън не е особено удобен престоят над 3-4 часа. За сметка на това обаче coffice културата стимулира многократно креативността поради разнообразието, особено при избор на подходяща за всеки обстановка (гледка към планината или морето, панорамен изглед над града или други, които не предлага даден офис). 

Какви са новите тенденции в работния процес изобщо, наблюдавате ли някаква промяна в стила на работа през последните години?
Все повече компании се ориентират към наемане на кадри извън офис, на други локации. Като бивш фрийленсър аз съм голям почитател на по-нестандартни практики като работата в coffice, плаващо работно време, използване на ресурсите на хора на свободна практика и т.н. Първата ми лекция по темата е от 2009 г., в която разбулих различни митове за работата на стандартно работно време в офис, както и споделих факти за вреди за здравето на хората, щети за природата, финансови загуби и други вследствие от задължителната работа в офис. Компании като Cisco декларират спестявания от сорта на четвърт милиард долара годишно благодарение на работещите извън офиса служители 3 дни в седмицата.

Работата извън офис дава свобода на много хора да избират работната си среда, да спестят време от пътуване, нерви от дрязги в офиса, да повишат креативността си, като създадат разнообразие, и да могат да обърнат повече внимание на семейството или приятелите си в почивките. Това повишава производителността на изпълнителите, както и лоялността към работодателя. 

Какво ви разсейва най-много в кафене?
След няколко седмици работа в такава обстановка разсейването изчезва. За "начинаещите" в работата навън мога да препоръчам шумоизолиращи слушалки или просто да слушат музика, както вероятно правят и в офиса, когато се опитват да се концентрират. Понякога се случва някой клиент да шуми или някой да разлее нещо, баристите или сервитьорите да питат за поръчки, но скоро отговорите стават рефлекс и не нарушават работния режим.

На тези места обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?
Не ми пречи шумната среда, по-скоро ми създава работна обстановка заради посетителите, които вършат своите важни задачи, но не изискват нищо от мен - не съм нащрек, че ще ме заговорят всеки момент и ще трябва да им обърна внимание. Има дори и сайтове, които пресъздават такава обстановка, докато сте у дома, като http://coffitivity.com/, който мой колега по coffice сподели наскоро.

Може ли да се развие Coffice културата в България? Какви са необходимите условия?
Най-важното условие е достатъчно хора да имат възможност да работят извън офис. Ако повече работодатели ценят служителите си и наемат самоинициативни и креативни хора, следенето в офиса не би трябвало да е фактор. Второто условие е наличието на повече заведения, които приемат работещите cofficers като нещо нормално, както и предоставят достатъчно пространство и интернет за работещите. 

Имате ли наблюдения от други места по света?
В Сан Франциско и Лондон има Starbucks (или други кафенета) почти на всеки ъгъл, в които се провеждат работни срещи или служители вършат работа. В по-големите градове в САЩ и Европа това не е нещо необичайно и става все по-разпространено. Обикновено където и да пътувам, винаги пробвам 2-3 кафенета за работа и си прекарвам добре. В някои случаи дори може да се запознаете с други предприемачи или фрийленсъри, да размените контакти и да обсъдите интересни идеи.

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?
Случвало се е някой да разлее или счупи чаша на масата до мен или шумни ученици да се надвикват наоколо (или малки деца). Както и някой да проведе видеоразговор с таблет на високоговорител или да гледа филм без слушалки. За щастие става относително рядко. Относно други инциденти, подбирам местата така, че да мога да изолирам вероятността за други неприятни изненади. 

Какво винаги има около вас, на масата?
Понякога работя с колега на същата маса, така че пространството е ограничено. Обикновено на масата са лаптопът и леденото лате, безжична мишка и безжичен рутер (при липса на интернет). При възможност съм включил зарядното около мен и телефонът ми е на масата, за да не пропусна обаждане. На безопасно място до мен е раницата ми, в която имам бележник и молив, както и различни помощни средства - външна батерия за телефон, аудиоплеър, слушалки, книга.



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Волна програма Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

12 яну 2018, 4267 прочитания

Народът срещу баничките 9 Народът срещу баничките

Движението Food Revolution България повдига въпроса за училищни програми за закуски и с колко точно тесто се хранят децата ни

27 окт 2017, 9791 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Околна среда

Трябва да се научим да обитаваме работните си места като домовете си, препоръчва френският архитект Жан Нувел, автор на проекта Office for living

Полицай, милион, полицай, милион

Страхът да няма гафове по време на европредседателството накара премиера Бойко Борисов да даде извънредни 125 млн. лв. само за две седмици. Подобно решение може да предизвика вълна от искания за още пари и да наложи ревизия на бюджета

Върти ми се една муха

NASEKOMO превръща органичните отпадъци в храна за ларви, които са алтернативен източник на протеини за животни

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Кино: Формата на водата

Реалността е красив и страшен сън във "Формата на водата" на Гийермо дел Торо

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Данъчната оценка на Гара Пионер е едва 1.5 млн. лв., началната - тайна

Емисия

DAILY @7AM // 24.01.2018 Прочетете