С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

40 21 фев 2014, 15:50, 51303 прочитания

Свободата, колега

Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Яна Бюрер Тавание, 34 г.

Активист, социален предприемач, ентусиаст

Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в "  това"снимка: © Михаил Новаков

Яна и Алек Андреев работят усилено върху платформата timeheroes.org в " това"


снимка: © Михаил Новаков



От колко време не работите в офис?
След като напуснах журналистическата си позиция през 2008 г., започнах да се занимавам с неща, които не изискваха непременно да бъда в офис. Започнах да работя от вкъщи, да пътувам, да пиша от хотели и кафета. Тази новооткрита свобода – на липса на заковано работно време и на работа откъдето си искам, ме промени. Сега пак работя по 12 - 15 часа на ден, но го правя по-добре от преди, защото се познавам по-добре и се съобразявам със себе си.

Спомняте ли си някаква конкретна случка, която ви стимулира да смените мястото и режима си на работа?
Случка не. Но помня чувството – когато напусках работа преди 6 години, нямах идея какво ще правя и беше като падане от високо, в процеса на което, малко след паниката, установяваш, че можеш да летиш. Че всичко зависи от теб и че свободата е ключова в уравнението, което се опитваш да решиш.



Кое е предпочитаното от вас място за работа?
Най-често през деня работя в "+това". Там правя и оперативките на екипа ми в БХК. Обикновено там са ни и срещите с лектори за TEDxBG. На оперативките на платформата за доброволчество TimeHeroes.org сме или там, или в kanaal. За големите ни вечерни TEDxBG оперативки често сме в kanaal, а отскоро в 8 pm на ул. "Шейново". И трите места са на наши приятели. Части от екипите ни през деня работят в coworking пространства – betahaus и soho, които също са на яки хора. Очевидно избираме не само местата, но и хората зад тях.

Какви са изискванията за подобно работно място?
Добър интернет, добро кафе/бира/вино (в зависимост в кой диапазон на деня съм там), добра музика. И нещо, което не можеш съвсем да посочиш с пръст, защото дефиницията му бяга по ъглите, но – уют, атмосфера, въздух.

Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?
Не. Ставам, сядам да работя на масата вкъщи и по-късно се местя за среща някъде и оставам там. Или се изстрелвам за серия срещи още от сутринта, рекордът ми за миналата седмица е 11 в един ден. Някои срещи са в заведения, други в офис, трети онлайн. Както дойде.

Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?
Лично аз извън офис среда съм по-продуктивна, вдъхновявам се по-лесно. Имам нужда да вдигна поглед и срещу мен да няма бюра и папки, окъпани в луминесцентна светлина.
Но предимствата могат да са и недостатъци, зависи какво точно искаш да свършиш този ден. Има разговори, които са за тиха стая.

Какво ви разсейва най-много в заведение?
Хора, които говорят твърде високо с цел останалите да ги чуят. Това ме разсейва и забавлява.

На тези места обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?
Шумът като фон ме стяга и не ми позволява да не се унасям в някакви свои мисли, тоест е добър за отхвърляне на големи количества работа - планиране на задачи, писане на 50 мейла, такива неща. Но ако трябва да напиша нещо по-креативно, например текст, тогава вкъщи на тихо. Има неща, които шепнат и за да ги чуеш, трябва да си сам.

Може ли да се развие Coffice култура в България? Какви са необходимите условия?
Тя се развива. Има нужда от хора със сърце, които правят места като за себе си, и от други хора, които да им ходят "на гости". А и от работодатели, които разбират колко е важно да дават максимум (или поне някаква) свобода на служителите си. И тук, и по света най-добре се чувствам на места, които виждаш, че са правени с идея, любов и отношение.

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?
Рядко – да няма място, всички контакти да са заети или интернетът да е долу (ужасът). Много рядко – да има познати, които не възприемат това като работното ти място и сядат да си приказвате, независимо от нервното ти напомняне, че си пред дедлайн. Като си пред дедлайн, какво правиш по кафетата, нали така.

Какво винаги има около вас, на масата-бюро?
Тефтер+зелен химикал за идеи и списъци, компютър, телефон, кафе, вода, а когато съм слушала - и торта.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Имало едно време в "Червената къща" Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

21 фев 2020, 965 прочитания

Wi-Fi free 3 Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

14 фев 2020, 3058 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Околна среда

Трябва да се научим да обитаваме работните си места като домовете си, препоръчва френският архитект Жан Нувел, автор на проекта Office for living

Още от Капитал
Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10