С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

40 21 фев 2014, 15:50, 51278 прочитания

Свободата, колега

Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Весела Ножарова, 39 г.

Изкуствовед и куратор 

 


Как взехте решението да не работите в офис?

Стана съвсем естествено. През 2006 г. напуснах работа и заминах за Белгия да проучвам частната колекция на Хуго Вутен в Геел, после, като се прибрах, така и не се върнах на каквато и да било офисна работа. Започнах да влизам от проект в проект – станах фрийлансър. 
Допреди 4 години работех вкъщи, но когато се роди първият ми син, започнах да използвам кафенета и различни обществени места за работа. Например в момента пиша книга за история на българското съвременно изкуство и работя от 9:00 до 17:00 ч. в библиотеката на Художествената академия. 

Как избирате местата, на които да работите?
Първо условие е мястото да има добра интернет връзка. Важно е музиката да е приятна, за предпочитане е да не се слуша гръмко радио с рекламни блокове, нищо не ме изнервя повече от кряскащи реклами. Разбира се, в кафенетата е добре да имам добър контакт с персонала, защото аз съм им един вид на гости. Понякога стоя по 5 часа на едно капучино. За някои хора това е неприятно. Доста работа съм отхвърлила в "+ Това", в едно чудно "Смайл кафе". То вече не съществува, но там съм работила по изложбата "Парите разказват" и се беше превърнало в място за срещи на целия екип. В момента щастливо работя в Cakey Bakey на ул. "Искър". 

Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?
Да си на свободна практика не е начин за работа, прилягащ на всеки. Трябва да имаш дисциплина и добра организация. Най-често работиш много повече, отколкото би работил с работодател в офис. Лично аз към 9 вече съм на линия, след добра закуска и чаша кафе, работния ми ден приключва към 5 часа, когато тръгвам да прибирам децата. След това компютърът ми повече не се отваря. Когато се роди малкият ми син, нещата станаха много по сложни – времето ми много намаля. Затова си взех "Киндъл", на който смъквам текстове, които трябва да прочета, а нямам кога. Чета ги мимоходом, понякога в неудобни пози… 

Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?
Лично за мен това е идеалният стил на работа. Чувствам се свободна и се държа винаги в кондиция, нащрек. Преди да имам деца, най-много ми липсваше общуването с хора, което се случва в офиса. Колеги, приказки, различни микросюжети, които се раждат на работното място. От друга страна, и сега аз винаги се опитвам да работя с хора и в екип. 

Наблюдавате ли някаква промяна в стила на работа през последните години?
Мисля, че стилът на работа в България е много, как да го нарека, "крепостен". Работиш в някакъв офис на заплата и много често това се превръща просто в едно престояване в някаква стая за едни 8 часа пет дни в седмицата. На много малко места има политика за гъвкавост на работното място и време, според индивидуалностите на хората. Има хора, които работят много по-добре нощем или пък от вкъщи, защото се чувстват комфортно от дома или се концентрират по-добре. Така се губи голяма част от ефективността на работата. Тук, ако решиш да работиш извън офиса, се смята, че кръшкаш. 

В кафенетата обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?
Пред мен има компютър и почти нищо не ме разсейва от това, което правя. Дори ми е интересно да проследявам от време на време някакви протичащи наоколо сюжети. Обяснения в любов на съседната маса, драми с персонала… 
Когато работя вкъщи, винаги е съвсем тихо, не слушам музика.
Мисля, че в главата ми има различни писти и работата ми е една от тях, а кафенето и това, което се случва около мен -  другата. Кафенето ме стимулира да работя по-добре и да се концентрирам по-добре. 

Може ли да се развие Coffice културата в България наистина? Какви са необходимите условия?
Трябва да се промени начинът, по който се използва трудовата силна на хората. Това зависи основно от работодателите. Те често пъти искат хората да са им под носа, защото смятат, че така ги контролират и получават максимума от тях. 

От какво обикновено се смущават хората, които се колебаят дали да работят от дадено кафене?
Мисля, че повечето хора мислят, че в кафене ще се разсейват и няма да свършат нищо. Също така смятат, че персоналът ще ги гледа лошо, ако стоят с лаптоп няколко часа на маса. Има и хора, които смятат, че е неприемливо да седнат сами на маса в заведение. Неловко им е. 

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?
Не, не бих казала. Напротив, от работата ми в кафенета имам останали много добри познанства.

Какво винаги има около вас, на масата?
Използвам малко лаптопче, това ми е достатъчно за да работя. Понякога ползвам и iPod, ако имам нужда, се изолирам. Също и телефон.




  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Wi-Fi free 3 Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

14 фев 2020, 2587 прочитания

Оскари в преход 3 Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

10 фев 2020, 4041 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Околна среда

Трябва да се научим да обитаваме работните си места като домовете си, препоръчва френският архитект Жан Нувел, автор на проекта Office for living

Още от Капитал
Пазарът на жилища в София: Силен сезон, с първи епизоди на спадове

Ръст на сделките и застой в средните цени през 2019 г. Купувачите са млади, търсят нови сгради, сделките стават по-бавно и доминират двустайните апартаменти

Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.

Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Кино: "Ирландецът"

Елегия за човека между доброто и злото

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10