С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

40 21 фев 2014, 15:50, 51185 прочитания

Свободата, колега

Coffice хората със собствено работно време в кафенета и общи пространства

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Иван Димитров, 30 г.

Собственик на дигитална агенция, консултант по онлайн стратегии



Как взехте решението да не работите в офис? 
Преди година и половина се върнах в корпоративния ми офис след 40 дни на Карадере и открих, че неусетно през този период съм взел решението.

Спомняте ли си някаква конкретна ситуация, която ви стимулира да смените мястото и режима си на работа? 
На понеделнишката "мениджърска" среща около голямата маса в конферентната зала, прекарвайки три-четири часа в мисли от рода на "моето място май не е тук". И така всеки понеделник.

Как избирате местата извън дома ви, на които да работите?
Работата ми и преди това включваше много престои по кафета и заведения, запълване на време между срещи извън офиса. Любовта от пръв поглед обаче дойде, когато бях поканен да изнеса първият си skillsharing в кафето на betahaus.Там осъзнах как работната среда може да е нещо споделено и естествено и това да води до значително по-висока ефективност.

Какви са изискванията за подобно работно място?
Бърз интернет, възможност за усамотяване/възможност за общуване, черен чай, много контакти.

Опишете един свой ден, имате ли фиксиран режим?
Ставане в 8, закуска, отговаряне на имейли, преглеждане на новини.
Боулдъринг тренировка в Boulderland с отворен компютър в катерачния бар – много добър микс на физическо натоварване и работа.
След това метро към betahaus, откъдето вече ежедневието ме подхваща – от мини мейкър-спейс в "Люлин", през офиси на партньори и колеги до рандъм заведения в центъра.

Какви са предимствата и недостатъците на работата извън офис?
Май се сещам за едно предимство – когато нещо ти се счупи, си има човек, който отговаря за него и веднага ще го оправи.
Недостатъците са много и доста традиционни, но липсата на гъвкавост в работното време и в мисленето за мен са основни.

Какви са новите тенденции в работния процес изобщо, наблюдавате ли някаква промяна в стила на работа през последните години? 
Coworking-ът набира невероятна инерция и е съвсем очевидно защо. Работната среда, в която околните не са ти колеги, но винаги са готови да помогнат и да дадат своят експертна, но външна гледна точка върху твоя проект, е силно предимство. А това да си заобиколен от хора, които споделят гледните ти точки за офис, работа и прекарване на време, изведнъж се оказва страхотен стимул да се справяш по-добре и с усмивка със собствените задачи.

Какво ви разсейва най-много в кафенета?
Телевизори. Нямам телевизор и съответно нямам навиците да игнорирам постоянния поток от безсмислена информация, идващ от екрана.

На тези места обикновено е шумно, как успявате да се концентрирате?
Слагам слушалки и оставам сам. Дори не се налага да си пускам музика.

Какво ви помага да го правите най-добре?
Изключване на социалните мрежи. Когато компютърът ми спре да ме свързва с хората по света, изведнъж в него намирам убежище от околната среда и мога да я изолирам.

Може ли да се развие Coffice култура в България? 
Виждам бъдеще в по-таргетирани места като "+ това" и betahaus, в които някой се грижи средата да е подходяща. Обикновените кафенета радват номада в мен, но рано или късно се изчерпват и губя причина да се връщам.

От какво обикновено се смущават хората, които се колебаят дали да работят от дадено кафене?
Шумът, неправилната стойка пред компютъра, неорганизираността, излизане от зоната на комфорта. 

Имали ли сте някакви неприятни ситуации в кафенета, в които сте се опитвали да работите?
Не. Но съм имал неприятни ситуации в офиси, обикновено в резултат от натрупано напрежение.

Какво винаги има около вас, на масата?
Лаптоп, телефон, плетеница от кабели, питие.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зеленият път 9 Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

17 яну 2020, 16508 прочитания

20 книги в навечерието на 2020 20 книги в навечерието на 2020

Списък с книги от последните месеци и все още непреведени световни заглавия

12 дек 2019, 6749 прочитания

24 часа 7 дни
Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Околна среда

Трябва да се научим да обитаваме работните си места като домовете си, препоръчва френският архитект Жан Нувел, автор на проекта Office for living

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

Реклама за слушане

Чрез подкаст рекламите компаниите могат да достигнат до нишова аудитория, фокусирана върху съдържанието.

Пътеводител на кандидат-програмиста

Какво е добре да се знае за академиите, които предлагат подобни обучения

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10