Бейбикономикс

Загрижени за бъдещето на Европа, все повече правителства надничат в спалните на хората. Само някои го правят по правилния начин

Ако трябва да си представим как ще изглежда Европа утре, можем да й сложим прошарени коси, да й провесим един фотоапарат на врата и да я качим на кемпер да щъка из слънчева Гърция. Истинският живот обаче не е брошура на туристическа агенция и това, че старият свят си е съвсем буквално стар, е сериозна драма за икономиката. Ако утре повечето европейци са достигнали до тази достолепна възраст, на която могат да джиткат с каравани по света, то кой остава да работи?

Това се питат и повечето правителства в ЕС и прехвърлят различни сценарии как да подмладят континента. Какво се обърка, че на Европа й побеляха косите? Ами куп неща. Хората живеят по-дълго, защото живеят по-добре. Отглеждат по-малко деца, но пък се грижат за тях по-качествено. Отлагат ражданията във времето, защото инвестират повече в образование и кариера. Статистиката казва, че две деца в семейство си е по-скоро екзотичен избор за европейците. Средният брой бебета на една жена е 1.5. (България впрочем се вписва идеално в тенденцията). А в страни като Германия (най-застаряваща в цяла Европа) и Австрия се оформя сериозна група от хора, които са решили, че да сменят пелени въобще не им влиза в плановете за живота.

Всички тези причини, умножени по сто заради икономическата криза, карат все повече правителства да надничат в спалните на хората. И да мислят начини да стимулират размножаването им. Освен че звучи нахално, в демографската наука не са си стиснали ръцете дали въобще може раждаемостта да се стимулира с държавни политики. Да сме наясно, учените не се занимават с това дали правителствата трябва да се месят в семейното планиране, а изследват дали политиките им реално водят до повече деца. Виенският институт по демография например сравнява практиките в европейските страни и казва, че въпреки че съществуват най-разнообразни мерки за семейна подкрепа, много малко от тях имат за ясна цел повече бебета. Повечето опитват да компенсират родителите за разходите, които имат по децата. Или пък се стараят да намалят неравенството между доходите и между половете. Или насърчават жените да се върнат по-бързо на работа.

И все пак бебешката карта на Европа сочи, че на север, в скандинавските държави, се раждат повече деца. Там, където почти няма бедност и безработица. Качеството на живот е шест. Жените са си извоювали каквото трябва, без да тропат с крак. А държавата е щедра на подкрепа към семействата. И обратно – най-драматично зле откъм бебета е положението в Източна Европа, която по ниво на развитие тича няколко обиколки назад. Утре винаги е по-несигурно от днес. Безработицата е бич. Има еееей такава пропаст между мъже и жени на пазара на труда. И семействата въобще не могат да разчитат на държавата да им помага.

Женското тяло – държавна територия

Няма универсални решения обаче и държавите сами решават как да увеличат раждаемостта. В тези си усилия някои прегръщат, меко казано, спорни мерки. Да вземем Испания например, където миналия месец беше гласувана забрана на абортите. Консервативното мнозинство в парламента с благословията на Католическата църква размаза опонентите си с аргумента, че законодателите трябва да балансират правата на жените с тези на неродените им деца. Така абортът ще е разрешен само при изнасилване или ако има сериозни опасения за здравето на майката или плода. Едва ли ще ви учудим, че 80% от хората в страната смятат, че промяната е напълно ненужна. Да, в Испания спадът на раждаемостта по време на икономическата криза е най-осезаем (от 1.46 ниво на плодовитост през 2008 г. до 1.38 през 2011 г.), но оправдава ли подобно грубо нахлуване на държавата в личното пространство. Според правозащитните организации ефектът ще е, че жените, които могат да си го позволят, ще правят аборт в друга държава, а останалите, уви, ще търсят нелегални (и несъмнено по-опасни) варианти в Испания.

В Ирландия, която е европейска шампионка по висока раждаемост, абортите също са силно ограничени. Там те са забранени дори при изнасилване или риск от увреждания на бебето. Това обаче не означава, че това е причината в Ирландия да се раждат повече деца средно в едно семейство. Няма подобни доказателства. Всяка година 4000 ирландски жени пътуват до Великобритания, за да абортират. Позитивната демографска картина на страната по-скоро се дължи на добре поддържани традиции и имиграция. Така например една трета от бебетата в Ирландия са родени от жени, които произхождат от друга държава.

Ако на Испания й е нужен пример колко е опасно държавата да се намесва насилствено в живота на семействата, да погледне към Китай. Там абортите бяха приложени с обратен знак. От края на 70-те години, когато комунистическата партия въведе политиката "едно семейство - едно дете", комитетите по семейно планиране са извършили насилствено милиони аборти. Тридесет години по-късно равносметката е 300 млн. деца по-малко и един застаряващ Китай. Една четвърт от китайците ще са над 65 години до 2050 г. И сега се оказва, че на страната й трябват повече бебета. Вече се усеща липсата на работна ръка в някои сектори, което увеличава цената на труда и удря в сърцето китайския икономически модел – базиран на ниско заплащане и износ. А междувременно насилствените стерилизации са изменили и баланса между половете в Китай. Заради това, че в страната по традиция момчетата са предпочитани наследници, много често семействата правят аборт, ако очакват момиче, или изоставят детето, когато се роди. Така според изчисленията до края на десетилетието 24 милиона китайци ще останат ергени до живот. А новата директива на партията казва: семействата имат право на второ дете, ако един от родителите няма братя и сестри.

Къде бърка Германия

Има държави, които смятат, че повече пари за семействата е ключът към повече деца. Вярно е, че икономическата несигурност често е причина да се отлага появата на наследници, но за обратното няма доказателства. Отново Виенският институт по демография твърди, че финансовите мерки (от бонуси при раждане до данъчни облекчения за млади родители) рядко имат директен ефект върху плодовитостта, а ако имат – той е краткосрочен.

До този извод стига и Германия, но по трудния начин. Правителството поръчва детайлно изследване на специална комисия, за да чуе нещо, което никак няма да му хареса – че харчи милиарди на вятъра. Най-голямата европейска икономика отделя 200 млрд. евро за подпомагане на деца и семейства на година (две трети от целия федерален бюджет) и в същото време се намира на едно от най-ниските нива на раждаемост в Европа. И продължава да се свлича. Защо?

Ами, защото има остарели разбирания що е то семейство и защото насочва парите към грешните места. Вместо да инвестира в детски градини и образование, предпочита да дава на семействата кеш. Така, разбира се, по-лесно се печелят избори, но според експертите парите не достигат до хората, които наистина имат нужда от тях. Например право на данъчни облекчения имат само женени двойки. Извън уравнението остават майките и татковците, които нямат брак, гей двойките и самотните родители. Ефектът от най-скъпия инструмент – детските надбавки (които струват около 40 млрд. евро), е, че окуражава жените от средната класа да си остават вкъщи. В същото време държавата облага с високи данъци и такси тези, които работят на пълен работен ден. И на практика половината от работещите жени в Германия са заети на непълен работен ден. Изследването казва, че много по-евтино и ефективно би било, ако държавата помага на семействата, като отваря детски градини и ясли и изчислява, че майките с деца до 3 години, които имат място в детска градина, работят с 12 часа повече на седмица, от тези, които нямат.

Къде е супер да си майка

Е, тъкмо в последното е една от тайните скандинавските държави да са родителския рай на земята. Според британската организация Save the Children Финландия, Швеция и Норвегия са най-добрите места на света да бъдеш майка. И безспорно това са най-щедрите и успешни социални държави, където благосъстоянието на семействата е топ приоритет. И не се случва за сметка на развитието на жените или икономиката.

Да вземем това – държавната субсидия за детска грижа преди училище в Швеция надхвърля бюджета за отбрана на страната. Всяко шведско дете има гарантирано място в обществените детски градини и ясли и никой родител не плаща повече от 3% от заплатата си за това. Забавачките са на разположение от 6 сутринта до 6 вечерта и все повече градове предлагат възможността децата да остават и през нощта или през уикенда, ако родителите са с нестандартно работно време. В резултат 78% от жените с деца под 7 години в Швеция ходят на работа, най-високият процент в света.

Разбира се, Швеция и Финландия са и топ местата, където равноправието между жени и мъже въобще не е казус за решаване. Тоест грижите за децата и домашната работа се споделят по подразбиране, жените получават същото заплащане като мъжете и са добре представени на мениджърски позиции и във властта.

Финландия може да се похвали още: и с най-ниска смъртност в света сред бебета, най-ниски нива на бедност, безплатни детска и здравна грижа; суперучилища. Северната държава има малко, но добре образовано население, което инвестира основно в технологии и честно си признава, че е доволно от живота си. Финландците обичат своята социална система и тя ги обича. And the kids are alright.

България в пет демографски мита

1. Българите ще изчезнат след 50 години.
За да се случи това, трябва от утре никоя жена да не ражда. Или пък всички до един да се натоварим на самолетите и да оставим наш'те планини зелени да се превърнат в блато. Няма такава логика в демографската наука. 

2. Българката не иска да ражда.Не, просто няколкото поредни вълни на емиграция от страната направиха така, че жените във фертилна възраст (между 15 и 49 г.) са много по-малко. За последните две десетилетия броят им е намалял с 15%, тоест това са 340 хил. жени на възраст да имат деца, които просто не са тук.

3. България удари ново дъно в раждаемостта. Не се знае още, защото не са излезли окончателните данни. Да, видно е, че от 2009 г. насам тенденцията е на спад на раждаемостта, но това се дължи на влошаването на икономическата ситуация. От 2004 г. до 2009 г. пък раждаемостта пълзеше нагоре. Тоест нормално е да има движения нагоре и надолу в зависимост от икономическите цикли.  

4. Ромите ще станат повече от българите.Според последното преброяване ромите са 300 хил. души, или около 4-5%. Дори да предположим, че една част се самоопределят като турци и броят им достига 600 хил. примерно, за да станат повече от българите, трябва внезапно да пораснат с над 6-7 пъти. Което не е казусът. Заради лошото качество на живот при ромите има много висока детска смъртност и много висока преждевременна смъртност (едва 4% от тях са над 65 години), а с повишаването на образователното ниво раждаемостта и при тяхната група спада. 

5. Демографският проблем на България са пенсионерите. Не, демографският проблем на България са високата емиграция и ниският жизнен стандарт. Ако икономическата ситуация се подобрява, това ще отключи естествените рефлекси на хората да инвестират в деца. А това, че възрастните хора стават повече от работещите, е проблем на нереформираните сектори като пенсионна система и здравеопазване.  
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


18 коментара
 • 1
  7777 avatar :-P
  7777


  "Разбира се, Швеция и Финландия са и топ местата, където равноправието между жени и мъже въобще не е казус за решаване. Тоест грижите за децата и домашната работа се споделят по подразбиране, жените получават същото заплащане като мъжете и са добре представени на мениджърски позиции и във властта."

  Излиза, че феминизмът е добър фактор за голямо семейство.

 • 2
  owen avatar :-|
  owen

  девойче, жените в Скандинавия доста са тропали с крак, за да получат това, което трябва. без тропане нещата не се получават по този начин.

 • 3
  owen avatar :-|
  owen

  и откога не се пише на български в български вестник? не знам дали нацията ще изчезне, но културно се затриваме, това със сигурност. топ места твърдо не е на български, освен в много разговорна ситуация. и не можете ли да кажете, че децата са добре на роден език? като завършите на английски да не би да става ясно какво се опитвате да кажете с всичките тези твърдения?

 • 4
  owen avatar :-|
  owen

  разбира се, че е по-евтино да се отварят ясли, а родителите да работят. колко са добре децата там е обаче една голяма тема. евтино не значи добре. ама кой да се порови.

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  Фундаментален проблем на демокрацията е, че политиците за да бъдат (пре)избрани, се стараят действително или привидно да изпълняват желанията желанията на избирателите. Пък децата не са избиратели, особено неродените такива. Фундаменталния проблем изисква фундаментално решение - децата да придобият право на глас, упражнявано от техните родители.

 • 6
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Мит номер 1 не е мит.
  Статистиката може да ти казва, че след 50 години 1 работник ще изхранва 5 чиновника и 5 пенсионера. Това което не разбират статистиците е че разпада не е линейна функция, а идва момент където фундамента (млади и работещи) не може издържа масата (чиновници и пенсионери) и просто системата изведнъж ще се срути. Всичко зависи от това колко ще търпи мат'ряла.
  Също какот една сграда има нужда от определен брой (повече от 1) колони за да се държи, така и работоспособните не могат да намаляват постоянно.

 • 7
  hasterien avatar :-|
  hasterien

  като са с ниски доходи как младите да се решат да раждат деца. а и нали ги виждам сега малките какви са материалистчета. само скъпи играчки са им в главите

 • 8
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Хората не вярват в Бога, а живеят за Мамона - повече отдаденост на кариерата в големия град, по-малко търсене на любов, правене на деца и прочие.

 • 9
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Извод: подобряването на раждаемостта изисква отстраняване на сегашните политици от власт и промяна на системата.

 • 10
  sinibaldi avatar :-|
  Francesco Sinibaldi

  In a luminous song...

  There's the
  light of a
  fine day in
  a luminous
  song, there's
  a beautiful
  sadness and
  a tender desire.

  Francesco Sinibaldi


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал