С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Тема

26 14 мар 2014, 15:05, 23486 прочитания

Женени с деца

Избрахме няколко български семейства с повече деца и ги попитахме как се справят

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Семейство Марианови 

Женени с деца

Фотограф: Станчо Бодуров

Юлиан Марианов – 44 г., и Ленка Марианов – 45 г.
Сансу Алисън Марианов - 13 г., Йонсу Марианов - 11 г., Дарин Марианов - 9 г., Алин Марианов - 6 г., Селина Алисън - 2 г.


"Винаги сме искали да имаме деца. Когато гледахме как първото ни бебенце пораства, почувствахме желание да имаме следващо. Не можехме да си представим живота без щастието от присъствието на едно красиво мъниче, което винаги озарява цялата къща. Още повече, всяко от тях бе толкова уникално отражение на нашата любов", започва разказа си майката Ленка. Още в самото начало на запознанството си с нея съпругът й Юлиан иска да има поне 7 деца, но "жена ми разбираемо бе по-голям реалист. Тя казваше: "нека първо да имаме 5 деца, пък после ще видим". И ето ги вече – пет на брой. Децата в семейство Марианови от Бургас печелят първи награди в национални състезания по ролери. Двамата големи синове учат в спортно училище - плуване. Участват в три концерта на "Бургас търси своя талант", а сега преминават и към полуфиналите на "България търси талант" с фрийстайл слалом.


"Всички ни се възхищават, споделя Ленка Марианов. "Особено като видят колко лесно се справяме с децата - без никакви усилия. Често са ми казвали - ние с две деца не можем да се оправим, все не слушат, а ти си с 5 и не видяхме нито един проблем." Но по закона на привличането много от познатите ни също са многодетни. Моите родители може и да са се притеснявали в началото, но това отдавна отмина. Определено и за тях е голяма радост всяко следващо внуче. А и вече са видели, че хората в квартала не ни укоряват, а също се удивляват на добрите ни деца."

За семейство Марианови първото дете е нещо много специално, защото, докато било само, се отдавали само на него. "Това е голяма радост, но често е и изтощително", твърди Ленка, която е сигурна, че с появата на всяко следващо дете в семейството всичко е ставало все по-лесно и домът се изпълвал с все повече радост и уют. "Те си играеха заедно и ние бяхме по-спокойни, по-свободни и можехме просто да им се наслаждаваме. Разбира се, от значение е, че те са много добри както във взаимоотношенията помежду си, така и с другите деца, а и винаги ни слушат и помагат на нас и едно на друго", добавя Ленка.

С третото дете обаче им е най-тежко, защото са в София. "Представете си тротоарите, заети от паркирани коли, а майката се мъчи да бута количката с бебето, докато едното дете тича напред, а другото изостава", коментира бащата Юлиан Маринов. Тогава те решават да се преместят в Бургас, където подобни проблеми няма. В морския град предимството е най-вече за децата – така те могат да израснат заедно, да си играят и да имат много близки хора до себе си. Точно тази радост и това, че не скучаят, е огромно предимство и за родителите.Всеки пък когато вижда жена си бременна, Юлиан е обзет от особена любов и благодарност към нея. "Интересно как природата е устроила жените... Тя винаги получаваше някакви особени сили, бе по-здрава дори от мен. Да не говорим, че с всяка бременност ставаше все по-красива и по-стройна", разказва той. На въпроса не е ли твърде натоварващо за тялото да родиш пет деца Ленка отвръща: "И двете: и става по-лесно, и е стресиращо. Жената трябва да се грижи за тялото си." Проблемът е, че при всяко раждане се налага да я шият и това създава усложнения при петото раждане. 
"Започнахме, без да знаем дори как се държи едно такова малко човече. Във всеки етап от развитието им се чудехме какво е най-доброто за развитието им като съвестни и добри бъдещи граждани", разказва Ленка. Едва след като преминават през нещата, родителите се научават как да ги възпитават. Така още с четвъртото дете вече им е много лесно и приятно. "Вече знаехме какво да правим. Бяхме минали успешно през тези етапи преди. Затова и четвъртото дете изпълни дома ни с толкова голяма радост, че още на втората седмица жена ми каза, че ще трябва да си имаме пето", допълва Юлиан.

Разказват, че ако разчитаха на приходи само от България, определено щеше да им е много трудно. "Но ние сме пътували в много страни и имахме доста възможности. Дълго търсехме начини, по които да не напускаме България, но да използваме способностите си, за да се осигуряваме. Най-трудното тук е бюрокрацията, която е просто смазваща. Макар че в Щатите я нямаше и всичко бе много по-лесно, ние избрахме да дойдем и отгледаме децата си тук, за да израснат с баба и дядо."

Лошото е, че в България храната е един от най-големите разходи, докато в САЩ беше най-малкият
Поради постоянна заетост с децата и словашкия си произход за Ленка е почти невъзможно да намери работа през годините. Поради това в крайна сметка развива собствен бизнес с природни продукти и добавки. Бащата завършва в САЩ с профил "Семейна терапия". До раждането на последното дете работи периодично по международни проекти с различни неправителствени организации като Международната образователна фондация, Детския парламент и др. Така по-голямата част от годината може изцяло да е със семейството, като отсъства понякога за по месец-два. След раждането на петото дете, за да бъде изцяло със семейството, започва да преподава онлайн за Университет в Ню Йорк и развива хобито си, обучавайки деца и родители в Класически фристайл слалом с ролери – нов и много красив спорт. 

За грижите не разчитат на външна помощ, а и не чувстват да им е нужна. Казват, че са избрали работата така, че да могат изцяло да бъдат с децата си. Но пак не им остава много време за всички домакински грижи. Затова децата поемат много от отговорностите – миене на чинии, чистене, грижа за по-малките и т.н. Което всъщност е и прекрасен начин да развият характера и сърцето си, да станат отговорни и съвестни. Всички помагат - разтребват, чистят, мият чинии. С израстването усвояват и поемат нови отговорности. От малки децата са доста самостоятелни. "Може би защото получават нужната интимност с родителите си и се чувстват в стабилна среда на доверие, те не са зависими от нас, както някои деца, които постоянно плачат и са се лепнали за майката", разсъждава Ленка.

Според родителите да имаш повече деца е много по-лесно, отколкото само едно. "Когато е само, детето скучае и постоянно притеснява родителите си, а те нямат силите и енергията все да се занимават с него", поясняват те и допълват, че не чувстват децата като финансова тежест. Разходите им не биха били много по-различни и без деца. "Но е вярно, че не прахосваме, а харчим за важните неща." 

"Лошото е, че в България храната е един от най-големите разходи, докато в САЩ беше най-малкият." Около училището също отиват много разходи. Семейство Марианови смятат, че би било добре, ако децата можеха да се записват на различни курсове и тренировки безплатно. "Не можем да плащаме на всичките по 30-40 лв. на месец. Още повече че искаме да ги запишем на няколко неща. Сега са млади и трябва да развият способности и интереси в живота. Затова тати създаде "Ролери школа", за да може децата да тренират", разказва майката. Където няма средства, семейството използва изобретателност и собствените си способности.

Те са категорични, че няма как сам родител да даде на децата всичко, което им е необходимо в материален и духовен аспект. Според Марианови има страни от родителството, които са по-лесни за бащата, а други за майката. "И двата аспекта са много важни и допълващи се", смята Ленка и признава, че без Юлиан би изпуснала контрола. "Това щеше да има много лоши последствия за характера на децата, а оттам щеше да се превърне в ад за майката. Има аспекти, които само майката може да им даде. Постоянно виждаме това взаимно допълване във всекидневните ситуации. За децата е много важно да виждат единството мeжду нас като родители."

Според двамата би било добре да има обучение за родители. "Ние самите сме благодарни, че в САЩ можехме да видим други прекрасни многодетни семейства. Техният пример определено бе много полезен в собствения ни път като семейство и като родители."

Юлиан не си спомня момент, в който децата да са му пречели. "Те са заети да си играят. Аз винаги съм свободен да върша каквото искам. Но често нещата са по-интересни с тях." Като съпруг и съпруга Марианови винаги имат достатъчно време един за друг. "Родителите с едно дете или с неразбиращи се деца едва ли могат да се радват на тази свобода, която ние имаме", допълва бащата. "Демографската криза е само последствие от моралната криза и разпадането на семействата през последните десетилетия", убедени са двамата. "Вместо в училищата да преподават на децата красотата и важността на семейството, днес ги учат на безотговорност и свободен секс. Няма как това да не доведе до настоящата демографска криза. Свободният секс не води до здрави, обичащи се, многодетни семейства. Напротив, той убива истинската любов и доверие в обществото и обрича младото поколение на израстване в нездравословна семейна среда."

Според Марианови държавата трябва да спре да вреди на семействата. Освен антисемейни проекти и програми по думите им има и закони в ущърб на здравите семейства като тези за финансиране на самотните майки, а не на многодетните. "Хората се ориентират и спират да се женят, защото държавата поощрява това. Това неизменно се отразява на възпитанието на децата и на раждаемостта. Те рязко падат и с всяко следващо поколение става още по-лошо", добавят родителите.

По отношение на възпитанието различни аспекти са били приоритетни за развиване във всяка възраст. "Като най-малки за нас е било важно да попият атмосферата на любов и разбирателство. Ако в първите три години развият сърцето си, можем да ги учим на моралните норми и на всякакви други важни умения. За щастие успяхме още с първото дете, Сансу. Той стана много добър, търпелив и грижовен батко. Ако малкото му братче идваше да дрънка по пианото, докато свири, той не се ядосваше, а с много любов и радост го прегръщаше: "О, миличко, и ти искаш да се научиш. Ела бати ще ти покаже." Така Ленка и Юлиан влагат време да учат него, а той после учи малките си братчета. Те винаги държат децата да се отнасят с уважение едно към друго и към тях като родители. "Вярата също е много важен аспект от доброто възпитание, но тя не трябва да е ограничена. Ние ги учим да обичат и уважават всички религии, националности, раси и култури; да възприемат ценното и доброто от всички други."

Децата са "тим във всичко". Ако едното получи някакъв деликатес, го пази, за да го сподели с другите. Ревност между тях никога не е имало. Раждането на всяко ново дете, е огромна радост за другите.

За Юлиан родителската любов е всеотдайна и саможертвена. "Нямаше как да развием сърцата си до такава степен без преживяванията, които сме имали с децата си. Съпружеската любов е друго уникално нещо, което с всяко дете сякаш се развиваше все повече и повече. Ако преди съм обичал съпругата си като индивид, сега в нея виждам и децата ни, и всичките ни преживявания, които заедно сме имали като семейство. Това я прави незаменима и безценна. Не разбираме как може хора дори да си помислят да изневерят на партньора си. Не мога да си представя живота без нея."

Теодора Мусева


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

I like to move it, move it 3 I like to move it, move it

В света на Ingress - GPS базираната игра от създателите на Pokemon Go, която подтиква към движение и социални контакти

12 юли 2019, 2671 прочитания

Защо тъгува homo sapiens Защо тъгува homo sapiens

За новия термин екологична скръб и класическите начини да променим нещо (като започнем от себе си и собственото си поведение)

5 юли 2019, 6449 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Delight: Спете спокойно, родители

Голямата енергийна измама

Защо борсовата цена на електроенергията в България е най-висока и как може да се поправи секторът

Великанът на входа на София

Рибният бизнесмен Петко Русинов инвестира в жилищна сграда с 31.5 хил. кв. м РЗП до Околовръстното в "Младост 4"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

20 въпроса: Невена Дишлиева-Кръстева

През последните години издателството й ICU разнообрази литературната сцена с важни имена, заглавия и теми

I like to move it, move it

В света на Ingress - GPS базираната игра от създателите на Pokemon Go, която подтиква към движение и социални контакти