Imagine there’s no hate speech

За езика на омразата и щетите, които той нанася

През летните протести, освен да надуват вувузели и свирки, хората скандираха много. Старателни социолози записваха виковете и плакатите им, след което отиваха в работилниците си за изследване на площадния говор и правеха социо-лингвистични графики. Графиките изобразяваха сложната динамика на протестния говор. Политическите викове срещу кабинета на Пламен Орешарски се смесваха с устойчивото словосъчетание още от 1990 г. "червени боклуци", а либералните журналисти не знаеха как да позитивират гражданските искания "оставка" с виковете "Геят, беят и злодеят" или "Недадения Сер-гей". През 2013 г. политическият, сексуален и етнически дискриминиращ говор легитимно се настани на площада пред Министерския съвет.

Само два месеца по-късно сирийската бежанска криза провокира нова вълна от hate speech. Опитът за убийство на младата българка Вики от алжирски имигрант подейства като сигнал за "патриотични" мобилизации. На половин пряка от площада на протеста – пред 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


6 коментара
 • 1
  altodorova63 avatar :-|
  Albena Todorova

  "....it is easy if you try..."

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  ми кво... след 120 години сляпа вяра, че сърце мъжко юнашко требва силно да люби и мрази...

 • 3
  sir_matt avatar :-?
  sir_matt

  "Светът би станал по-добро място за живеене, ако си пожелае повече общност, интеграция и равенство, вместо разделителност дискриминация и унизително интерпретиране на различния."

  Много хубаво послание. Пожелаваме си.

  А на авторката пожелаваме да поживее 2-3 години в/до Столипиново или Факултета, и да продължава да си пожелава. Да си плаща тока, водата и парното надлежно, докато целия квартал край нея живее на гърба на държавата. Да си оставя колата на улицата, за да има какво да се предаде за скрап. Да не инсталира алармена система на всяка врата и да не я е страх да спи сама. Да е съвсем сигурна, че детето и ще се прибере цяло и с маратонките, с които е излязло сутринта. И че никой няма да хвърли по нея камък в тъмното от 30 метра както си върви по улицата, просто защото могат и им се хвърля.

  Същото така и пожелаваме, най-доброжелателно, да продължава да спазва закона и да си плаща данъците до стотинка и навреме. Нека Агенцията за Бежанците да има средства е грижи по-добре за хора, които са платили хиляди долари (които авторката няма), за да пресечат 1-2 мирни и спокойни държави, за да влязат НЕЛЕГАЛНО в България. Все пак, пожелателно е, като едни отворени люде в законова държава, да се опитаме да приемем тези, "други", за които законите не важат.

  Накрая, съвсем любезно пожелаваме, да оцени по достойнство и лично, някои определени, по-"различни" секти, като например определени такива в американското общество. Типичната последователност при тези мили комуни най-често преминава през фазите: дари всичките си имоти и активи на църквата, облечи бели одежди, прави групов секс с пастора 2-3 години, и накрая всички се самоубиваме ритуално. Но какво да ви обяснявам, 100% авторката си е пожелавала по-добре да разбере тези, "другите", "различните", в името на мира и Джон Ленън.

  Абе изобщо...в мен е проблемът, в моето негативно стереотипизиране и чувство за превъзходство. Нищо и никой на този свят не трябва да се дискриминира (избира), всичко трябва да се приема.

 • 4
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#3] от "sir_matt":

  Е ся що си не зададеш въпроса, защо съществуват тези различия, които си приел вече като своя дадена среда ли?

  Всяко различие е следствие от ДИСКРИМИНИРАНЕТО на "други"!

  Това отношение го генерира различието всеки ден, всеки час и всяка минута.

  Общество, което ползва различията като генератор е обречено да бъде погълнато от генерираните от него различия.

  Трудно е за разбиране, а за ликвидирането им още повече. Затова и продължаваме да генерираме различия, до деградирането на самите нас и превръщането ни във все по-големи различни от смятаните от нас за други такива.

 • 5
  petergriffin avatar :-|
  petergriffin

  С риска да прозвуча хейтърски и расистки, специално за ромите мога с ръка на сърцето да кажа, че те НЕ подлежат на интеграция.Това е резултат от инстинктивното им отричане и противопоставяне на правила и закони.

  И не ми говерете, че ги дискриминираме.Погледнете към едномилиардна Индия - там кой ги дискриминира?В "най-голямата демокрация" на света братовчедите на българските роми се къпят в канала, плодят се като зайци без оглед на това как ще изхранят децата си, живеят в нечовешка мизерия.За това пак ли е виновен хейта :)

 • 6
  kirka80286 avatar :-|
  kirka80286

  Моля моля, нека се прави разлика между стереотипи и констатации!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал