In малина veritas
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

In малина veritas

In малина veritas

Семейство прави бутиково плодово вино и се готви за пазари в САЩ и Азия

22773 прочитания

© Елена Калпакчиева


Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала
Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала
Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала

Направата на вино напомня висш магичен ритуал, в който се вплитат познания и опит с внимание, нежност, търпение и много, много любов. Такава е и алхимичната тайна зад появата на едно нетрадиционно българско ново вино, направено почти изцяло от малини. Кръстено на местността "Тръстеная" – кътче между селата Лъкатник и Бов, в дебрите на Стара планина, виното Trastena представлява смес от малини и мерло. В този район се намират малиновите насаждения, дело на Борис Георгиев и семейството му, който днес разработва бранда заедно с любимата си Оля Антонова. Напитката е на пазара от 2007 г., когато за първи път експериментите с малини раждат готов продукт, годен за продажба. 

Борис започва сам разработването на марката. След като засажда общо 95 декара с малини с цел да ги изнася в чужбина, му хрумва да се пробва с производството на вино, направено от същия плод: "Никога преди не си бяхме и помисляли, че ще се занимаваме с подобно нещо. Идеята дойде малко след като насажденията вече бяха факт – ситуацията на пазара беше благоприятна за износа им, а цената - много висока", разказва той. Всъщност бизнес начинанието изкристализира след възродила се сцена в спомените му: "Някога, преди години, семейството ми имаше празник, на който всички пиехме малиново вино. В един миг просто споменът за този красив празник се възроди и оттам и плановете за малиново вино."

В началото няма представа къде, как и какво трябва да прави. "С времето със семейството ми започнахме да се информираме и да експериментираме. Първо потърсих технолог, който да ми помогне за направата на такова плодово вино и най-вече да изготви рецептата. После трябваше да намеря винарна, която да може да я изпълни. Първите ни опити бяха реализирани през 2005 г., но не бяха особено успешни", обяснява Борис. Днес самата напитка се произвежда в технологичната база на винарска изба "Златовръх".

Според разработената рецепта в състава на крайния продукт е включена и доза грозде от сорта мерло. Тя присъства, защото към момента, в който ентусиастите решават да правят малиново вино, законодателството не позволява в състава на напитката да липсва грозде. "С други думи, за да можеше да регистрираме напитката като вино, законът ни принуждаваше във ферментацията й да има вложен известен процент грозде или гроздови дрожди. Избрахме мерло, защото е най-малко ароматно и съответно най-малко би променило аромата на малините. То е доста сухо, което позволява редуциране на захарите на чистото малиново вино. А няма как да не стане много сладко, защото малините са много кисели и ако не е сладко, няма да е годно за пиене".

Фотограф: Елена Калпакчиева
Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала
Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала
Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала

Как се случва всичко – първо се прави самото малиново вино, после се смесва с мерлото. Съставките не ферментират заедно, защото малините и гроздето зреят през различни периоди на годината. Всъщност с някои малки разлики процесът много наподобява този за направа на вино от грозде. Първо, има корекция на температурата по време на ферментацията, за да могат да се запазят всички аромати. Второ, мъстта на плода се отделя от сока по-рано, отколкото при стандартната изработка на вино. Не се слагат никакви допълнителни аромати. "Има хиляди похвати за направата на вино и на базата "опит-грешка" сме преценили технологията. Имали сме доста грешки по пътя, но от тях сме научили най-много", обяснява детайлно Борис. 

"Малините са може би най-капризният за отглеждане плод заедно с ягодите. Имат страшно много болести и е нуженпостоянен контрол. Освен това не от всеки сорт може да бъде направено вино. Нашият - "Вила мед", е внесен от САЩ и не само е най-ароматният и сладкият, а и най-скъпият сорт", казва Оля.

На този етап двамата произвеждат количества, които са способни да продадат тук. Една от причините е, че този вид вино не става за отлежаване и с годините не става по-хубаво, както голяма част от стандартните вина. "Искаме да задържим бутиковия облик на виното", допълва Оля, "Не искаме да атакуваме големите търговски вериги и масовите пазари, затова и производството ни е лимитирано." Двамата обаче имат планове да изнасят от продукта си, като на този етап са се насочили към САЩ и Азия. 

С новата малинова реколта тази година виното вероятно ще придобие и нов облик – вече ще се произвежда изцяло и само от малини, без да се влага грозде. Поправка в закона, приета преди няколко години, позволява това. "Очакваме да стане още по-сладко, още по-интересно", допълват производителите. 

Идеална компания на малиновата напитка са всички видове сирена, които могат да бъдат закупени у нас. Горещо препоръчвано е да съпровожда различни ястия с месо, най-вече червено. 

Trastena присъства на рафтовете на бутикови и гурме магазини, сред които млекарници "Добрев", както и в много отбрани ресторанти. Цената за бутилка е 15 лв. Всеки желаещ може да поръча от виното и чрез Facebook страницата на марката, а доставки се правят из цялата страна. 

Повече за виното на www.facebook.com/Trastena и www.trastena.com  

Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала
Автор: Елена Калпакчиева
Преглед на оригинала

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
  • 1
    titina avatar :-|
    titina

    Не съм съгласна, с това, че малиновото вино не отлежава. Имаме малиново вино на около 40 години. Видът му е- като много мек коняк и плътен конячен цвят. И да правено е само от малини.

  • 2
    elektroe avatar :-P
    elektroe

    Не съм познавач, но опитах това вино у приятели преди няколко седмици и останах очарован. Желая успех!

  • 3
    azprirodata avatar :-|
    BabaTi Trunkina

    Да и като минаваш по тази прекрасна пътека измежду малиновите насаждения и искав да си откъснеш няколко от плодчетата на предприемчивите хорица, мъжът на трактора ти държи сметка колко стрували плодовете, а пък недай боже да му възразиш нещо и току си си отнесъл пердаха... айде сега чак толкова нямаше нужда!!! :((( Просто исках да споделя опита си при сблъсака с тези хора...

  • 4
    technoninja avatar :-P
    Jane Smith

    Аз ходя там с колелета, пеша или с кола до Бов. Там има фестивал всяко лято точно докато берат малините- транс маниаци 3 дни танцуват и пият малиново вино. Била съм свидетел как от фестивала слизат хора, поели различни субстанции и влизат в малините с часове да берат и ядат. Представи си как ти и още няколко стотин души си откъснете няколко плодчета. Хората в хижата са много отзивчиви и цената, на която си купих една щайга малини беше под 10лв. пазят си малинките хората....да има за вино :) Някой знае ли кога е фестивала тази година????

  • 5
    tihomir123 avatar :-|
    tihomir123

    виното е зле, пил съм го на два пъти...прекалено е сладко, а и малиновия аромат е прекалено наситен, като все едно си разтворил степче във виното....не го казвам от хейътърски съображение, уважавам труда и иновативността на хората, пожелавам им успех....но това нещо което предлагат в момента е зле...

  • 6
    newage23 avatar :-|
    newage23

    Да кажеш, че виното е зле е меко казано злобно. Ако не ти харесва, значи че не си падаш по плодови вина. Все едно любител на бяло вино да каже, че всички кабернета са зле....аз лично не се оплаквам от силния малинов аромат. да не си пил от онова малиново вино дето го правят със степчета- то не е на тези хора. браво за продукта и за новата реколта. много пивко и вкусно е.

  • 7
    x2805 avatar :-|
    dj x2805

    Има такова вино на паминдово - много е добро, но се съмнявам дали е наистина от малини...

  • 8
    tihomir123 avatar :-|
    tihomir123

    признавам, че досега не съм пил малиново вино....но мисля че просто не са уцелили технологията ли, рецептата ли незнам....просто това което предлагат е кофти....иначе едно голямо евала, за бизнес нишата, за предприемчивостта и т.н. пожелавам им успех....

  • 9
    artist avatar :-|
    artist

    Преди 2 години пих от Малиното и разбрах смисълът на пристрастЕн :)

  • 10
    kozataani avatar :-|
    kozataani

    Каквото искате говорете, обаче това е най-прекрасното вино, което съм пила. Вкусът е неповторим, усещането е за нежност.
    А по отношение хората в Хижата - прекрасни хора. Ведри, усмихнати, истински и винаги са подхождали с огромно търпение.
    Все си мисля, че е добра идея да се коментира наистина само от хора, които имат идея кво коментират, а не просто лаладжии.
    In Trastena we trust!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK