Пяната на дните
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пяната на дните

Кристиан, създателят на "Пивотека" © Темелко Темелков

Пяната на дните

Десет от най-добрите бири в жанра "крафт", които може да се намерят в България. Селекция на "Пивотека"

7511 прочитания

Кристиан, създателят на "Пивотека" © Темелко Темелков


"Пивотека"

са Кристиан и Деян, които са се заели със задачата да обогатят местните познания по крафт бирата – "занаятчийска бира", възникнала като контракултура на масовото производство.


Като студент Крис заминава на бригада в САЩ, където се запалва по крафт бирата и отдадените на традициите малки пивоварни. Той стажува в една от тях, после печели стипендия за млади предприемачи, като разработва бизнес план за микропивоварна в България.

Стипендията му дава възможност да специализира пивоварство в Италия, а после и в Германия.

След като разбират, че в България всъщност няма подобна напитка, Крис и Деян, запознали се като студенти по психология, се насочват именно към този сектор и създават онлайн магазина си. Към момента те предлагат над 15 вида крафт бира.

Освен че поддържат интернет страницата си, те зареждат част от заведения в София, като се надяват дейността им скоро да обхване и други градове от страната.

"Нашето желание е да контактуваме пряко с клиентите си, затова редовно правим специални събития. Там говорим за различните стилове в пивоварството, даваме възможност хората да опитат разнообразни бири, да съпоставят стиловете, да развият небцето си."

Голямата им цел е собствена микропивоварна за крафт бира в България.


www.pivoteka.bg

@@galwidg:[email protected]@

"Пивотека"

са Кристиан и Деян, които са се заели със задачата да обогатят местните познания по крафт бирата – "занаятчийска бира", възникнала като контракултура на масовото производство.


Като студент Крис заминава на бригада в САЩ, където се запалва по крафт бирата и отдадените на традициите малки пивоварни. Той стажува в една от тях, после печели стипендия за млади предприемачи, като разработва бизнес план за микропивоварна в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
  • 1
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън

    Шнайдер и Фулърс ако са крафт пивоварни, то това е валидно и за Болярка примерно.
    А използването на думата "крафт" на български е смехотворно. Аз все още чакам някой да направи качествена микро пивоварна в София, а не да внася бутилки от другия край на света.

    Публикувано през m.capital.bg

  • 2
    filip_sofia avatar :-|
    filip_sofia

    До коментар [#1] от "Батков-вън":

    Нямаш представа за какво говориш. Фулърс произвежат бира по най-високите стандарти и използват същите методи като всички така наречени крафт пивовари.

    Правени са хиляди опити да бъде дефиниран термина 'крафт бира' и по мои наблюдения общото мнение се върти около "бира, която е произведена изкусно, с висококачествени съставки, като основните цели са постигане на качество и вкус".

    Фулърс отмята всички точки. Джон Кийлинг, главният пивовар, е международно признат като майстор в тази сфера и редовно си партнира с други британски крафт пивовари като Марбъл от Манчестър.

    Повечето от най-уважаваните ескперти по бира са съгласни, че Фулърс е, въпреки размера си, крафт пивоварна. Сравнението на техните продукти с индустриалната бира, която бълва Болярка, разкрива липсата ти на познания в тази област.

  • 3
    convince avatar :-|
    convince

    Крафт бира в България едвали, защото вкусът е покварен от мазното кебапче и той не върви с бира, която има дъх на ягоди, но когато я пиеш усещаш лютив привкус на червен пипер.

    Това никга у нас!

  • 4
    stefan_ avatar :-|
    stefan_

    Само че нито тези, нито Бял щърк си варят бирата тук - Бял щърк в Белгия, тия пък са само търговци. Докато някой не си поблъска главата в казана (образно казано) , няма да имаме българска крафт бира.

    А инвестицията съвсем не е голяма, по-скоро проблем е достъпът до суровини - тук няма производства на малц извън големите пивоварни.

    Има започнат и запазен голям завод на 100-ина декара за малц до Ямбол, който е наполовина построен 90-та година и консервиран с машините (колкото и да странно- заслугата е на червената ямболска номенклатура), и един завод в Елин Пелин, който е в ликвидация.

    Тоест, за да правиш хубава домашна бира, трябва да внасяш суровина от Германия или Холандия, на което явно не излиза математиката, като съдя по съществуващия бизнес модел


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK