Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

6 28 мар 2014, 16:31, 9022 прочитания

Чашки от реалността

Welcome drinks в няколко интересни бара по света

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Le Comptoir General

Le Comptoir General

Автор: Мина-Анхела Игнатова
Le Comptoir General
Париж

Създаден през 2009 г. до канала Сен Мартен, Le Comptoir général (може да се преведе като "1001 стоки") се превръща бързо в новото модно място за т. нар. бобо публика или буржоа-бохемите на Париж.


Инфографика

Le Comptoir General

Увеличаване


Огромното пространство е бивша конюшня от времето на активния транспорт по канала, когато конете, впрегнати на сушата, са теглили корабите, преди да бъдат заместени от мотори.

Помещенията са закупени от Оливие Лафон, милионер благотворител, който предоставя мястото на асоциации и проекти, свързани с близките до него идеи – за екология и солидарност. Самата история на Лафон е вълнуваща. Натрупал милиони през 80-те години като предприемач по времето на бума на големите търговски центрове във Франция, той се разболява от паркинсон. За да може да продължи да живее нормално, решава да се подложи на много тежка и рискова операция на мозъка.

Инфографика

Le Comptoir General

Увеличаване





Тя е успешна и Лафон променя радикално живота си, продава всичките си активи, за да продължи да се занимава само със "смислена дейност" – да помага на тези, които се нуждаят, и на други, които имат идеи как това да стане.

Затова освен бар, Le Comptoir général е и музей на гетото с колекции от странни предмети, място за концерти на различни изпълнители (предимно от Африка), магазин за винтидж дрехи и предмети, книжарница-оказион, фризьорски минисалон и даже малък магазин на ужасите, в който са изложени препарирани жаби, мухи или скелети на крокодил.

През уикенда за децата се организира "бягство от училище" в търсене на изчезнали динозаври например, докато родителите отипват биосокове от хибискус с ром или т. нар. ти пунш, буквално малък пунш от ром, лайм, кафява захар и пръчица канела. Предлага се и коктейлът Planteur от Антилските остови – ром, сироп от кафява захар, пресен сок от ананас, гоява и портокал, канела, индийско орехче, ванилия и нарязани плодове – банани, киви, ананас и лайм. След 20:00 ч. отваря и подвижна лавка, на която се предлагат леки вкусни ястия от различни точки на света.

80, quai de Jemmapes (Xe) PARIS
www.lecomptoirgeneral.com

Мина Анхела Игнатова

Le Mary Celeste

Le Mary Celeste

Фотограф: Мина-Анхела Игнатова

Инфографика

Le Mary Celeste

Увеличаване


Le Mary Celeste
Париж

Историята разказва, че някъде в края на XIX век корабът "Мари Селест" е намерен да се рее в Атлантическия океан без жива душа на борда, в отлично състояние, с непокътнати вещи, пълен с храна и стока и с невероятно количество алкохол. Така и никога не се разбрало какво се е случило с екипажа му и защо е бил изоставен...

Бар Le Mary Celeste за коктейли и тапас може отлично да се нарече и бар за кулинарни удоволствия. Кръстен на мистериозния кораб, той е един от най-предпочитаните нови места на хипстърите в Париж и няма никакъв риск от внезапно изчезване. Намира се в централния квартал "Маре" и е създаден през 2013 г. от утвърдени в бизнеса хора от три различни континента, които наричат себе си United Nations Kitchen. Главният готвач е Haan Palcu-Chang – наполовина румънец, наполовина китаец, израснал в Канада и работил в ресторанти в Тайланд и Европа.

Le Mary Celeste

Фотограф: Мина-Анхела Игнатова


В центъра на Le Mary Celeste естествено е поставен барът, на който се предлага селекция от интересни вина, бирата Brooklyn Lager и необичайни коктейли, сервирани в елегантни тънки чаши. Препоръчвам "Валентина" - ром, ликъор от виолетки, Шери фино, което добавя лека нотка на лешник и лайм, или безалкохолния "Ла Мадона" - грейпфрут, лимон, домашен сироп от нар и джинджър ейл.

И, разбира се, тапас. Тук е и моментът да се отбележи, че апетитът идва с яденето. В заведението гастрономията е на забележително ниво. Въпреки че менюто се променя почти всеки ден, един от специалитетите си остава "Дяволското яйце" с препечен ориз и босилек, а в месеците от септември до април се предлагат японски сорт стриди, отгледани в Англия.
Барът съвсем нарочно няма телефон и резервация (препоръчително е) може да се направи само на интернет страницата му до 19.30 ч. - часът, в който Le Mary Celeste отваря широко вратите си до 01:00 сутринта.

1 rue Commines
www.lemaryceleste.com

Мина-Анхела Игнатова




Чашки от реалността

Фотограф: Bötzow Berlin


Le Croco Bleu 


Берлин
В берлинския бар Le Croco Bleu гостът трябва да бъде воден, а барманите – обучавани да станат най-добрите в света 

Легендарният берлински барман Ханс-Аугуст Шрьодер (1930 – 2011) разделял колегите си на три категории. Първо, "дамски фризьор" – барман със слабост към клюките и яркоцветните коктейли. Следва "прилежният смесител", който е добър майстор, но изпълнява рецептите механично. Накрая идва "барманът джентълмен" – начетен, издържа на пиене и се грижи за госта с финес. Без съмнение самият Ханс-Аугуст е бил такъв джентълмен, поне ако съдим от следите, които е оставил. Една от тях е в книгите на Иън Флеминг, който също като героя си Джеймс Бонд обичал доброто мартини и през 50-те години на миналия век отсядал при Шрьодер в берлинския Maison de France и му е посветил няколко пасажа в книгите си. Другата следа е новосъздаденото дружество на негово име, което иска да "съхрани културата на бара" и да предложи стипендии на бармани от цял свят за няколкомесечен стаж в Германия. За да науча повече за дружеството, се обръщам към Грегор Шол – пряк наследник на Шрьодер и некоронован крал на коктейлите в Берлин.

Чашки от реалността

Фотограф: Bötzow Berlin


Срещата е в новооткрития му бар Le Croco Bleu, скрит в машинното отделение на старата пивоварна "Бьотцоу" – днес превърната във "фабрика за култура" с ателиета, галерии и кулинария. Според градска легенда в края на Втората световна война в килера на пивоварната са били укривани два крокодила от зоологическата градина. Няма историческо потвърждение за този анекдот, но това не пречи на заигравката в името и интериора на бара – препариран крокодил е отворил заплашително паст в ъгъла. Срещу него кафява мечка е вдигнала лапи като за прегръдка, а около бившите машинни котли надничат невестулки. Докато оглеждам застиналите животни на меката синя светлина, до мен се приближава млад господин и учтиво пита дали съм дошла за конкурса. Оказва се, че точно в този следобед тук се провежда състезание за коктейли със саке Île Four. Постепенно барът се пълни с на пръв поглед невъзмутими съперници. Когато се появява висок човек в светъл костюм и папийонка, разпознавам домакина Грегор Шол – джентълмен от старата школа. "Бил съм няколко пъти в България", казва той, след като се представя. "В един предишен живот следвах композиция и сред преподавателите ми беше българският композитор Божидар Димов." Как се е случило професионалното пренасочване? "Като композитор човек не е непременно обречен на голям материален успех. Особено ако е идеалистично настроен и му липсва талант за самоизтъкване. Има хора с естествени блокади – сред тях бях и аз като млад. Беше ми трудно и затова паралелно със следването работех в един бар. Това беше моят прозорец към света, защото в крайна сметка музиката е самотно, абсорбиращо занимание. Един затворен малък свят", усмихва се Грегор Шол.

Le Croco Bleu

Le Croco Bleu



"Но това е друга тема", допълва. От поглъщащия свят на музиката разказът му се пренася в затворения свят на 40-те в Германия. По това време неговият ментор Ханс-Аугуст Шрьодер, в чиято памет е създадено дружеството за съхранение на бар-културата, е младеж и работи като паж в хотел "Адлон". Мечтае да има собствен бар. Да се учи и да пътува. Репресиите на националсоциалистите и Втората световна война не му позволяват. Затова веднага след края й, той тръгва на "образователно" пътешествие, което го отвежда в Париж, Мадрид и накрая в Trader Vic’s в Сан Франциско, където овладява тайнството на коктейлите. Когато с натрупан опит се завръща в Германия, реализира мечтата си и отваря собствен бар – Rum Trader, само 18 квадратни метра площ, но с най-фин и добре смесен алкохол. Оттогава насам култовият бар е останал непроменен - все още с оригинални мебели от начало на седемдесетте и богат избор на коктейли. 

Грегор Шол

Фотограф: Bötzow Berlin


"С поглед към тази история искаме да дадем възможност на бармани от цял свят да съберат опит в Берлин. По-късно вероятно и в Мюнхен и Хамбург. Така младите колеги ще могат да се запознаят с различни методи на работа. Сред учредителите са и моите дълбокоуважаеми колеги Йорг Майер от Bar Le Lion в Хамбург и Беате Хиндерман от Bar Victoria в Берлин. Ще обявим условията за кандидатстване идната година, като особено важно за нас е да поощрим жените кандидати. Иначе казано, да изведем професията на бармана – по-скоро Barmaid – от сянката на патриархалните предразсъдъци. Мисля, че нашето поколение има шанса да осъществи това." Наистина сред полуфиналистите на коктейлната саке-надпревара забелязвам три жени. И тъй като мотото на дружеството е Conviva regimen requirit – "Гостът трябва да бъде воден" , питам Грегор Шол за неговите препоръки от листата на Le Croco Bleu. "Барът е сравнително нов, едва от втората половина на миналата година, така че е трудно да се говори за класически препоръки. Но бих обърнал внимание например на Fairy floss, един коктейл Sazerac със захарен памук от абсент. От актуалните в момента barrel aged coctails бих препоръчал нашия Seelbach. Имаме визията за бар-лаборатория, където класическите коктейли получават нова интерпретация. Затова най-добре е гостите да се обърнат към бармана и той да им препоръча особени комбинации. Ето например още една интересна тенденция е употребата на саке – както обикновеното, така и sparklin саке. Тук очаквам едно вълнуващо развитие."

Оглеждам се. Сред кандидатите за конкурса не се забелязва вълнение, но вероятно това е защото един барман джентълмен трябва да може да запази самообладание във всяка ситуация. Особено в историческо бомбоубежище за крокодили. В крайна сметка, независимо дали гостът в Le Croco Bleu ще бъде отведен към света на сакето или битърите, важно е да не забравя думите, с които Ханс-Аугуст Шрьодер е изпращал гостите си: May your home be safe from tigers!

Вера Траянова

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И това ще мине 1 И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

3 апр 2020, 4395 прочитания

Всички в кухнята Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

3 апр 2020, 4156 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Наздраве, Марлоу

Прочути литературни коктейли с твърд алкохол

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10