Фотогалерия: Миксирай това
от Капитал
10958
прочитания

приготвят се лесно в домашни условия
Ментова лимонада
(Съставките са за количество от 1 литър)
Съставки: фреш лимон – 200 мл, захар – 70 г, ментови листа – 10 – 15 бр, трапезна вода – 800 мл.
Начин на приготвяне: Пасирайте ментата, фреша и захарта (с пасатор или блендер). Прецедете през готварска цедка и добавате водата и бучки лед. Разбъркайте и се насладете.

Съставки: мурсалски чай (четири глави около 5 см), акациев мед – 60 г, кори от половин червен грейфрут, трапезна вода – 900 мл
Най-добре е мурсалският чай да се купи от региона на Смолян, където и расте. Той е много полезен с разнообразните си здравословни действия върху човешкия организъм. Избрал съм го заради типично българския вкус, защото според мен той трябва да се поощрява.
Подсладен е с мед от акация, който подхожда отлично на ароматите на чая. Кората от грейпфурт и етеричните масла в нея придават свежест на напитката.
Начин на приготвяне: Чаят се запарва между 5 и 10 минути, оптималното време за мен е 6 минути (чаят не трябва да е много силен, а и когато една билка се запарва дълго време, тя започва да отпуска вещества, които не са много полезни). Към него се добавя медът, за да се разтвори в топлата вода. Следва студената трапезна вода – може и минерална, накрая кората на грейпфрута, която леко се изстисква, за да пусне ароматите си.

само трябва да спазвате пропорциите
Скинос сауър
Съставки: МастиХа – 50 мл, фреш лимон – 30 мл, карамел – 10 мл, пресен босилек – 2 листа и два резена краставица за украса.
Изключително подходяща за лятото и много полезна за организма напитка.
Основната съставка тук е "Скинос мастиха". Тя се добива от смолата на плачещото дърво мастиха, което расте единствено на средиземноморския остров Хиос. Заради подводните вулкани и тамошния климат на мястото се получава ефектът на водната баня и дърветата сълзят. Веществото има антисептични действия, а самият продукт е много скъп – 1 грам от него излиза около 1 евро. В една бутилка "Скинос" има между 7 и 9 грама.
Начин на приготвяне: взема се един буркан с винтова капачка, слагат се съставките, разтърсва се, поставя се лед и се задържа с лъжица. После може да се прецеди и да се остави в хладилника, докато дойдат гостите. Вместо карамел може да се сложи захар, но не трябва да се прекалява с него, тъй като ще се изгуби балансът.

Съставки: 5-годишна гроздова ракия – 40 мл, Бранка мента – 10 мл, фреш лимон – 30 мл, захарен сироп – 15 мл и кора от лимон за украса.
В българските заведения ракията е сведена до асоциация до нещо долно, с ниско качество. Това е моя голяма болка. Смятам, че няма защо да се срамуваме от ракията. Всъщност тя е плодов дестилат, ако беше във Франция в определена област, щеше да се казва коняк.
В случая аз използвам 5-годишна гроздова ракия, диаджестива Фернет бранка мента, фреш лимон и захар. Отгоре се слагам само кора от лимон, която дава свежест и аромат.
Начин на приготвяне: Всички състваки се сипват в буркан, разбиват се, слага се лед, задържа се с лъжица и върху нов се сипва напитката. Преди да сервираме, изстискваме кората от лимона, обелваме една коричка с белачка за картофи.

изисква професионални умения
Трапезица
Съставки: Лондон драй джин, 10-годишен Тауни порт, сос от българско кашкавалено сирене, печен солен орех и лимонена мащерка.
Коктейл, направен на основата на леко пикантно българско сирене с подправки, което се произвежда във Велико Търново и е кръстено на хълма "Трапезица". Сиренето се разтапя на водна баня, разбива се известно време и се добавя сироп от боров мед със сол.

Съставки: водка, фреш от червен грейфрут, солен карамелен сос с шафран.
Джулепите са класически коктейли, създадени в Ню Орлиънс, които представляват бърбън или бренди със захар и листа от мента, сервирани в посребрени канчета. Казват, че този коктейл е бащата на "Мохито".
Сам по себе си джулепът е сладък коктейл, но тук еволюира до баланс между сладкото и горчивото – с карамела, който е леко горчив, шафраня, който придава сухота, и солта, която отваря вкусовете и добалансира сладостта. Прибавяме мента за украса, дехидратиран портокал, сушени тропически плодове. Черупка от мида с филиран грейфрут.
Начин на приготвяне: Съставките се сипват в чаша и се разбиват. Реди се украсата. Постигането на коктейла не е трудно, но е сложно да се направи карамеленият сос и да се намери балансът.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
2 коментара
Изглежда свежо,ще опитам:)
Браво за коктейлите! Талант!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход