Весела Халтъкова

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
автор: Уилям Фокнър
книга: "Дворецът"Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
10 коментара
Браво,всички рецепти са много добри:)
Супер яка идея !
Много приятна за четене, а и за консумиране, статия! :)
Моят вкус клони към дайкири-то на Хемингуей, иначе предпочитам кампари.
По дяволите..
Всичките тези книги съм прочел и почти всички коктейли съм пробвал и пил ...Изглежда остарявам ::)))
Лятото - джин -с тоник..Зимата - виски с лед и сълзи ::))
Ехааа, сега ще отида да си забъркам нещо, и без това е толкова топло, че ства за нещо с джин :)
Много полезно четиво?
Все пак пропуснат е най-хитовия коктейл на Стайнбек, вероятно поради факта, че не може да се дефинира рецептата...
:-)
Много интересно
Явно поради политическа коректност е пропуснат един велик коктейл - "Сълзата на комсомолката". Книгата е "Москва-Петушки", страхотният Вениамин Ерофеев.
Ще се опитам да преведа импровизирано в ефир (нещо не го намерих на бълг.):
Пиещият просто водка запазва и здрав ум, и твърда памет или, обратно, изведнъж губи и едното и другото. А в случая со «сълзата на комсомолката» е просто смешно: пийнеш си сто грама от тази «сълза» — паметта е твърда, а здравия ум изфирясал. Пийнеш ощё сто грама — и сам на себе си се чудиш: откъде се появи толкова здрав ум? И къде се дяна цялата крепка памет?..
Даже самата рецепта на «сълзата» е благовонна. А от готовия коктейл, от неговия аромат, може за минутка да загубиш чувства и съзнание. Аз, например, съм губил.
Лавандулов спирт— 15 г.
Вербена — 15 г.
одеколон «Лесная вода» — 30 г.
Лак за нокти — 2 г.
Вода за уста — 150 г.
Лимонада — 150 г.
В интерес на истината не познавам живи люде, пили това :) Но аз лично в Москва за Нова година (след окончателното изпиване на целия наличен алкохол от компанията) съм пила смес от медицински спирт, някаква ментова вода за уста (напомняше ми Поморин) и още нещо, което май не посмяха да ми кажат. Е, само ме наболяваше главата, но не прекалих с това, де ;)
Всичко супер, ама защо навсякъде лайм? Защо Маргарита с лайм, вкусът се изменя, текила и лимон е съчетанието.
Браво, добри (и не сложни) миксове от любими книги! Започнах да пия "Гимлет" заради Чандлър и не мога да подмина сбърканата рецепта. Смесите ли 6 части джин и 2 части сок от лайм (както е дадено) ще получите доста гадновата смес, вярно е че лайма е по-сладък и ароматен от лимона, но натуралната му сладост далеч не е достатъчна да "опитоми" джина. Рецептата е дадена точно в книгата- " A real gimlet is half gin and half Rose’s Lime Juice and nothing else. It beats martinis hollow.”
Разликата е ,че "Роуз" е стара английска марка за СИРОП от зелени лимони (лайм), тоест в него има доста захар! Пил съм "Гимлет" в доста добри барове по света и съм го правил много пъти с различни марки сироп от лайм, няма по добра комбинация от Tanqueray + Rose Lime Juice (все още в производство). Наздраве!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход