Да тръгнеш просто така

В Шри Ланка

Да тръгнеш просто така

Ангел Хаджийски и Здравко Григоров от филмовото сдружение "Позор", които обикалят Европа, Азия и Африка "крайно неподготвени" и без да резервират нощувки

Светослав Тодоров
8895 прочитания

В Шри Ланка

© Личен архив


Ангел Хаджийски и Здравко Григоров са познати под името "Позор" - платформата, с която организират поредица от годишни киносъбития, включително първия документален фестивал в страната (Sofia Biting Docs) и набиращия все по-голяма популярност MENAR, с който насочват фокуса към филмите на Близкия изток и Северна Африка.

Отговорностите си към сдружението и работата си по преводите на чуждестранните заглавия на "София филм фест" обаче винаги съобразяват с пътуванията си – напоследък през два месеца и на все по-екзотични локации. Досега са били в близо 50 държави.

Двамата се отправят на първото си общо пътуване през 2007 г., когато с група приятели отиват в Прага за впоследствие отменен концерт на Джордж Майкъл. Тук се ражда и името на проекта им, тъй като надписите "Позор!" ("Внимание!") често се срещат по улиците на чешката столица, но не по-малко важно е, че тук се отключва желанието им да пътуват по-често.

Скоро след това започват да планират дестинациите според графика само на двамата, тъй като организирането на повече хора става все по-трудно, особено за тези със стандартна работа в офис.

Двамата са сигурни, че честите пътувания не са свързани задължително с големи разходи. Здравко си припомня пътешествие през 2009 г., в което "просто ей така" се качват на автобуса от Централна гара и 30 часа по-късно пристигат в Сирия. После се отправят към Ливан и Йордания с обичайния транспорт между тези държави – винаги препълнени таксита, в които трудно може да се побереш, но шофьорът някак си винаги намира място за кафето си. "Не срещнахме българи по пътя, докато в хостела в Бейрут не настояваха да ни запознаят с жена, за която твърдяха, че е българка. Нещо, към което бяхме скептични, тъй като в този регион трудно правят разлика между страните на Балканите. Впоследствие тя се оказа българка, която от много отдавна не се е връщала и спомените й бяха свързани с много стари места из София", разказва 37-годишният Ангел.

Той е завършил тюркология, превежда филми от турски и проявява силен интерес към културата на ислямските страни. Въпреки натрупания опит Здравко смята, че те винаги тръгват крайно неподготвени. "Никога не резервираме нощувки, винаги на място намираме някой евтин хостел." Думата хостел понякога придобива и по-абстрактни измерения – в сирийския град Тадмор легловата база е на покрива на сграда, а гледката като че ли е компенсирала студа.

Вместо хаотичност липсата на планове всъщност ги зарежда със свободата да изследват новите територии без каквито и да било ограничения. На момента решават дали да прекарат два или три дни или само няколко часа, в определен град.

За престой често се доверят на Couchsurfing, популярния сайт за намиране на домакини, които безплатно приютяват пътешественици в домовете си. Но така при десетдневно посещение в Египет те попадат на семейство в Кайро, което ги таксува със 100 долара при пътуване към Александрия под предлога, че те са се превърнали в техни екскурзоводи из страната. "Впоследствие те се скараха, стана им виновно, че без предупреждение са ни поискали парите, и за компенсация ни купиха торти и сладки, които всъщност нямаше как да вземем със себе си", разказва 37-годишният Здравко, завършил кинознание, превеждащ филми от английски и държащ на традицията да си купува чаша от всяка посетена страна.  Шофьорът Махмут редовно им изпраща поздравителни SMS-и за Нова година.

Миналогодишните им дестинации включват изпълнените с тишина и спокойствие прибалтийските държави и Финландия, както и изненадалата ги с препълните си влакове и изцяло лютата си кухня Шри Ланка. През този февруари влизат още по-дълбоко в Азия с дълго пътуване във Тайланд, Виетнам, Лаос, Камбоджа.

На снимките от индокитайските им приключения се виждат припичащи се крокодили край река Меконг, монаси, членове на племенни общности, а от статусите им в Facebook си личи, че често разглеждането на градовете започва в ранни зори.

Ангел и Здравко разказват, че във всички тези локации са били като пътуваща атракция и постоянно са били заливани с любопитни погледи и въпроси. Но най-топло отношение те са срещнали от хората по улиците на Техеран, където за съжаление не успяват да видят много. Посещават Иран като гости на филмов фестивал, а престоят на чужденците винаги е под строг контрол и далеч от най-бедните райони. Двайсет долара се оказват напълно достатъчни за разходи, а сред най-трогващите им спомени е как при вида на чужденци цяло местно училище излиза, за да се снима с тях.

Обожават Мароко, Грузия, Азербайджан и Армения, където спят при баба, която ги пита какво правят днес Емил Димитров, Невена Коканова и Лили Иванова. Добре отпочиват и в Малта, където пристигат с полет за 6 евро от Болоня. Често са в Сърбия покрай музикалния фестивал EXIT, където няколко години поред са били доброволци.

Въпреки многобройните пътувания нито Ангел, нито Здравко са се замисляли сериозно върху възможността да живеят някъде другаде и харесват атмосферата на София, където и двамата са родени. И все пак Ангел има огромна симпатия към Копенхаген, а последното пътуване в Азия не му се искало да свършва. Здравко е като че ли този с повече забележки: в Камбоджа впечатление му прави невероятната мръсотия по улиците и във въздуха от превзелите пространството мотори, а доброто изкарване често зависи от това колко ще му допадне местната кухня – в това отношение Лаос му е фаворит.

"Тези пътешествия не са чак такава инвестиция, особено след като вече има толкова много евтини полети, просто трябва да се следят изкъсо", смята Ангел, а Здравко казва, че за символична сума са отишли от Шри Ланка в Малдивите. Там пък странят от скъпите хотели и ресторанти и изцяло прекарват времето си сред местните, които въобще не населяват туристическите райони.

Извън страната те ще бъдат отново през май, който ще бъде посветен на Израел и Палестина. България често остава на заден план при планирането на свободното време, но смятат да наваксат през август, когато ще потеглят към Родопите.

Съветите на Ангел и Здравко: 

-       Когато пътувате, си носете по-стари дрехи, които може да изхвърлите, след като сте облекли няколко пъти. Така ще освободите място в раницата си за нови придобивки по време на пътуването.

-       Проверявайте градския транспорт, с който може да се придвижите от летището до центъра на града. Не е необходимо винаги да ползвате такси. Например летището в Ханой, което се намира на 40 км от града, е достъпно с градски транспорт срещу билет за около 20 цента, а таксито ще ви струва 20 долара.

-       Невинаги директният полет е най-изгодният. Често при комбиниране цената пада значително. Преглеждайте полетите до дестинацията и от близките до София летища. Ако искате да летите на Изток, "Сабиха Гьокчен" в Истанбул е една много разумна алтернатива.

-       Често на място се предлага по-голямо разнообразие от туровете с различни часове и градове за посещение, отколкото тези, които са включени от агенцията ви в България. Затова се възползвайте само от транспорта и хотела на туроператорите – така ще разполагате с времето си, ще пътувате когато и където решите, а и редовно ще откривате места, за които не сте подозирали, че съществуват.

-       Носете си джобни. Понякога може да се окаже, че най-близкият банкомат е в съседния град или съседната държава, а някъде да не приема стандартни кредитни карти.

-       Общувайте с местните. Винаги има какво да научите.

Ангел Хаджийски и Здравко Григоров са познати под името "Позор" - платформата, с която организират поредица от годишни киносъбития, включително първия документален фестивал в страната (Sofia Biting Docs) и набиращия все по-голяма популярност MENAR, с който насочват фокуса към филмите на Близкия изток и Северна Африка.

Отговорностите си към сдружението и работата си по преводите на чуждестранните заглавия на "София филм фест" обаче винаги съобразяват с пътуванията си – напоследък през два месеца и на все по-екзотични локации. Досега са били в близо 50 държави.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


4 коментара
 • 1
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  Браво на момчетата...

 • 2
  lgrozeva avatar :-|
  Лили

  Браво! Страшни симпатяги :)

 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz

  Тия са свежи и симпатяги. Ще си позволя предложение към "Лайт" - тъй като вече публикувахте поредица от репортажи с обща тема как да се пътува по света за 5-10 долара на ден, хайде сега да ни подсладите изгладнелите душици с поне един репортаж как да се пътува с 500 долара на ден - това определено е над средно ниво, но не е, примерно типа лукс, който се предоставя в определени места в Индия, Индонезия или Кения за по 2-3 хил. долара на ден на калпак - сафарита, вани с благоухания, специални масажи и гледки дето не се забравят. 500 долара на ден е цена, която средно успели хора в България могат да си позволят 1-2 пъти на година за по 1-2 седмици. Но нека репортажът да показва как умно и съобразително да се похарчат тези пари, тоест с максимално КПД (коефицент на полезно действие), а не нЕква стандартна стая "лукс" в нЕкъф вмирисан "Хилтън" дето ще те оскубе 500 долара за нищо. Мисля, че ще е интересно не само за мен.

 • 4
  mayave avatar :-|
  mayave

  Страхотни са! Щастливка съм, че ги познавам!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал