Дон домат и Лукчо в кошница
"Семка" открива пряк път на българското биоземеделие до домовете на хората
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Стартъп компаниите могат да бъдат и различни от IT и хайтек, важно е да се намери нишата, която не е запълнена. "Семка" се опитва да прокара пряк път от биофермите в България до крайните потребители, като доставя на своите абонати кошници с екологично чисти продукти. Разговаряме с Илия Пчеларов – основателят на "Семка", който, въпреки че е програмист по образование, е решил да се посвети на съвсем друга сфера.
Доскоро Илия е част от хранителния кооператив "Хранкооп" (повече за пазара на "Хранкооп"), в който намерението на членовете му е да се занимават със солидарно земеделие – 20 - 30 семейства издържат финансово даден фермер, който да произвежда екологично чиста храна за тях. "Това беше първият ни опит за връзка между фермерите, които искат да отглеждат подобна продукция, и хората от града, които се интересуват от такава."
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
5 коментара
Добра идея. Изчислих,ч е килограм продукция излиза 5 лева. Надявам се не бъркам.
Браво, че някой е решил да приложи и този модел в България. Той се прилага в Германия и очевидно работи, защото съществува успоредно с откритите фермерски пазари и био щандовете в супермаркетите.
На мен ми се струва по-опростен за крайния потребител от кооперативите, най-малкото защото позволява да се включат хора, които искат първоначално да пробват дали им допада да пазаруват по този начин и дали са доволни от качеството (и цената), на това, което получават.
Аз пък продължавам да съм малко скептичен за тези "био" сертификати. Баба Гица няма пари за изкуствени торове и пестициди и си прави разсадите от семената от миналогодишните зеленчици. Нейните домати обаче не са "био". Да, бе, знам, че тезата ми е отвеяна, ама си споделям че имам някакво тягостно чувство, като чета за тези сертификати...
Иначе по темата, браво на човека- предприемчив, съвестен
Ще ми се да вярвам и като цяло подкрепям "био" начинанията, искам да съм им клиент, но е въпрос на доверие в конкретните хора и вярата в тяхната добронамереност, което ще ме накара да се"прежаля да замижа";)- имам познати, платили на проверяващите ги за био сертификат инспектори, с цел получаване на евро субсидии, които не ни позволиха да си вземем от продукцията им, защото и те не "смеели да стъпят в редовете" от химията, пръскана наскоро...;(
До коментар [#1] от "mgmst":
Зависи как смяташ. Аз съм абонат и ми излиза 2.70/кг.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.