С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Тема

5 16 май 2014, 13:32, 6945 прочитания

Да нахраним съседа

Яна, Кристина и Дори от Next Door Fair лобират за локалните продукти и човешките сближавания

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация



Малко са българските стоки, които се продават на пазара у нас, най-хубавите са износ и ние често не знаем за съществуването на интересни продукти точно под носа ни – примерно тези на фермата за люти чушки в Кокаляне – Chilli Hils, или за сусамовия тахан от Ивайловград. Три приятелки - Кристина, Яна и Дори, са решили да променят това, запознавайки потребителите със стоките, произведени в техния район.

Фотограф: Елена Ненкова

Преди точно една година тогавашните все още само съседки започват да развиват идеята Next Door Fair – онлайн платформа, в която потребителите могат да се групират по квартали или райони и да намират различни продукти на производители и занаятчии от техния район. Идеята е на сайта майсторите да продават своите ръчно изработени шкафчета, плетени шапки, домашно сирене, домакински престилки, ръкавици за готвене, пантофи и всякакви други неща директно на заинтересовани клиенти. Всичко опира до връзката и контакта – създаде ли се такава, нещата сами потръгват, обясняват създателките на идеята. Няма значение дали големите търговски вериги държат монопол и внасят ябълки от Испания, вместо да продават български, когато технологиите ни позволяват да ги прескочим.

Трийсетгодишната Яна, с която разговоряме за Next Door Fair, веднага ни обяснява защо според нея и съмишленичките й трябва да се купуват стоки, произведени в близост до нас: "Това е начинът на създадем нещо като верижна реакция – парите остават в общността на района, квартала или града, а общността поддържа икономиката жива. Като резултат се стимулира производство на по-добри продукти, като локално производство, екологично чисти продукти и Fair Trade продукти". Fair Trade са другите стоки, към които са се насочили от Next Door Fair, а именно стоки, за чието производство сте сигурни, че не са експлоатирани работници и че за труда им е платено честно.


"Започнахме преди една година, когато с Дори и Кристина решихме да превърнем добрите ни съседски взаимоотношения в нещо още по-креативно. Обмисляхме идеята няколко месеца и стартирахме на Food Revolution Day." Според Яна, която извън заниманията си по проекта работи в уеб хостинг компания, има много качествени производители навсякъде около нас, просто трябва да им се даде поле за изява. От Next Door Fair търсят предимно занаятчии и майстори, не толкова производители на храна, защото вече има много инициативи и хранителни кооперативи, които стимулират биоземеделието.

Яна споделя, че се опитват да задвижат сайта и проекта сами: "Нямаме външно финасиране и затова всичко се случва бавно." И макар платформата на Nextdoorfair.com да не е напълно готова за онлайн пазаруване, трите приятелки организират толкова много събития и работилници за изминалата година, че развитието им съвсем не може да се нарече бавно. Чрез мероприятията си те срещат офлайн прозводители и съседите им, които могат да бъдат техни клиенти, и паралелно се опитват да покажат как може да се развива градска и съседска общност. "В началото на март направихме поредица от работилници за отглеждане на зеленчуци и билки на двора или на терасата. Садихме подправки и си говорехме за отглеждането на разни ядливи неща в домашни условия в града", разказва Яна. Преди това е имало няколко лекции и събития, обучаващи как да си направите компост в домашни условия, как да си завъдите червеи за него, а на сайта е представена и допълнително информация. Преди две седмици проектът участва на форума на "Горичка" "Заедно", където представя "Наръчник за съседи". Според Яна тази единица на обществото – съседската общност, е доста пренебрегвана, а може да създаде чудеса: "Нашето приятелство и Next Door Fair са един прекрасен пример за добра съседска история. Ние много си помагаме, а и имаме други също близки съседи и приятели. Много пъти сме си протягали ръка в най-различни ситуации – забравени ключове, развалени коли, гледане на деца и т.н."

Да нахраним съседа

Преглед на оригинала

Автор: Кристина Тужарова

Предлагам й да разкаже за събитието, което най-много й е харесало от всички организирани досега, и Яна си избира първото – по случай Food Revolution Day. Т.нар. Ден на революция в храненето е инициатива на световноизвестния британски готвач Джейми Оливър, която цели повишаване осведомеността на хората относно храната, която консумират, кое е здравословно и кое не. Това е и шанс за хората да се обединят в рамките на техните общности, да готвят и да споделят своите умения в кухнята и познания за храната. Първият ден на Food Revolution Day е проведен на 19 май 2012 г. Началото е ударно с повече от 1000 събития в 664 града в 62 страни. "Ние организирахме нашия Food Revolution Day в двора ни, като разлепихме покани по съседните входове и сгради. Имаше храна, приготвена от местни производители, здравословна и беше много вкусно и забавно. Дойдоха много хора, които не познаваме, създадохме нови контакти. Имаше разсади босилек, който раздавахме на хората, които искат да си отглеждат вкъщи, както и ягодови домашни сладоледи, хубаво време и много деца, които играеха на двора."



Посланието на Яна, Кристина и Дори е към осъзнато потребление, защото "чрез закупуване на локални или Fair Trade продукти изпращаме съобщение – искаме производителите да се интересуват от развитието на общността и околната среда – продуктите изминават по малки разстояния и транспортирането им няма негативно въздействие върху околната среда. А и купувайки локално произведени стоки, избягваме купуване на продукти, произведени в райони, където не се спазват трудовите и екологичните закони".
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Аз (вече) не пия 8 Аз (вече) не пия

Как и защо се променя отношението към алкохола по света и у нас

18 яну 2019, 8637 прочитания

Момичетата на музея 1 Момичетата на музея

Антония, Виолета и Ния от Природонаучния музей към БАН разбиват стереотипи за науката в България

4 яну 2019, 7095 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Сей, гражданино, сей

Проектът Urban Farming Sofia се бори за развитие на градското градинарство

Какво ще стане с кюрдите след изтеглянето на САЩ от Сирия

Кюрдските съюзници на Америка не са единствените, които ще пострадат от зигзагообразните ходове на Тръмп

Какво счупи пазара на ток

Държавата е почти монополист в предлагането, а ЕРП-тата са основният купувач, който няма мотив да търси ниска цена

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Седем дни в Санкт Петербург

Град на контрасти, театри и невероятни истории

Кино: "Приказка за Астрид"

С проникновение и стил за ранните години на Астрид Линдгрен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: "Газпром" занижи очакваните тук такси от "Турски поток"; Китай забавя растежа си

Емисия

DAILY @7PM // 21.01.2019 Прочетете