Сей, гражданино, сей
Проектът Urban Farming Sofia се бори за развитие на градското градинарство

Елена Калпакчиева

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Преди повече от седмица, разхождайки се по столичната ул. "Г. С. Раковски", забелязах нещо ново около иначе нефункциониращата бивша сладкарница "Прага". В големите кашпи пред нея, обикновено са пълни с бурени и треви, беше насадено нещо. Пространството – почистено, а от почвата се подаваха няколко стръка. Дни по-късно разбрах, че насажденията всъщност са чери домати, а делото е извършено от Urban Farming Sofia - организация, инициатива и дори движение, което цели популяризирането на градското градинарство в България. Идеята на хората, участващи в Urban Farming Sofia, е да образоват и информират повече общността в София чрез лични публични дела – до този момент вече са насадили пространства и пред Министерството на земеделието и храните, една градинка в близост до ул. "Иван Асен II". Шегуват се, че в бъдеще ще стигнат и до кашпите пред президентството.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
16 коментара
"След като ми бе отказано от общината, решихме, че ще правим където си искаме каквото си поискаме"
браво!
в тази държава май само така стават смислени неща за които на никой друг не им пука
Браво. Саксиите са монолитни и с височина;)
продължавайте с Ларгото, това ще е най-доброто нещо, което може да се случи на този пуст площад
Много интересно какви ще са реакциите. Обзалагам се, че ако не беше от София, Никола щеше да е разглеждан като "селянин", който загрозява столицата. Не че идеята ми харесва. Хич не ми харесва, да си призная. То затова София е в такова положение - всеки си прави каквото си иска. Общината си прави каквото си иска, без да се съобразява с мнението на гражданите на София, кеф ти фонтани, кеф ти чушки и домати, агитките си правят каквото си искат, нацитата си правят каквото си искат, партиите си правят каквото си искат и затриват уличното изкуство , и т.н. Вместо да се работи за хубава градска среда, сега ще садим пипер, видиш ли. Мерси, не съм в настроение. Предполагам с течение на времето тук-там ще се появят плашила, които да прогонват гълъбите. Или пък днес - пипер, утре - кокошки вместо гълъби. Що не, нали всеки си има виждане за нещата, може пък някой да реши, че никой не знае как изглеждат една кокошка и отде възниква, така както Никола е решил, че никой не знае как се получава домат. В образеца Виена - забележете - поне е било по-здравословно, не е имало такъв трафик, а и индустриализация. А освен това съм напълно убеден, че никой не е садил домати и ягоди баш в центъра на Виена. Така че по-полека с аналогиите и с вноса на идеи от други векове.
Добра идея, но софийският климат не е най-подходящия за домати.
Градинката на Заимов е била лоша идея. Това е парк с редки растения. Градското земеделие не е новост. Всичко е въпрос на регулация.
Публикувано през m.capital.bg
До коментар [#6] от "drakon":
И какви са редките растения в Заимов?
Одобрявам инициативата! Това се практикува масово в момента в Германия. Това е начин хората да се освобождават стреса. В един немски град дори общината е започнала да сее зеленчуци, които могат да се консумират свободно от граждани в нужда. ...е, ние си знаем, че в България този, който сее не яде ама все се надявам, че някой ден и ние ще станем човеци.
Страхотно!
Чудесно е да засееш нещо за ядене в градската среда. Това е ултрабърз начин да се наториш с канцерогени, но пък ще бъдеш сигурен, че си избегнал капана на кофти вносен зарзават от Кауфланд и разполагаш със собствена, опушена от тежки метали продукция, нерядко подопикана от улични кучета.
Подобен напън може да се роди само в главата на градско ефе, с "креативно отношение към естественото земеделие", което никога в живота си под никакъв повод не е упражнявало селскостопанска дейност. Нито е работило на поле и в градина, нито знае как, нито някога ще го направи. Само ще позьорства и ще се заблуждава, че като сади в мръсотията, прави нещо добро за себе си и "моделира градска среда и отношение".
В такива случаи най-добре е да се намеси живият живот (например цигани да му оскубят едно хубаво парковите подправки, така че помен да не остане), с неумолимо верния си тон към всяка малоумна "интенция".
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход