Принцът на зеленчуците

Жоел Тиебо – който връща забравените зеленчуци в чиниите и е основният снабдител на световноизвестните три-звездни готвачи

   ©  Мина Анхела Игнатова

Откривам Жоел зад щандовете на петъчния пазар в 16-ти квартал в Париж. До редовните клиенти се спират и случайни минувачи, привлечени от необикновените зеленчуци, излезли като от рисунки в учебник по ботаника. Репи на бели и лилави райета, земна ябълка, още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, пащърнак, алабаш, марули, лобода, билки, мексикански естрагон, салвия и лютива мента… Мъж с бяла престилка мълчаливо подбира, после плаща и поздравява Жоел: "Доскоро и благодаря, шеф!"

Разбирам, че е готвачът на италиански ресторант отсреща. Наред е японец, също готвач в собствения си ресторант, следва елегантна дама, която не спира да се възхищава на глас от красотата на репите, достойни по елегантност за салата стил Жан Пол Готие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове