Принцът на зеленчуците
Жоел Тиебо – който връща забравените зеленчуци в чиниите и е основният снабдител на световноизвестните три-звездни готвачи


Мина Анхела Игнатова

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Откривам Жоел зад щандовете на петъчния пазар в 16-ти квартал в Париж. До редовните клиенти се спират и случайни минувачи, привлечени от необикновените зеленчуци, излезли като от рисунки в учебник по ботаника. Репи на бели и лилави райета, земна ябълка, още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, пащърнак, алабаш, марули, лобода, билки, мексикански естрагон, салвия и лютива мента… Мъж с бяла престилка мълчаливо подбира, после плаща и поздравява Жоел: "Доскоро и благодаря, шеф!"
Разбирам, че е готвачът на италиански ресторант отсреща. Наред е японец, също готвач в собствения си ресторант, следва елегантна дама, която не спира да се възхищава на глас от красотата на репите, достойни по елегантност за салата стил Жан Пол Готие.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове