За "Виктория" и семейството
Режисьорката Майя Виткова за смисъла на дебютния й пълнометражен филм и колко е важно да останем заеднo

Майя Виткова

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.

Критиката често остава запленена от сюжета, разказващ за Виктория (Дария и Калина Виткова) - родена в края на комунизма и обявена за "бебе на десетилетието", тъй като се оказва без пъп. Като галеник на системата тя взима всичко, което може да вземе от социализма, командва връстниците си и дори има телефонна линия с Тодор Живков (Георги Спасов).
Промените изправят пред изпитание отношенията на момичето с майка й (Ирмена Чичикова), някога зарекла се да не ражда дете, докато държавата е под тоталитарен режим.
По време на гостуването си в Кан и малко преди да замине за прожекция в Сиатъл, Майя Виткова разказва пред Light защо "Виктория" е толкова личен проект за нея и къде се пропукват семейните взаимоотношения днес.

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
15 коментара
До коментар [#7] от "zumz":
zumz, извинявай че и аз се спирам на коментарите ти, ама наистина - много злоба. Неделя е, хубав ден, пий едно ароматно кафе, разходи се парка, освежи мозъка си, не е толкова черен светът:) А филмът е прекрасен, няма да съжааляваш ако го гледаш. Поздравления за режисьорката.
Интервюто не ми хареса.Дано филма да е по хубав.
Интервюто е разказ за обич и любов, трудно го възприемам като реклама на филма.Всеки от нас, може да прецени какво да гледа и защо.Е, не всеки от нас използва "патка" за обръщение, ама никой не е идеален.
Много странна дискусия, аз не видях нещо толкова провокативно в тази статия, което да я предизвика. Напротив, струва ми се доста истинска и искрена, както обикновено звучат нещата правени с любов. Относно рекламата, това е един от най- често използваните способи , за да се доведе до знанието на повече хора продукт, филм или каквото и да било, очевидно е че хората, които не са във филмовите среди, няма от къде да знаят за съществуването на фестивала " Сънданс" и за участието на български филм в него.
Позитивното мислене е полезно, призовавам читателите на Лайт да го упражняват по често. Успех на филма и на българския екран, аз лично очаквам премиерата му.
А в България ще може ли да се гледа?
[quote#11:"bogomogo"]Позитивното мислене е полезно, призовавам читателите на Лайт да го упражняват по често[/quote]
Позитивното мислене на публиката не би могло да превърне в шедьовър (освен в съзнанието на отделния непросветен и заблуден зрител) който и да е филм (освен ако не е ВЕчЕ шедьовър). Дори и 'позитивното' мислене на слугинската 'критика' не е в състояние да направи такова чудо, колкото и да го набива в главите на публиката. Същото важи и в обратната посока.
Това ли беше филма за девойката без пъп?
Ще го изгледам, умирам си от любопитство как са вплели историята с пъпа в останалата притча...
"Ако накрая не ревеш, значи не става" е личната максима на режисьорката и сценаристка Майя Виткова по време на създаването на драматичния й филм "Виктория".
Загубих донякъде интерес към филма.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.