Градът е голям и спасение дебне отвсякъде

Спасителните места във Варна или къде отиват варненци в свободното си време, когато искат да поддържат духа си буден и здрав

Свилен Иванов (45 г.) checked in Градинката пред блока му във Варна във Foursquare. Foursquare е приложение, което има клюкарската функция да виждаме къде са приятелите ни, ако са се обозначили на определени места, а притежава и състезателен характер – давайки различни титли според броя "чек ин" на едно и също място. Човекът с най-много точки от дадено място получава титлата "кмет". Свилен вече е кмет на собствената си квартална градинка. След поредния негов "чек ин", учудени няма ли други интересни места в града, за да седи все пред блока си, решихме, че е крайно време да разберем какво се случва там и къде излизат варненци.

Свилен е сценарист на "Сънчо" от 2004 г. насам и преподава в Икономическия университет. А когато има нужда от градски културен живот (Варна е третият по големина град в България), минава през кафе-галерия Contemporary Space (сравнително ново място – 2013 г.), галерия "Буларт" (с традиция), може и да изпие една бира в плажния бар Menthol (също от 2013 г.) и "другаде няма къде". Така описан, триъгълникът от локации, който може леко да разширим от галерия "Графит", клуб Cubo, Морската градина, както и малко други места, е многократно споменаван от всички варненци, с които се срещам. Възрасти всякакви: от 18-годишната Радостина Борисова, която също ходи в баровете "Кубо" и "Ментол", където и майка й Петра Димитрова (38 г.), до 62-годишния дизайнер Димитър Трайчев, който задоволява жаждата си за светски живот в същия този "Ментол".

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 7
    • + 22

има и десетки други места във Варна ,където можеш да седнеш на спокойствие и да няма много паплач край тебе и най вече шум

Нередност?
  • 2
    zaza avatar :-|
    zaza
    • - 14
    • + 22

Кажи ги де? Друга градинка, пред друг тих блок!?!

Ментол и Кубо са може би единствените места, където можеш да чуеш жива музика последните години...

Нередност?
  • 3
    artanis avatar :-P
    artanis
    • - 5
    • + 20

Поздравления за статията!
    По-голямата част от Варна е откровено смотана. Без тълпите летовници центърът се чувства изключително вехт.
    Когато приятели или бивши колеги варненци, които работят в София и прочие, се завръщат за по няколко дни, винаги Кубо е първа дестинация. Мястото е с атмосфера и почти няма алтернатива. Морската спира да бъде средище след като си пораснал малко повече, а повечето заведения в града са на ниво "кафенето пред блока". Нишата за местенца тип "искам стилна обстановка, но без да се правя на интересен" определено има търсене. Да се надяваме, че и предлагането ще го изравни. :)

Нередност?
  • 4
    zaffirov avatar :-P
    Митко Зафиров
    • + 20

"На Меола вече му е интересно що за хора живеят във Варна и е готов да направи безплатен концерт само за да се запознае с местните" хаха
    Варна твърде дълго време специализираше в "гъзарски" барове и долни кръчми. Хубаво е, че се появяват алтернативни заведения. Тази година като се прибрах за Коледа - бях потресен, разхождайки се по гизмето и спрях на Севастопол - пусто и изоставено. Моловете дръпнаха хората от центъра и зимата Варна изглежда бездомна, безнадеждна и унила. Добре, че през лятото можеш да си правиш тегели из Морската или да си пиеш сангрията, на сянка, в Бодега срещу ФК.

Нередност?
  • 5
    noufar avatar :-|
    Тилда Вълчева
    • + 6

Прекрасна статия Варна е интересен град има къде човек да намери своите "спасителни местенца" нека да стават повече и да се възражда духът.

Нередност?
  • 6
    elektroe avatar :-P
    elektroe
    • + 6

Ако бях аз, на момиченцата, питащи за "сиво в заглавието", щях да дам "18% сиво" на Захари Карабашлиев.

Нередност?
  • 7
    strayker23 avatar :-|
    Trayko Be
    • - 1
    • + 1

Аз съм от Варна, но за съжаление вече не я познавам такава, каквато бих искала да е. Статията ми беше много полезна, даде ми оптимизъм и ме изпрати да търся плажния "Арт-хостел" на Варна, т.н. Кубо. Благодаря!

Нередност?
Нов коментар