Плаването разрешено
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Плаването разрешено

Iztresht Team

Плаването разрешено

Пътешествия с каяци по острови и язовири, или как се намира безлюден плаж с помощта на няколко български фирми

11873 прочитания

Iztresht Team

© Iztresht Team


През последните години експедициите с каяци са алтернатива с бонус позитивни емоции по време на обичайната лятна почивка. С тях може да се достигне до диви места и безлюдни плажове, на които няма пищящи туристи, волейболни топки, които удрят точно по изгорялото място, и най-вече няма гигантски хотели. За карането на т.нар. туристически каяци не изискват предварителна подготовка, само малко хъс и любопитство за нови гледки. По-стабилни са от соло каяците, но с тях няма и как да направите чудеса, като това на Боян Николов например, който сега на 5 юли приключи 65-дневното си пътешествие с каяк, изминавайки 2500 км през три морета: Черно, Егейско и Йонийско.

Туристическите каяци са двуместни – за двойка приятели или интимни партньори, които вместо с телефон в ръцете си разполагат с гребла и цялото време на света да разговарят. Дали понякога това е недостатък, питаме някои от ентусиастите зад фирмите, които развеждат на туристи на експедиции с каяци.

"Extreme Adventure G and P" организират каяк приключения вече шести сезон за всякакви възрасти. Яна Михайлова – един от собствениците на фирмата, разказва при тях са се записвали и семейства с много малки деца и цели фамилии, които водят бабите и дядовците с тях. За деца под 5 години включването в каяк пътешествията е безплатно. Според другия съдружник Христо Иванов туристическите каяци са стабилни и няма кой знае каква опасност, защото задължително всеки слага спасителна жилетка. Освен жилетка от Extreme Adventure предоставят гребла, каска, неопренови боти, водоустойчива чанта за багаж, яке и дъждобран.

Имат 22 каяка на разположение, които, строени и готови за приключения, обикновено пребивават в гр. Елхово. Оттам е най-близо до язовирите в Югоизточна България. Дестинациите в България, които най-често се посещават с групи туристи, са язовирите "Студен кладенец", "Кърджали", "Ивайловград", "Жребчево", "Доспат", "Батак", "Цонево", "Широка поляна", "Беглика". За тях цените варират от 80 до 100 лв. и включват вече споменатата екипировка, но и всичко необходимо за съставяне на бивак – шатри, маси, столове, спални чували, барбекюта и газови котлони.

По-чести пътувания се предлагат до Гърция, където сезонът е много дълъг. "Тази година го открихме от 1 май с първата група, а миналата го закрихме чак октомври", обяснява Яна. Току-що са се завърнали от остров Амулиани – най-големият от островите на Халкадики. Три дни са прекарали с весела група и следната програма – петък вечер един час гребане с наблюдаване на залез, събота – 4 часа гребане и време за плаж. "В неделя с гребане стигнахме до курортното градче Урануполи, което е основано още през 315 г. пр.н.е и е разположено на 1 км от границата със Света гора. В Урануполи е най-голямата запазена до днес византийска кула от XIV век на Халкидики, разказва тя. Нощувките са в палатки, а храната се купува на място: Христо е добър кулинар и винаги приготвя нещо вкусно. Цената на тридневното пътешествие е 155 лв.

Другите им дестинации в Гърция са Аспровалта, Олимпиада и посещение на пещерата Алистрати, о-в Диапорис, Халкадики.

А следващата точка, която разработват, е в Турция – ръкавите на реките, които се вливат в Черно море покрай град Кайъкой. Там програмата им ще бъде комбинирана и с археологически туризъм в красивия православен скален манастир "Св. Никола".

Източник: Tudurini bros

Екипът на Tudurini bros включва Демо (Дамян Кирилов, 42 г.), Тони (Антон Павлов, 35 г.), Алекс (Александър Цанков, 36 г.) и дакела Чавдар Рамбо Жибауш. Дакелът е представян като пиара на групата. Той няма съприкосновение с водата – когато морето е спокойно, се придвижва в предната част на каяка, обожава живота на палатки и се завива с чувал.

Срещам се с Александър Цанков и Чавдар Рамбо Жибауш, за да разкажат по-подробно какви пътешествия са ги събрали. Фирмата им съществува от 5-6 години, но допреди година експедициите й са били на приливи и отливи. Сега пътешествията са редовни. "От началото на сезона (март месец) само 2 уикенда не съм пътувал, имам повече от 30 дни море", радва се Алекс. Той смята, че този вид алтернативен туризъм въобще не е развит все още в България - "хората дори бъркат каяк и кану, а те са различни неща. Кануто е индианската лодка, която се гребе с весло с една лопата, докато каякът се е използвал при ескимосите и на двата краища на греблото има две лопати".

Tudurini bros организират не само каяк плаване, но и експедиции с преспиване всяка нощ на различни места. "Потегляме с целия багаж от брега, избираме някой див плаж, на който да нощуваме, правим си бивак, готвим (организираме и пътувания, които са вид all inclusive, ние готвим на туристите с биопродукти), почиваме си." Багажът се събира в каяците, с които се придвижват, както и в специални "товарни каяци". "Ако правим обиколка на остров, например за пет дни, разполагаме с план и маршрут, който трябва да покрие определена дистанция, затова този вид експедиции са за малко по-напреднали водачи", споделя Александър. И въпреки това всяко пътешествие с каяци започва с инструктаж.

"Последно правихме обиколка на полуостров Ситония (средният от трите полуострова на Халкидики), обиколката му е 120 км и е най-малко застроеният в областта. Между ръкавите на Халкидики морето е много спокойно, има достатъчно красиви и диви места, на които можем да караме." Цената на този тип пътуване е 350 лв. и включва 6 дни гребане и цялата екипировка, както и пътя дотам. Дивият живот на полуостров Ситония е интересен: бродят кози, има и много лисици, които се случва да отмъкват храната от лагера. Другата дестинация на Tudurini bros в Гърция са остров Тасос и областта около Кавала, но по-интересните пътешествия, които организират, са за фотографи и каяци с домашни любимци (вдъхновени от дакела в екипа), а каяк приключенията за начинаещи са кръстили "Айляк каяк".

Алекс разказва: "Делтата на р. Дунав е особено интересна за "птичарите", или хората, които обичат да наблюдават или снимат птици." На фотографите, които решат да се отправят на фотокаяк пътуване, обещават: "Стабилен и лесно маневриращ каяк и същевременно с достатъчно голямо пространство за багаж, непромокаеми торби, така че да сте спокойни за техниката си, и ако трябва, ще ви будим рано сутрин, за да не изпуснете изгрева."

Източник: Tudurini bros

"След няколко дни едни англичани тръгват на 10-дневно плаване по река Дунав от гр. Лом, аз ще ги взема от крайната им дестинация, но с тях има други гидове. Принципът е на 7-8 души по гид." За фотоплаването цената е по договаряне, а Алекс споделя още едно свое наблюдение: "За каяк пътешествията има голям интерес от жени, излиза, че мъжете не са толкова инициативни. Дамите искат по-активни почивки, докато мъжете им се движат "трапезно".

Гребането и тишината позволяват да се откъснеш изцяло и да не мислиш за нищо друго, нещо като пълен рестарт. Затова и според Александър "хората, които пробват веднъж каяк ваканция, винаги повтарят".

Източник: Iztresht Team

Зад IztreshТeam стоят Ясен Желязков (40 г.) и Явор Дачев (37 г.). Освен във вече споменатите български язовири и гръцки острови те организират и комбинирани екскурзии с каяци и колела. Правят плавания през цялата година по р. Дунав, където има много островчета с фин пясък. Според Ясен по Черно море все още има места, които не са застроени и са атрактивни за туристите. "Няма смисъл да отидеш да гребеш покрай някой бряг с надвиснали бетонни сгради, ние организираме каяк пътувания около Маслен нос, там на брега между курортните селища Аркутино и Перла се редуват тесни заливи, подводни рифове и скалисти носове, не са достъпни по суша и това е единственият начин да бъдат разгледани." Цената за този тип двудневна обиколка е 145 лв. и пак включва цялата възможна екипировка. Други места, където водят туристи из българския бряг, са северните клифове, Тюленово и Камен бряг, на юг – Резово.

В Гърция често ходят до остров Паксос в Йонийско море. Това е и последното пътешествие, от което се връщат сега, продължило 4 дни – Паксос и малкото братче Антипаксос се намират срещу западния бряг на Гърция, лесно ще го намерите на картата, ако погледнете на юг от Корфу. Цената е 360 лв. и включва освен вече изброената екипировка и транспорт от София. Другите им дестинации в Гърция са остров Тасос и обиколка на полуостров Олимпиада.

Въпреки че името им е Izstresh Team, Ясен звучи като доста умерен и спокоен човек: "За мен идеалният ден протича лежерно, хората са дошли на почивка... Не тръгвам в 6 сутринта, започваме да се опаковаме след 9:00 – 10:00 ч., за да имат време всички да си изпият сутрин кафето на плажа. В най-голямата жега между 14:00 и 16:00 ч. се крием на сянка и си почиваме на пясъка. Много често хората ме питат – колко километра изминавате. Отговарям им - някой път 10, друг - 20 км, за хора без опит това е комфортното гребане, идеята не е непременно да изминеш 10 – 15 км, а да влезеш в заливчето, в пещерата, да се насладиш на гледките. Не е важното да стигнеш от точка А до точка Б, а да се насладиш на пътя."

Следващите комбинирани пътешествия с каяк и колела ще са в Македония около Охридското и Преспанско езеро. Там между двете езера се карат колела, с ентусиастите ще се изкачат на 2300 м надморска височина в Баба планина (над Битоля), а с каяци ще се плава в езерата.

Източник: Iztresht Team

Не намерихме нито една фирма, която от България да организира каяк приключения в Хърватия, но пък говорихме с различни хора, които успешно са си направили плавания в малките островчета около Корчула, наемайки каяци на място. Организаторите зад местната фирма Sea Kayak Croatia са си спечелили име на коректни професионалисти, които правят пътешествия до много различни дестинации, включително и до малкия фиорд Завратница.

Каяци в Халкидики, Гърция
Източник: Extreme Adventure G and P

През последните години експедициите с каяци са алтернатива с бонус позитивни емоции по време на обичайната лятна почивка. С тях може да се достигне до диви места и безлюдни плажове, на които няма пищящи туристи, волейболни топки, които удрят точно по изгорялото място, и най-вече няма гигантски хотели. За карането на т.нар. туристически каяци не изискват предварителна подготовка, само малко хъс и любопитство за нови гледки. По-стабилни са от соло каяците, но с тях няма и как да направите чудеса, като това на Боян Николов например, който сега на 5 юли приключи 65-дневното си пътешествие с каяк, изминавайки 2500 км през три морета: Черно, Егейско и Йонийско.

Туристическите каяци са двуместни – за двойка приятели или интимни партньори, които вместо с телефон в ръцете си разполагат с гребла и цялото време на света да разговарят. Дали понякога това е недостатък, питаме някои от ентусиастите зад фирмите, които развеждат на туристи на експедиции с каяци.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK