Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да си го кажем честно - софийската кулинарна сцена не е мястото, където ще откриете своето морско гурме откровение. Всъщност, стане ли дума за риба и морски дарове, столичните клиенти нагъват като оригами големите си надежди, кротко ги скатават в джоба и редуцират търсенето си до няколко базови неща: пресни продукти, приятна обстановка, прилично обслужване и... отново пресни продукти.

Да, моретата са далеч от София, разнообразие липсва, доставките на "прясна риба от Солун" съвсем не са ежедневни, както ще опитат да ви убедят не на едно и две места, а масовата кулинарна култура в този жанр, макар и да расте, все още е заклещена в карето между печената сьомга, ципурата на грил, панираните калмари и черноморските миди в бяло вино. Е, поне последните вече ги има в изобилие - пресни и свежи от десетките ферми по родното крайбрежие.

И все пак, когато слънцето прижуря над прашния град, а най-близкото море е това от скрийнсейвъра на лаптопа, къде можем да утешим страдащите си души с порция вкусна риба?

Лошата новина е, че класическите рибни ресторанти в София се броят на пръстите на едната ръка и всеки от тях страда от забележими недостатъци.

Добрата е, че добрите столични бистра се стараят да поддържат поне няколко вида риба и морски дарове в менюто си. Като прибавим към това и няколко източни акцента, както и малко помощ от гръцките ни съседи, успях да изброя поне девет места, които предлагат приятно морско изживяване. И тъй като те са много различни, за да бъдат сравнявани, нека не приемаме, че това е класация, а по-скоро тематични предложения за избор според настроението и нуждите.

Густоза: гръцкият принос

жк Слатина, ул. "Александър Момчев", срещу блок 30

В последните няколко години българите трайно се настаниха на гръцките плажове, а гръцките бистра трайно се настаниха в софийските квартали. За съжаление има една малко неприятна закономерност чарът на въпросните бистра да намалява правопропорционално на отдалечеността им от Гърция. На местна почва често най-гръцкото нещо в тези заведения е името им и постер с гледка от остров Санторини.

Обяснението е просто: магията се крие в локалните продукти - качествени и на достъпни цени, пресните морски дарове, извадени от рибарите преди борени часове и, разбира се, самите гърци и техният удивителен лежерен стил и талант да празнуват живота, каквото и да става.

Сред немалкото гръцки ресторанти, бистра и таверни в София "Густоза" (най-старият в София освен всичко друго) успя да се превърне в любимо място на мнозина с това, че тук гръцкият дух все пак присъства. Повечето от морските продукти идват от Солун и са пресни (доколкото е възможно), в панираните калмари има повече калмари, отколкото панировка, октоподът е храна, а не упражнение за челюстните мускули, а добри думи заслужават и тарамата, скаридите и пържените и жарени рибки - барбун, гаврос, сафрид, бакаляри, сардели, ципура, лаврак (див и от ферма), фагри и др.

Рибните ресторанти

Споменатият по-горе, меко казано, базисен средиземноморски асортимент като цяло изчерпва 90% от морските предложения от менютата на ресторантите в София, а десетките видове миди, странни риби и други чудновати морски обитатели, които сме виждали по огромните рибни пазари на страни като Гърция, Италия, Франция, Хърватия, за жалост почти нямат шанс по тези географски дължини.

С пълна сила това важи например и за стридите и други богатства на северните морета. Изключително интересната нордическа кухня, общо взето, се изчерпва с веригата за бързо хранене NordSee, a тази от Северна Франция, Германия и Белгия просто не съществува.

Ако все пак настоявате за нещо "екзотично", ще трябва да преглътнете солените цени и внушителните представители на българската "средна и висока класа" и да се насочите към шепата столични рибни ресторанти.

- Капитан Кук

бул. "Джеймс Баучер" 100

хотел Кемпински

Един от малкото оцелели през кризата представители на "тежката артилерия" рибни ресторанти е този от веригата "Капитан Кук". Локацията му в столичния петзвезден хотел "Кемпински" говори ясно за публиката му и ценовия клас. "Капитан Кук" не е лишен от недостатъци, но поддържа доста сериозен асортимент, а ако ви е изключително важно да вечеряте с омар, крака от червен кралски рак или черен хайвер, това е вашето място.

- Глория Мар

ул. "Славянска" 29

Веригата "Глория мар" очевидно е в подем и се разраства, а успехът й освен в добре приготвената храна се крие и в активния маркетинг и реклама, както в повече или по-малко изразената склонност на хората да посетят нещо уж "по-така". С белите си покривки, сервитьори с вратовръзки и немалко посетители, чиито скъпи коли са неотменна част от изживяването, "Глория мар" успешно експлоатира формулата на "скъпо изживяване на възможни цени".

Но веригата заслужава добри думи за това, че я има и че разпространява рибната кулинария. Менюто е изобилно и разнообразно - както като видове риба и морски дарове, така и като техники и стилове на приготвяне (от испанската паеля до гръцкия пържен ватос със скордаля). Същото се отнася и за цените. А за добрия краен резултат в чинията е отговорен Николай Николов - един от опитните шеф-готвачи в България.

- Тортуга

кв. "Редута", ул. "Попова шапка" 44 кв. "Младост" 2, ул. "Васил Карагьозо" 5 Едно от предимствата на рибните ресторанти "Тортуга" е това, че са създадени не от "инвеститори", а от ентусиасти. А на тях сме много по-склонни да прощаваме грешките и недостатъците, които, трябва да признаем, ги има.

Все пак: калмарите тук са сред най-добрите в София по преобладаващото мнение на посетителите; дробът от треска е вкусен; надмогнете предразсъдъците най-после и опитайте нещо по-различно от ципура и лаврак - например джон дори, махи-махи, меч на скара или сериолела.

Японска кухня и суши

Главозамайващата кухня на Източна Азия - тази от Корея, Тайланд, Виетнам или Филипините, в която морските дарове са една от основните съставки, за жалост почти не съществува в София и България, а единственото изключение са японските ресторанти. Благодарни сме обаче за това, че ги има и че внасят известна свежест в иначе скучноватата кулинарна сцена.

- Мияби

ул. "Стара планина" 5

"Мияби" има немалко слабости, но и едно огромно предимство, което го прави може би най-добрият японски ресторант в София - тук твори готвачът Петър Михалчев, признат за един от най-добрите суши майстори в България. Менюто е сравнително малко, но затова пък приятно разнообразно. Тук освен суши (в традиционни и по-иновативни варианти) и сашими се предлагат и други, по-непознати превъплъщения на морските дарове като чираши-суши и риби, приготвени по типично японски начин - в бамбукови листа, запечени, жигосани или поширани.

- Хамачи

кв. "Лозенец", ул. "Орфей" 3

Повече от шест години след като отвори врати, "Хамачи" продължава да е (почти) безкомпромисен в качеството на храната и обслужването - нещо, с което малко софийски ресторанти могат да се похвалят. Освен познатото суши в менюто има разнообразно приготвени скариди, краб, щипки от раци, миди Сен Жак, октопод, калмари, азиатски лаврак, риба тон и, разбира се, рибата хамачи, чийто дом е Тихият океан – между Япония и Хавай. С две думи - вкусно и приятно, каквото всъщност се и очаква от един добър ресторант.

Комплимент заслужава младият ръководител на кухнята в "Хамачи" Георги Георгиев - напълно отдаден на трудната дисциплина японска кухня, която изисква изключителен перфекционизъм, внимание към детайлите и безкомпромисен избор на продукти.

Бистрата на София

Те са модерни, свежи, различни и уютни. Продуктите са подбрани - обикновено лично от готвачите и често включват локални, фермерски или био продукти. Ястията пък са не просто вкусни - в тях има идея и концепция. Напитките са селектирани за клиенти с отношение, а повечето от клиентите определено имат такова. Такива са няколкото млади и не толкова млади софийски бистра, в чието лятно меню също може да откриете по няколко предложения с риба и морски дарове. Менютата тук се сменят често - ако тази седмица на пазара има див лаврак, то той ще попадне в менюто, следващата ще бъде сменен с паста с краб, а следващата - с дива сьомга. Ето къде последно ми се усладиха морските блюда:

- Happy Pig

бул. "Цариградско шосе" 17

Комбинацията от коктейли и храна е не просто модерна - тя е гениална! А ястията в "Щастливото прасе" са изпълнени с безкрайния ентусиазъм на съсобственика и главен готвач Джин Йошида. Менюто включва специална секция в морски предложения, сред които калмари и няколко вида риба. Гарнирайте ги с домашно приготвената тарама - изключително свежа и ароматна. Тичайте и преди да са свършили речните раци - битката с тях е епична и нелека, но пък наградата в лицето на крехкото рачешко месо, определено си струва.

- Grape Central

ул. "Самуил" 45

Винобар Grape Central спечели сърцето ми с огромната, но перфектна винена селекция - все пак това е вино бар, с мъничко, но добре премислено и чудесно изпълнено меню и с красивия, уютен интериор, създаден със сърце и душа. В летния сезон калмарите на тиган са must-eat, а "рибата на деня" е различна в зависимост от това какъв бисер е изплувал в тайнствения свят на доставчиците.

Във всеки един случай не трябва да се пропуска домашно маринованата сьомга с мус от прясно козе сирене и домашен хляб. Дебнете във фейсбук страницата на Grape Central за рибената чорба в обедното меню и атакувайте безпощадно.

- Sage

кв. "Бистрица", ул. "Стефан Стамболов" № 63 (централен площад)

Бистро Sage, или "най-добре пазената тайна на Бистрица", е изпълнената мечта на двама братя - Ники и Иво, единият от които събирал кулинарен опит по света от двете страни на тезгяха, а другият - като главен готвач на ресторант "Кемпински Панорама". В непринудената атмосфера на бистрото те предлагат традиционни и италиански специалитети, приготвени от свежи продукти, включително и прясна риба и морски дарове. Октоподът, калмарите и скаридите са перфектно приготвени, но с особена яркост блестят маринованата сьомга, скаридите върху морска сол и лавракът грате, както и печен в морска сол.


12 коментара
  • 1
    xymax avatar :-P
    xymax

    Тази статия е нещо недовършена! И тази огрооомна риба...

  • 2
    avgustina avatar :-|
    Avgustina

    "Маслината" - странно е, че е пропусната в този списък.

  • 3
    oleg_mitev avatar :-|
    oleg_mitev

    Защо сте пропуснали "Рибката" в Студентски Град ? Феноменална кръчма с рибно меню и забавен персонал.

  • 4
    nplashkov avatar :-?
    Николай Тодоров Пеняшки - Плашков

    Дали е довършена или недовършена статията, има да се желае още много!

  • 5
    sorilea avatar :-P
    Sorilea

    Рибата свърши, утеха няма 😉

  • 6
    buzzjn avatar :-(
    Imeto mi

    След като вчера прочетох тази утешителна статия, тръгнах да търся ресторант Тортуга в младост е няма го.

    На същото място има друг ресторант, който не е зле, но не е рибен.

    Та капитал мноооооу молим давайте проверена информация.

  • 7
    pinoccio avatar :-|
    pinoccio

    Густоза е много добър ресторант. Препоръчвам го.

  • 8
    borianap avatar :-P
    borianap

    Джун Йошида, не Джин.

  • 9
    lekapoleka avatar :-|
    lekapoleka

    Извинявайте, но е просто недопустимо да пропуснете Fish and Grill до басейна "Спартак". Отлично меню, в което винаги присъстват поне десет сезонни риби, а всеки, който е идвал поне веднъж, задължително започва с рибена чорба и продължава нататък. И цените са напълно прилични.

  • 10
    dunedanetz avatar :-|
    Emil Iliev

    Доста места са пропуснати наистина. А и някакси не ми се връзка суши баровете и ресторантите да присъстват в тази статия, на която идеята мисля, че е да покаже заведенията, където се предлагат прясна и сезонна риба през летния сезон. А както каза и lekapoleka, липсата на Fish and Grill е недопустима, но пък сте включили абсурдно overprice-натия Captain cook...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK