Пощенска кутия "Дъга"
Изпратихме 97 писма на адреси, публикувани в списание "Дъга" преди 30-ина години. Получихме 4 отговора и половина, пълни с интересни спомени

Васил Богданов

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.

През лятото бях на вилата в Стара планина и в гардероба се натъкнах на забравени съкровища - Пионерски (!) шах, произведен през 1973 г. от ТПК "Хемус", и голям куп списания "Дъга". Всички броеве на легендарното издание от 80-те години отдавна са качени в интернет, но, разбира се, много по-вълнуващо е да ги разлистиш на живо. Да си припомниш комиксите от детството и да се умилиш от леко размазаните заради ниското качество на печата снимки на актуалните тогава звезди - например братя Аргирови, които в интервюто споделят, че "при изпълнение на живо използУваме няколко инструмента". В началото на всеки брой има адреси на деца за кореспонденция и си дадох сметка, че навремето това е била социалната мрежа. Нещо като фейсбук, но с по-бавно темпо при размяната на съобщения.

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
43 коментара
"Пионерски (!) шах"
Сигурно комсомолския е бил по-опростен , за напреднали в брейн-уошинга :)
Страхотна идея, трогателен резултат.
Аз като максималист щях да пратя писма на ВСИЧКИ адреси и добре да си покореспондирам с отговорилите, преди да предам материала :) Има накъде да се развива, но и така - като малка сладка хапка - е добре! :)
До коментар [#2] от "Шшшт":
1. Разходите по едно хартиено писмо са около 1 лев.
2. Не си мислете, че публикуваните тук писма не са резултат от продължителна кореспонденция. Тук виждате едно обощение на проведените, така да се каже, дистанционни интервюта.
браво! чудесна статия :)))
Жалко че го няма сега...
Публикувано през m.capital.bg
Браво, добре сте направили. И аз си спомням разказите за Добромир, стана ми някак мило, защото това е част и от моето детство.
Ех, малко носталгично, но интригуващо. Мисля си, че онези малки читатели на "Дъга" (сега вече възрастни), биха могли да споделят и повече тук. Детските спомени са вълнуващи.
Моето поколение гледахме в захлас "Пиф"-вете и се мъчехме да отгатнем, какво ли казват героите (френски не знаеше никой от приятелите ми). Колко ли е било хубаво на следващата генерация да си имат списание с комикси на български!
За съжаление аз се разминах с "Дъга", защото през 80-те вече бях госпожица и ме интересиуваха съвсем други неща :).
http://razkazivkartinki.com/
Тегли, народе! :) Големички са обаче, графика е това...
Много си падах по космическите теми. :)
"Властелинът на пръстените" - уникално!
Браво !!! Страхотно хрумване и чудесна история носеща настроение на слънце, детство и малко носталгия !! Поздравления !!!
често съм се питала, защо не ги преиздадат в оригиналния им вид? аз бих си ги купила веднага, всичките. и биха били страхотен подарък!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.