Скъпи, записах децата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Скъпи, записах децата

Скъпи, записах децата

Няколко места с курсове и занимания, развиващи детското любопитство и талант

12379 прочитания

Детска архитектурна работилница

0887 430 647, 0886 276 437

http://archforchildren.com/

За всички деца, които обичат да играят и строят с подръчни материали и голяма доза въображение, Работилницата предлага възможност да се докоснат до сложната наука архитектура по достъпен и забавен начин. Заниманията нямат за цел да създадат бъдещи архитекти, а да научат малките на приложими умения като да работят в екип и да откриват креативни решения на проблемите. Тук ще намерите разнообразни теми за изпълнение, които децата трябва да реализират, използвайки различни материали. Сред тях са: "Как преживяваме заобикалящата ни среда - форма, цвят, текстура, звук, светлина, мирис"; "Задачата на архитектурната концепция; целта на плановете, чертежите и моделите, участниците в процеса на проектиране, начални познания по чертаене, мащаб, измерване, практика"; "Материали и технологии, традиционни и модерни строителни конструкции и техники" и др.

Заниманията се провеждат всяка събота в Университета по архитектура, строителство и геодезия, корпус А, ет.12 или в Софийската градска художествена галерия/градинката при Народния театър на групи от 10.00 до 11.30 ч., от 13.00 до 14.30 и от 15.00 до 16.30 ч.

Център за изучаване на езици и изкуства "Юнити"

ул. "Пирин" 73, София 0884 261686

www.unity.bg

Центърът има своя собствена система за езиково обучение на деца в ранна възраст. Методът "Юнити" поставя обучението наравно с възпитанието на детето. Според екипът възпитанието често се изпуска в педагогическото общуване. Обучението на езици е интерактивно, със съвременна техника и включва игра и изкуства. Групите започват от 4-годишна възраст и продължават до 6 клас. От центъра организират и летни езикови курсове. "Юнити" са подбрали и интересни курсове по изкуства: изработка на бижута, ръчна изработка на свещи, курс по живопис, рисуване върху коприна и др., които обаче стават и за възрастни. За малките има специални: Workshop детска мода за декориране на дрехи, изработката на бижута и аксесоари с различни техники; театрална школа; курс по рисуване "Арт галактика".

Детски клуб "Приятели"

ул. Александър Малинов 14, Варна
0886 546 086; 0899 282 250

http://www.friends-school.net/index.htm

Детски клубове има всякакви, но пък изключение е някои от тях да предлагат нишови занимания за децата, които развиват ума и тялото. Във Friends School можете да запишете детето си в някой от интересните училищни модули (цена: от 10 до 270 лв.) като астрономия, реторика, авиомоделизъм, йога и др. Един час йога за деца има продължителност 45 минути и включва дихателни упражнения, кратки медитативни практики, асани, подвижни игри и релаксация (4/6 лв.). Астрономията, която се провежда в рамките на 4 часа (еднократно посещение 10 – 15 лв.), ще научи малките как да работят със звездна карта, да изучат съзвездията, да се ориентират по звездите, характеристиките на планетите, ще наблюдават звездите и ще правят модели. Курсът по реторика (1 час – 15 лв.) ще ги учи "да създадат и развият умения да мислят и да разсъждават, да работят в екип, да решават конфликти, да оценяват кое е добро и кое лошо, да формулират и изразяват ясно мисълта си, да аргументират и защитават тезите и позициите си" и др. Art Place пък предлага занимания, ориентирани към изобразителното и приложното изкуство. Мястото организира и различни тематични работилници.

Great Photo Art – фотокурс за деца

ул. "Юрий Венелин" 9, София 0879 660 69

www.greatphotoart.com

Изкуството на фотографията се превръща в съвременния начин човек да представи виждането си за заобикалящия го свят. Ако детето ви проявява интерес и желание да застане зад обектива, фотокурсът за деца, организиран от Great Photo Art, е идеалното място за него да се сдобие с основните умения в сферата. Той е изцяло практически, като децата ще имат възможността да се упражняват в студио и навън. Уроците се провеждат събота и неделя и са за деца от 10- до 15-годишна възраст, а ако не притежавате нужната техника – Great Photo Art предоставя учебни фото апарати и обективи. Цената е 325 лв.

Биоигри

Национален природонаучен музей, бул. "Цар Освободител" 1, София 0882 523 281

http://bio-game.org/

Идеалното място за деца, проявяващи интерес към природата, растенията и животните. Ателиетата и заниманията тук се основават на идеята за биомимикрията (биос=живот, мимикрия=имитирам) – наука и техника за решаване на проблеми чрез приложение на идея от природата в ежедневието. Курсовете са ориентирани към природните науки и имат за цел да вдъхновяват у децата любов и уважение към природата. Tемите на ателиетата за ноември са "Хартиено приключение в музея", "Луди" семена", "Приключение в Африка", "Есенни листа и цветове", "Най-възрастният зеленчук на Земята".

Ателиетата се провеждат неделя, а цената е 10 лв. и в нея е включено и разглеждането на музея.

Национален дворец на децата

Бул. "Ал. Стамболийски" 191, София (02) 920 23 17

www.npc-bg.org/

Едно място преплита в себе си образованието със забавлението, като се е превърнало в истински "дворец" на образованието и културата. Малките талантливи учени, спортисти и артисти имат възможността да избират от голямо разнообразие от атрактивни и интересни занимания, които Националният дворец на децата предлага целогодишно. Програмата включва курсове както за най-малките, така и за вече порасналите ученици и се основава на желанието да се постигне европейско ниво на обучение и развитие. Записването е предварително.

Работилницата на ОТТО

ул. "Ивац Войвода" 28, София 0888 300 947

http://ottoecotoys.com/

Иво Стаменов измисля и изобретява играчки от дърво. Играейки по цял ден, той решава да сподели своя вълшебен свят с малки и пораснали вече деца. Ателието за детски играчки ОТТО е българската работилница на Дядо Коледа и предоставя възможността децата да сглобяват играчки от дърво заедно с родителите си, които задължително участват, защото "нали постоянно трябва да им се напомня, че трябва да играят с децата си". Заниманието трае около час и половина и се осъществява в личната работилница на Иво. Записването е предварително в удобен за вас ден и час.

Детска къща "Приказка без край"

Ул. "Кръстьо Сарафов" 41, София

http://prikazkabezkrai.com/

Къщата за четящи хлапета "Приказка без край" е топло и уютно място, което е създадено с идеята да въведе "малкия човек в света на възрастните без да губи от очарованието и магията на приказното детство". Заниманията са основно в областта на изкуството, като екипът се стреми да научи децата "да мислят, чувстват и се изразяват без поставени граници и рамки". Цените варират около 10-12 лв в зависимост от избора на курс. Някои от тях: "Хей, ръчички" за работа с разнообразни материали за създаване на собствени играчки, рисуване и изработват красиви предмети, в "Музика за малчугани" се сменят няколко основни дейности – пеене, танци, музициране с детски ударни инструменти, а в "Работилница за фантазни истории" малките се превръщат в разказвачи на приказки.

Детска академия на "Телерик"

[email protected] – въпроси за школите извън София
[email protected] – въпроси за школата в София

www.telerik-kids.com

За малките хакери "Детската академия на "Телерик" предлага курсове, развиващи уменията им в компютърното програмиране и технологиите. Децата имат  възможност да се запознаят с процеса на съставянето на така любимите им компютърни игри и с помощта на опитни преподаватели сами да създадат свой виртуален свят в модула "Разработка на игри". За по-сериозните "Телерик" предлага и два други курса, насочени към основите на програмирането. Курсовете са подходящи за ученици от 4-ти до 6-и клас и се провеждат в по-големите български градове.

Trinity Kids

Ул. "Султан Тепе" 1-А 0884 113 980

http://trinitykids.bg/

Програмата на Trinity kids "Творческа събота сутрин" от 9:00 до 12:00 ч. включва три ателиета - по приложни изкуства, изобразително изкуство и може би най-интересно - "100 грама вкусотийки", чиято главна цел се върти около това да се развият "интелекта, сетивността, сръчността, наблюдателността и чувството за красота" у малки и по-големи деца. В него под ръководството на екип децата приготвят и декорират вкусни кулинарни чудатости – броколите се превръщат в кичести дървета, a кубчета кафява захар стават основа за къщи. Цената на ателиетата е 6 лв.

Rock School

ул. "Христо Ботев" 89, София 0887 666 662

http://rockschool.bg/

Rock School е мястото, на което детето ви може да развие музикалния си талант. Макар и самото име да е асоциирано с рок музиката, тук се предлагат различни стилово ориентирани уроци (джаз, блус, поп, класика, фламенко) и работа с разнообразие от музикални инструменти. Освен това децата имат възможността да е запознаят с работата в звукозаписно студио и да научат основите на студийната работа. Цената варира от 22 до 30 лв. на урок.

Общински детски комплекс Пловдив

бул. "Шести септември" 193, Пловдив
032/ 651 417

www.odk-plovdiv.com/

За всекиго по нещо. "Общински детски комплекс Пловдив" е като огромна купа с бонбони, от която вашето дете може да граби с пълни шепи – пеене, рисуване, спорт, математика, езици, информатика, танци... От всичко по много, и то безплатно. Основната мисия на комплекса е да създаде "алтернатива на бездуховността" и да мотивира децата да развиват всичките си потенциали и таланти. Наричат го "училище на любимия избор" и вече 10 години деца – от деца таланти до деца в риск - посещават това място по собствено желание.

Актьорска школа "Монтфиз"

[email protected] 0899 118 252 – актьорски школи, актьорски курсове 0895 158 282 – танцов център МОНТФИЗ

www.montfiz.com/

Ако детето ви всяка вечер разиграва по някоя друга Шекспирова драма или го заварвате да води интелектуален разговор с г-н Мечок, то е ясно къде да го запишете. "Монтфиз" приема винаги нови талантливи членове в своята актьорска трупа. Предлаганите школи имат за цел да развият актьорските умения, както и други таланти, непосредствено свързани с областта на изкуството. Клонове можете да откриете в София, Пловдив, Варна и Шумен, като записването е предварително.

Casa Art

с. Орешак, до Троянски манастир
ул. "Стара планина" 44, тел. 0889508149

www.arthotel.bg

В Стара планина, близо до Националното изложение за художествени занаяти и изкуства Орешак, се намира един по-различен хотел, в който се предлагат занимания по керамика и рисуване за малките и множество арт уъркшопи. Докато си почивате сред природата, децата ви могат да се забавляват, като оцветяват различни керамични фигурки с напътствието на педагози. По-интересното е, че отделен курс предлага обучение по основи на грънчарството, работа с глина и показване на древни техники, които произлизат от Троянския край, така че сами може да изработите керамичен продукт, който после да занесете вкъщи.

Изкуство за малките

София

Софийсктаа градска художествена галерия, а вече и Националната художествена галерия, инициират всяка събота безплатно рисуване на място. Децата ще бъдат запознавани с света на изкуството и галериите от млади артисти, завършили Националната художествена академия. Заниманията в НХГ са от 10:00 до 11:00 ч., а в СГХГ – от 11:30 до 12:30 ч.

Детска архитектурна работилница

0887 430 647, 0886 276 437

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK