Отпуската на живота ми

Какво е сабатикал и как се практикува – версиите му в България и по света през няколко лични истории

"Харесвах работата си, нямах намерение да напускам, просто в един момент се почувствах на ръба на силите си, изпаднала в рутина, не виждах развитие и изход. Не се чувствах добре нито физически, нито психически, имах нужда от почивка и явно експертите ни човешки ресурси разбраха това, защото ме пуснаха за два месеца неплатен отпуск", разказва трийсетгодишната Кристина Попова, която по това време тества софтуер в голяма българска IT компания.

Така описаното от нея състояние - "на ръба на силите", е всъщност познатият ни термин burnout, или синдром на професионалното изчерпване. След като психолозите обърнаха внимание на този вид преумора от работа, започна да се говори и за превенцията или "лечението" й. И в двата случая на помощ се явява т.нар. сабатикал – определен период от време – месеци или понякога цяла година, в който човек се откъсва от работа. Названието sabbatical идва от иврит и думата "шабат" – седмият ден, в който се почива.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


32 коментара
 • 1
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  На всеки три месеца една седмица почивка, а веднъж в годината три седмици - до този извод стига един математик след три инфаркта. На този принцип са и ученическите ваканции.

 • 3
  otg46594191 avatar :-|
  otg46594191

  Финансовата страна също е уредена по много различни начини: в някои фирми това е платен отпуск, в други е частично платен, като най-масовата практика си остава неплатеният отпуск.

  Доколкото виждам, начините са три. Къде ги видяхте тези много и различни начини?

 • 4
  otg46594191 avatar :-|
  otg46594191

  все повече фирми разглеждат възможността да предоставят на служителите си новата екстра, за да може т.нар. "индекс на работното щастие" да е висок.

  Излиза, че служителите са най-щастливи, когато не работят за компанията си. Тия откриха топлата вода.

 • 5
  edzi avatar :-P
  edzi

  много добра и интересна статия!! човек има нужда от почивка и така работи по добре.

 • 6
  edzi avatar :-(
  edzi

  До коментар [#2] от "dombi":

  Умник сабатикал е термина : http://en.wikipedia.org/wiki/Sabbatical
  Не е зле да прочетеш малко!

 • 7
  otg46594191 avatar :-|
  otg46594191

  До коментар [#6] от "edzi":Не е зле да прочетеш малко!

  И ти не е зле да почетеш малко, след като ме наричаш умник:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Clever

 • 9
  danigallery avatar :-|
  danigallery

  Статията поставя един много интересен и актуален въпрос. По- дългата почивка, смяната на дейности, възможност да се опита нещо различно, при разумна сигурност от запазени позиции в досегашната професионална кариера са верните решения срещу сериозните проблеми на съвремието ни - синдромът на професионалното прегаряне, апатията, депресиите.
  А на господина, блюстител на българският език dombi искам да кажа, че българският език изобщо не е пострадал от това, че един добър журналист използва дума с произход от иврит. Даже напротив. Не само, че това е езикът, приемник на езиците, на които са създадени Тората и Библията. Там няма случайни думи и изрази.Не е случаен и Шабатът- на седмия ден, както и седмият ден в Библията. Точно с цикличността на 7 дни се случват много интересни физиологични и патофизиологични промени в тялото ни - и в нервната система, и в жлезите с вътрешна секреция, така, че тази почивка не случайно е разписана в тези книги.

 • 10
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Сабатикал е приложим само в нормални икономики, в нормални компании и само по отношение на ценни и трудно-заменими специалисти. България не е нито нормална икономика, нито пък в страната съществуват нормални компании, а почти всички специалисти са в една или друга степен заменими. Така, че не виждам почва това нещо да се случи - разходите многократно биха надвишили хипотетичните предимства. Опитвам се да не съм прекалено черноглед, ама не се получава...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал