Заеко, бягай
Когато преди 25 години стената пада, хиляди зайци, живеещи в 170 километровата "ивица на смъртта", са изправени внезапно пред предизвикателството да оцелеят в един нов свят
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Берлинската стена като гранично съоръжение представлява не една стена, а две стени, разположени на разстояние от тридесет до няколкостотин метра една от друга. Между тях се намират кули за наблюдение, асфалтиран път, противотанкови елементи, разорана пръст и площи с трева. Най-голямо е било разстоянието между двете стени при Потсдамер Платц – близо петстотин метра. Оттам започва и историята на така наречените мауерхазен - стенни зайци.
След Втората световна война Потсдамер Платц е изравнен със земята. Подтикнато от глада, населението започва да обработва освободилото се пространство и засажда обичайните за региона зеленчуци – картофи, зеле, моркови. В следвоенен Берлин ресурсите са ограничени не само за хората, но и за дивите животни. Зайците от целия град се отправят към новите зеленчукови градини. През 1961 г., когато е построена стената, дупките им се озовават в граничната полоса. В ивицата дълга 168 км те са защитени от кучета, лисици и други врагове, няма улично движение, нито строежи, а само свежа трева – идеалните условия за един заешки живот.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
31 коментара
Интересно, човек всеки ден научава по нещо ново за нещо уж познато...
Да ! Добре , че дойде Демо крацията .
Та и зайците да почувстват Свободата !
Много интересна история. Показателно е, че в Западен Берлин зайците са изяли парковете, а в Източен са ги изяли тях....
"Заеко"?! На какъв език е това?
Зачетах статията, мислейки че ще намеря някакво продължение -Ъпдайки в съвревенното измерение, пък то се оказа само популация!
Що така бе Капитал?
Заешка му работа :)
Интересно. В Лондон са напаст лисиците, берлинските зайци са явно по-приятни и не разнасят зарази /предполагам/
До коментар [#4] от "Πάντα ῥεῖ":
На съвсем правилен български език е. Форма за обръщение към съществително в мъжки род, единствено число, завършващо на к или ц. Например като човек, глупак, певец, помак, новак, дивак итн.
Формата е архаична, но не е неправилна.
До коментар [#8] от "Иван Раданов":
Според мен е неправилна. Няма как да се съчетаят звуците на "а" и "е", освен ако се превърнат в "й". Затова обръщението в случая трябва да е "зайко". Да попитаме ли проф. Мурдаров?
До коментар [#9] от "Πάντα ῥεῖ":
Това преобразуване не е задължително - например има форми лаещ, баем, гадае итн. Дифтонгът ае е устойчив в българския език.
Вие се бъркате с умалителното зайко, което се подчинява на съвсем различен принцип.
Не знам кой е проф. Мурдаров, ако във Вашите очи той е авторитет, допитвайте се. Аз съм просто филолог по образование и вярвам на това, което са ме учили относно езика ни в продължение на 17 години формално обучение.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.