Гурме анализ на една постна епоха

Книгата на Албена Шкодрова "Соц гурме" е топлият и домашен поглед към социализма, от който хладната историческа наука имаше нужда

Роден съм през 1971 г. и си спомням добре бисквитите "Олимпиада" – две хрупкави кръгли бисквити с паста между тях, залети с шоколад и завити с цветен станиол. Името им идва от асоциацията с кръговете в Олимпийското лого. Освен това през 1980-a Москва бе домакин на олимпийските игри, целият соц лагер живееше с вълненията около това грандиозно събитие и всеки продукт, кръстен по темата, бе добре дошъл. От книгата на Албена Шкодрова (главен редактор на сп. "Бакхус") научих, че тези бисквити са били произвеждани в гр. Своге на машина, купена от ГДР за съвсем друг десерт. Едва след като линията е доставена и монтирана, някой се сеща, че яйченият белтък има трайност само 48 часа и планираната за производство "Негърска целувка" отпада от асортимента. Технолозите започват да търсят приложение на новите машини и така се появява "Олимпиада". А изчезването на този вкусен продукт е изключително нелепо и прозаично. Някъде през 1983 – 1984 г. в цеха на завод "Република" избухва пожар и линията изгаря. За плановата икономика смъртта на един успешен бранд няма никакво значение. По магазините има дефицит дори на захар (аз лично съм чакал на опашка с майка ми и се правихме, че не се познаваме, защото даваха само по 3 кг на човек), така че хората ще ядат каквото им се предложи.

В "Соц гурме" ще научите и как в един неизползван млекарски цех в гр. Балчик през 1970 г. се е родила безалкохолната напитка "Алтай". Българският вариант на кока-кола също е създаден от аптекар по подобие на световния колос. Горчивата истина за този странен на вкус продукт е синтезирана от Георги Владимиров, преподавател в Пловдивския университет по хранителни технологии, работил навремето в екипа на аптекаря Никола Костов: "От 25-те билки едни тонизираха, други потискаха, беше една какофония, и интимната мисъл на бай Колчо беше някой да не му открие рецептата. Беше я направил толкова сложна, че да не може някой да му я вземе. Всъщност алтайският корен не придаваше никакъв вкус и дори имаше периоди, в които вносът му бе забавян и той отсъстваше от напитката. За да се постигне тонизиращ ефект, слагахме нескафе."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 9
    • + 28

    много добра. с удоволствие я купих за подарък. другият поглед към детството на алтая, лютениците, саламите, соц-кухните и сладкишите.

    Нередност?
  • 2
    henry_miller avatar :-|
    henry_miller
    • - 15
    • + 39

    Горещо препоръчвам тази книга на всеки, който обича да чете.Не толкова по сантиментално причини, а защото чрез храната се вижда каква глупост е комунизмът-социализмът!

    Нередност?
  • 3
    gesand avatar :-|
    gesand
    • - 2
    • + 35

    "В една книга намерих дори раздел "Американска кухня" – с мъфини и донъти, които бяха изписани като донаци."
    Побългарените заемки на чужди ястия понякога направо къртят мивки. Едно време, например, много странна ми се виждаше думата "байганети", която се оказа всъщност френското beignet (чете се бение) и означава пържено тесто или бухти.

    Нередност?
  • 4
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 6
    • + 28

    бай-ганьоти. от алеко константинов идат.

    Нередност?
  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 37
    • + 20

    Ех, такава масирана атака ни ударихте с тази книга, Дневник! А моята галерия за соц-шоколада така и не я публикувахте. Какво ли се наложи да цензурирате в нея? Да не би противоречието с твърденията на Шкодрова, че шоколадът бил кът по време на соца?

    Нередност?
  • princess_x
    • - 48
    • + 27

    ''За това как истинското кисело мляко, сирене и други подобни продукти са били налични не защото режимът е държал на качественото и здравословно хранене, а заради финансовата и интелектуалната му немощ да въведе истинското индустриално производство.''

    Е и?

    Най-важното е, че тези продукти са били ИСТИНСКИ, а СЕГА са МЕНТЕТА. Или авторът предпочита да мре млад от затлъстяване, диабет и рак, но те да са получени на 'демократична' почва.

    Повдига ми се от тенденциозните и също толкова фалшиви, както онези на соц-пропагандата, статийки! Може и да е роден през 71ва господин авторът, но явно склонността към самоподлагане на мозъчни промивки я е всмукал с майчиното си (социалистическо) мляко!

    Нередност?
  • 7
    ayay avatar :-|
    Шшшт
    • - 13
    • + 31

    БРАВО. Ето това чакам да го чуя в прав текст от ВСИЧКИ от десетилетия.

    "За мен е неприемливо да има каквито и да е колебания, че режимът е бил порочен. Не може да има днес носталгичен разговор за един тоталитарен режим, който насилствено е прекръщавал, убивал, гонил, който е забранявал на хората да се преместват от селата в градовете, да пътуват извън страната, да общуват, забранявал им е книги, дрехи, че и храни. Комунизмът е смазвал психически всички. Той е убивал таланта, обезсмислял е разума, обезценявал е интелекта."

    Книгата е разкошна, отлично документирана, изключително важна по много начини. И за лекуване, нищо че авторката не сочи това за своя цел. Без рационално обглеждане на безумните неща от миналото ни, ще се давим в утайката му докато умрем.

    Нередност?
  • 8
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 13
    • + 21

    "Изобщо в България между 1945 и 1989 г. има остър дефицит на чувство за удоволствие и домашното готвене се превръща в интересна форма на сравнително невинен ескейпизъм."

    Един ескейпизъм, два ескейпизма?!
    ...т@пизъм!

    Нередност?
  • 9
    loremipsum avatar :-|
    loremipsum
    • - 50
    • + 29

    Четох откъса в Дневник -- гурме в книгата няма, само киселите размишления на лелката колко зле е социализма. Ако след четвърт век демокрация още изпитвате вътрешна нужда да псувате бай Тошо как ви е ограбил живота това е перфектната книга за вас. Ако се интересувате от храна обаче и в бгмама има повече гурме отколкото в тази книга.

    Нередност?
  • 10
    apu06367084 avatar :-|
    Tami Valcheva
    • - 7
    • + 15

    добра е книгата

    Нередност?
Нов коментар