Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Когато американецът Джей Савсани (29 г.) пътува по света, винаги търси местна храна, информира се от справочници и гидове кои ресторанти не са туристически ориентирани. Но в Камбоджа, не успява да намери подходящото място за хранене. "Реших да разпитам в лобито на хотела си къде предлагат истинска домашна храна и тогава рецепционистът се развика дали някой би ме приютил за вечеря", разказва за Light Савсани. "Това беше една от най-хубавите гостувания в живота ми – един служител ме покани във фермата си извън града, вечеряхме с цялото му семейство, играхме си с двете му деца, а храната беше невероятно вкусна."
След като се връща в Чикаго, Джей решава да създаде платформа за споделяне на храна: всеки, който обича да готви и е склонен да покани непознати пътешественици в дома си, се регистрира в интернет страницата Mealsharing.com. В нея трябва да посочи примерно меню, снимки и ориентировъчна цена колко ще струват ястията му. Същото важи и за потребителите, които искат да пробват домашна храна: регистрират се през фейсбук профила си или с имейл, въвеждат кратко представяне и дават телефон за потвърждаване на данните. Mealsharing.com работи вече две години и успешно се разпространява в 460 града. Издържа се, като взима десет процента комисиона от гостите, но не и от готвачите.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
3 коментара
Това са страхотни начинания, плаче ми се, че вероятно никога няма да измисля нещо такова. Познавам едно момиче от едно хубаво родопско село, наскоро завърши туризъм и дипломната й работа е за типичните ястия и обреди на българите-мохамедани в нейния край. Казах й: прати я да я видя, може и да я издадем. Направи си блог, регистрирай се в сайтове за споделяне на стаи, качвай снимки в инстаграм - природа, бит, кухня, в пинтересг, майка й , млада жена, учителка от селото и без това иска да се занимава със селски туризъм, имат голяма къща. Никаква реакция. Не знам на какво ги учат, но е срамота млади хора да не се интересуват от подобни ефективни и евтини методи за реклама и презентация на уникален туристически продукт. А баба й какви баклави прави...
Да сготвиш вкусотия и да я споделиш -супер идея. А продукти? Това е разковниЧето, но кой има ферма или толкова време И енергия да си ги набавя.
А когато имаш необходимите продукти, не ти стига въображение и активност, а може и време да се заемеш с промоция....;(
Омагьосан кръг...
Наистина е омагьосан...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.