Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

4 5 дек 2014, 13:55, 5318 прочитания

Балканска афера

"Ре Верде" възражда позабравени вкусове от миналото със здравословни храни от Балканските държави

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

"Приемаме това, което правим не само като работа, но и като мисия", казва още в началото на разговора ни Пламена Стаматова. Не, това не е просто поредното клише, което вносителката и дистрибутор на био и натурални продукти вади от арсенала със заучени фрази, за да звучи по-убедително. Тя наистина вярва в това, което прави. Образованието й няма нищо общо с икономика и търговия, но именно защото вярва, че има смисъл да предлага на българите здравословна храна, през февруари тази година, тя стартира бизнес авантюрата си.

"Био и натурални продукти вече има много на пазара. Това, което ни отличава, е, че ние предлагаме само регионални продукти, от Балканския полуостров – Сърбия, Гърция, Румъния, а скоро – български мед и разтворими сиропи", обяснява тя идеята, с която фирмата е стартирала. Защо регионални храни? "Много просто, усмихва се тя. Дадена храна се усвоява много по-добре от организма на човек, живеещ в района, където е произведена тази храна."


Началото не е никак лесно. "Започнах сама единствено с желанието да върна на хората позабравени вкусове от миналото, но с ясната идея, че фирмата ще предлага само храни от Балканите. Беше ми трудно първите два-три месеца, доста врати се затвориха пред мен, но не се отказах – фирмата е малка и вероятно винаги ще е такава, но за нас по-важното е, че предлагаме истинска храна за хората. Сега сме петима души.

За да не "обидим никого от балканските ни партньори", решават името им да е неутрално, на латински. "А ако питате за смисъла - "Re" означава завръщане, повтаряемост, а "Verde" – зелено, т.е. "завръщане към зеленото".

Засега в каталога на фирмата присъстват сокове, сладка, мармалади и "зеленчуци в буркан", както те ги наричат, от Сърбия, биобрашна от Румъния, както и студенопресован зехтин, доматени сосове и сладка от Гърция. А съвсем скоро се очаква да започнат да продават и чист мед от родопското село Стоб. Всички предлагани продукти са в стъклени опаковки (съвсем логично – с изключение на брашната). "Категорично предпочитаме стъклото, не работим с пластмаса, макар това да излиза по-скъпо. Освен това опаковките ни са красиви и нетипични за родния пазар. Наскоро една клиентка ми изпрати снимка – в бурканчетата ни държеше билки и подправки. Обадиха ни се и от една фирма за хенд-мейд изделия с желанието да правят от бутилките ни със сокове вази."



Но тук водещ е вкусът. "Предлагаме старите, позабравени вкусове, разказва Пламена. Случвало ми се е да опитат нашите сокове и да ми кажат, че напомнят за онези комунистическите сокчета, на нектарите..." Разликата между нектарите от времето на соц-а и сръбските сокове на Zdravo Organic, които фирмата внася, е значителна. "В соковете ни няма вода, няма захар, няма консерванти и оцветители, обяснява Пламена. Пастьоризацията е щадяща, температурата не надвишава 100 градуса, за да се запазят полезните вещества, и трайността им е между 10 и 12 месеца – също като зимнината на баба и дядо, само че те ги варят, а сега е малко по-модерно – всичко е пастьоризирано.

Всички сокове са без вода, но съдържат сок от ябълка. За сока от вишни например плодовете се пасират или пюрират, но сместта става доста гъста, като детско пюре. Затова използваме сок от ябълка (40%) – за разреждане вместо вода, за сладост, за да не добавяме захар, а и пектинът в ябълките служи като естествен консервант." Освен соковете на Zdravo Organic фирмата предлага произведени от тях сладка (например от ягоди или от малини), мармалади (от сини сливи) и "зеленчуци в буркан" (например айвар, който е нещо като нашата лютеница, само че без домати, също и кисели краставички, люти чушлета и др.).

От Румъния "Ре Верде" внася брашната на фирмата Terra Natura, създадена от двама братя през 1995 г., които няколко години по-късно решават да произвеждат само чиста, био продукция. Фермата им е в селцето Джаму Маре в област Тимис и в момента изнасят в целия Европейски съюз. "Брашната на Terra Natura са с три биосертификата, а земята, в която се засяват житните култури за тях, не се обработва с химически материали, а само с биоторове", разказва Пламена. "Зехтинът внясаме от Гърция, от кооператив в област Месиния, в който участват над 200 семейства. Разбрахме за него от наши приятели.

Приготвя се само от един вид маслини – най-дребния, Коронейки. Киселинността му е ниска – около 0.4%. За да бъде един зехтин класифициран като extra virgin, киселинността му трябва да е под 0.8% и да е студенопресован. Според някои наши клиенти има вкус на зелени дъбови листа и е много полезен, ако имате проблеми със стомаха – пие се сутрин на гладно с няколко капки лимонов сок. През юли ходих във фабриката, разказва Пламена. Намира се на края на Пелопонес, в една котловина с голи скали и много маслинови дървета. Берат ги както ние си брулим сливите. Тогава разбрах и от какво зависи киселиността – всеки път разбирам по нещо ново, тъй като производителите винаги ме заливат с информация. Та киселиността зависи от броя на дните между брането на зелените маслини и механичното студено пресоване във фабриката. Хубавият зехтин се познава по нещо друго – когато го отпиеш, около 10-15 секунди трябва да ти нагарча на гърлото, но след това този вкус изчезва."

"Добре е, че българите през последните години започнаха да осъзнават колко е важна чистотата на храната, която приемат, завършва с позитивизъм Пламена. Започнаха да подбират внимателно, да четат етикетите, да имат претенции, защото в крайна сметка това директно се отразява и на здравето, и на енергията, и на духа."

"Вкусът винаги побеждава, категорична е тя. Демоде в храната няма. Ако тя е истинска, винаги ще е на мода."

www.re-verde.com
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Добри новини 2 Добри новини

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

27 мар 2020, 4182 прочитания

Направи си сам вкъщи Направи си сам вкъщи

Как да се забавляваме аналогово с децата

20 мар 2020, 4522 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
На един сладкиш разстояние

Иван Александров и успешният му сладкарски бизнес в Лондон

Още от Капитал
Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Бушоните срещу икономическия шок

Страната влиза в кризата с прилични финансови буфери, но те бързо могат да се стопят. На какво може да разчита бизнесът

Шансът за дигиталното образование

Промяната към електронни образователни платформи трябва да ускори промяната на остарелите методи на преподаване

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10