Закваска за шампиони

Преимуществата на квасения хляб и как да си го изпечем вкъщи

Наскоро майка ми и леля й потънаха в разговор на кафе и във въртележката на родовите спомени. Неибежно приказката стигна до прабаба ми и как тя дошла от Балкана в малкото дунавско градче, каква била, какво готвила и какъв хляб е пекла. Как какъв – с квас, тъмен, ароматен, който трае една седмица. Защото хляб не се е месело всеки ден, не-е-е, никой не е имал време да се занимава с това повече от веднъж на седем дни – нивата чака, стоката блее, грухти и мучи, зарзаватът съхне неполят.

Приказки от едно време, ще кажат мнозина. Но ако заместим земеделската работа с оперативни срещи, доклади и срокове и се замислим за хляба, който всеки ден ядем (повярвайте, масовата стока въобще не е най-доброто, което може да си причините), изведнъж може да се окаже, че някога в някоя седмица е хубаво да имаме няколко часа у дома, в които да пуснем прахосмукачката, да ремонтираме капещия душ, да изгледаме някой филм и междувременно да изпечем хляба за следващите няколко дни. Е, обикновено е нужна десетминутна подготвителна фаза предишния ден, за да събудим кваса, но така и така сме свикнали да живеем по график, нека се възползваме от организираността си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 5
    • + 1

    Zwuchi komichno, no za nqkolko pokoleniq izrasnali na "magazinsko" ne wseki domashen specialitet izglezda privlekatelno. Dosega ne mi se e sluchilo da mi haresa mlqko ot krava, no tozi hlqb mi se iska da opitam.

    Нередност?
  • 2
    avgustina avatar :-|
    Avgustina
    • + 4

    Чела съм, че са ползвали за квас и водата, в която е врял бобът.

    Нередност?
  • 3
    venrus_2008 avatar :-|
    Bicho Raro
    • + 7

    Аз пък изпозвам за квас вкиснало прясно мляко. Просто оставям прясно мляко (количество според рецептата) извън хладилника известно време, 1-2 дена през лятото и 4-5 през зимата, докато шупне и после направо го изсипвам в брашното. Става страхотен хляб.

    Нередност?
  • 4
    dtl1418131546384890 avatar :-|
    Elena Petrova

    В квасения хляб е истината!

    Нередност?
  • 5
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 1

    "Започва се с брашно и вода, която обаче може да се замени с отвара от хмелови шишарки и да се добавят цвят от липа, люта чушка, нахут."

    това ми хареса. можеше и да е отвара, в която са киснали извънземни от марс :D

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал