С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Тема

18 5 дек 2014, 16:49, 19863 прочитания

Кокаляне hot chilli peppers

Как се отглеждат редки сортове мексикански и индийски люти чушки в едно софийско село

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Боряна и Александър настойчиво ми предлагат от лютивото си сладко. Отказвам, защото не ям люто, но Александър бърза да ме успокои: "Това се лекува – по малко всеки ден и постепенно ще свикнеш." Не знаех, че е проблем или недостатък, но според него се лишавам от едно от най-големите удоволствия в живота. "Когато човек яде нещо пикантно, в мозъка му се активира центърът за болка. Вследствие на това се отделя ендорфин – хормонът на щастието, който се опитва да я успокои. Затова лютото е като лек наркотик", разпалено обяснява той. Освен това лютото отваря вкусовете и ускорява метаболизма, добавя.

[Chilli Hills Farm]

"Лютата култура е много богата: видове чушки, начини на съхранение, ястия, а в България формата на представяне на лютото е твърде ограничена", разказва Александър Кюркиев. С мисията да я популяризират, двамата с Боряна Божилова създават Chilli Hills Farm – малка фирма за отглеждане на редки сортове люти чушки в село Кокаляне в подножието на София.

Семената взимат от английска ферма, селектирала с десетилетия мексикански и индийски сортове. "Българските люти чушки, или т.нар. шипки, рибки и румънки, са диворастящи. Една е люта, друга – не, няма еднаква степен на лютото. Не се знае какво ще излезе накрая, а и дори черните румънки са слаби", обяснява Александър. Той споделя, че сортовете, които двамата с Боряна отглеждат, са така селектирани, че винаги се знае точно колко люта ще е продукцията им накрая съгласно скалата "сковил" - метод от американския химик Уилбър Линкълн Сковил за измерване на лютивия потенциал на чушките според количеството капсаицин в тях.


Един от най-лютите в света сортове се нарича Naga Jolokia и е милион и двеста хиляди сковила. Той се отглежда в с. Кокаляне заедно с жълто и червено Habanero, Chocolate Habanero, Fatali i Cayenne, Smoked Paprika, Piri Piri, Naga Masala, Jamaican Jerk, Cayenne, Chipotle Morita. Александър и Боряна сe гордеят с жълтата New Mex – хибрид, създаден в Мексико – не толкова силно лют, но особено ароматен. "Това са сортове, които не могат да се намерят никъде другаде в България. Но и на нас ни е трудно да ги отглеждаме, защото топлият сезон не е достатъчно дълъг за узряването на чушките. Партньори сме с един фермер по на юг – от с. Крали Марко в Пазарджишко, който отглежда румънки и други сортове за нас."

Илюстрация


Въпреки че не са минавали през биосертификация, Chilli Hills Farm се стремят продукцията им да е максимално биологично чиста. Не използват изкуствени торове: "Ако слагахме, щяхме да си съкратим процеса на растеж с три месеца. Гледаме съседа как постоянно бере зеленчуци, а ние садим през април и берем чак през късната есен." Не използват и препарати против вредители: "Охлювите много ядат от растенията ни, но ни се струва жестоко да слагаме от прахчетата, от които ги карат да изсъхват в черупките си, така че сега се опитваме само по естествен начин да се отървем от тях. Например сме насадили рецина, защото миризмата й гони къртиците."

Чушките са най-вкусни когато са пресни, но освен току-що откъснати такива Chilli Hills Farm продават и изсушени чушлета в буркан. "Ако се "съживят" по правилния начин – да се накиснат в гореща вода за 20 минути, всичките им свойства, аромат и форма се връщат", обяснява Боряна. На бурканчетата има и скала от едно до десет колко лютиви са продуктите.



Другите деликатеси, идващи от Кокаляне, са домашните люти салци: мексиканската Hаbanero се смесва с българската "румънка", защото тя е месеста и подходяща за оформяне на парченца в сосовете.

[Chilli Hills Farm]

Двамата бизнес партньори искат да развият и собствен бранд за люти сосове, а вече са и оборудвали един камион за храна и се появяват по различни фестивали и събития, на които готвят всякакви люти манджи и не само. На техния Street Kitchen камион може например да се пробва сос Habanero & Rum Bbq – сладък, опушен с много лек лют привкус на чушка. Хората обикновено се спират и искат да научат повече и се получава дискусия на тема "лютото", разказва Александър, който с удоволствие обяснява на всеки любопитен за различните видове чушки. "Съжалявам хората, като баща ми например, които цял живот са яли само шипки и румънки и не са могли да се докоснат до богатството от вкусове." Организират и състезания по ядене на люто, което въобще не е шега работа. "Винаги имаме кана с мляко под ръка, защото само млякото гаси пожара в гърлото, водата го разпалва още повече, а за бирата да не говорим", обяснява Боряна. "Искаме да повторим състезанието, така че тренирайте цяла зима и качвайте градуса на лютото", смеят се двамата.

Продуктите на Chilli Hills за сега са само онлайн:
www.chilli-hills.com
https://www.facebook.com/ChilliHillsFarm
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пролет в Лангедок и Гаскония Пролет в Лангедок и Гаскония

Пътешествие в част от Южна Франция из земите на катарите, гъшия дроб и родните места на Д'Артанян и Тулуз-Лотрек

19 апр 2019, 1256 прочитания

Фондации канят Фондации канят

Частните арт фондации успешно се конкурират с водещи музеи и галерии в света и привличат все повече публика

12 апр 2019, 2190 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Визитките на Дядо Мраз

Пролет в Лангедок и Гаскония

Пътешествие в част от Южна Франция из земите на катарите, гъшия дроб и родните места на Д'Артанян и Тулуз-Лотрек

Комиците в политиката: Без майтап

Украйна е на път да си избере комедиен артист за президент. И съвсем не е единствената, която удря смешен шамар на статуквото

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

1968 по Уорхол

Warhol 1968 в Moderna Museet връща атмосферата и духа на първата самостоятелна изложба на американския артист в Европа

Кино: "Джебчии"

Семейството срещу света с простота и нежност