Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

18 5 дек 2014, 16:49, 22286 прочитания

Кокаляне hot chilli peppers

Как се отглеждат редки сортове мексикански и индийски люти чушки в едно софийско село

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Боряна и Александър настойчиво ми предлагат от лютивото си сладко. Отказвам, защото не ям люто, но Александър бърза да ме успокои: "Това се лекува – по малко всеки ден и постепенно ще свикнеш." Не знаех, че е проблем или недостатък, но според него се лишавам от едно от най-големите удоволствия в живота. "Когато човек яде нещо пикантно, в мозъка му се активира центърът за болка. Вследствие на това се отделя ендорфин – хормонът на щастието, който се опитва да я успокои. Затова лютото е като лек наркотик", разпалено обяснява той. Освен това лютото отваря вкусовете и ускорява метаболизма, добавя.

[Chilli Hills Farm]

"Лютата култура е много богата: видове чушки, начини на съхранение, ястия, а в България формата на представяне на лютото е твърде ограничена", разказва Александър Кюркиев. С мисията да я популяризират, двамата с Боряна Божилова създават Chilli Hills Farm – малка фирма за отглеждане на редки сортове люти чушки в село Кокаляне в подножието на София.

Семената взимат от английска ферма, селектирала с десетилетия мексикански и индийски сортове. "Българските люти чушки, или т.нар. шипки, рибки и румънки, са диворастящи. Една е люта, друга – не, няма еднаква степен на лютото. Не се знае какво ще излезе накрая, а и дори черните румънки са слаби", обяснява Александър. Той споделя, че сортовете, които двамата с Боряна отглеждат, са така селектирани, че винаги се знае точно колко люта ще е продукцията им накрая съгласно скалата "сковил" - метод от американския химик Уилбър Линкълн Сковил за измерване на лютивия потенциал на чушките според количеството капсаицин в тях.


Един от най-лютите в света сортове се нарича Naga Jolokia и е милион и двеста хиляди сковила. Той се отглежда в с. Кокаляне заедно с жълто и червено Habanero, Chocolate Habanero, Fatali i Cayenne, Smoked Paprika, Piri Piri, Naga Masala, Jamaican Jerk, Cayenne, Chipotle Morita. Александър и Боряна сe гордеят с жълтата New Mex – хибрид, създаден в Мексико – не толкова силно лют, но особено ароматен. "Това са сортове, които не могат да се намерят никъде другаде в България. Но и на нас ни е трудно да ги отглеждаме, защото топлият сезон не е достатъчно дълъг за узряването на чушките. Партньори сме с един фермер по на юг – от с. Крали Марко в Пазарджишко, който отглежда румънки и други сортове за нас."

Илюстрация


Въпреки че не са минавали през биосертификация, Chilli Hills Farm се стремят продукцията им да е максимално биологично чиста. Не използват изкуствени торове: "Ако слагахме, щяхме да си съкратим процеса на растеж с три месеца. Гледаме съседа как постоянно бере зеленчуци, а ние садим през април и берем чак през късната есен." Не използват и препарати против вредители: "Охлювите много ядат от растенията ни, но ни се струва жестоко да слагаме от прахчетата, от които ги карат да изсъхват в черупките си, така че сега се опитваме само по естествен начин да се отървем от тях. Например сме насадили рецина, защото миризмата й гони къртиците."

Чушките са най-вкусни когато са пресни, но освен току-що откъснати такива Chilli Hills Farm продават и изсушени чушлета в буркан. "Ако се "съживят" по правилния начин – да се накиснат в гореща вода за 20 минути, всичките им свойства, аромат и форма се връщат", обяснява Боряна. На бурканчетата има и скала от едно до десет колко лютиви са продуктите.



Другите деликатеси, идващи от Кокаляне, са домашните люти салци: мексиканската Hаbanero се смесва с българската "румънка", защото тя е месеста и подходяща за оформяне на парченца в сосовете.

[Chilli Hills Farm]

Двамата бизнес партньори искат да развият и собствен бранд за люти сосове, а вече са и оборудвали един камион за храна и се появяват по различни фестивали и събития, на които готвят всякакви люти манджи и не само. На техния Street Kitchen камион може например да се пробва сос Habanero & Rum Bbq – сладък, опушен с много лек лют привкус на чушка. Хората обикновено се спират и искат да научат повече и се получава дискусия на тема "лютото", разказва Александър, който с удоволствие обяснява на всеки любопитен за различните видове чушки. "Съжалявам хората, като баща ми например, които цял живот са яли само шипки и румънки и не са могли да се докоснат до богатството от вкусове." Организират и състезания по ядене на люто, което въобще не е шега работа. "Винаги имаме кана с мляко под ръка, защото само млякото гаси пожара в гърлото, водата го разпалва още повече, а за бирата да не говорим", обяснява Боряна. "Искаме да повторим състезанието, така че тренирайте цяла зима и качвайте градуса на лютото", смеят се двамата.

Продуктите на Chilli Hills за сега са само онлайн:
www.chilli-hills.com
https://www.facebook.com/ChilliHillsFarm
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чуваме ли се? А разбираме ли се? 1 Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

22 май 2020, 3417 прочитания

Шоуто трябва да продължи, но как 2 Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

22 май 2020, 2330 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Визитките на Дядо Мраз

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10