Една ______ година: Изкуство

Музеите ще стават все по-атрактивни и поведението им ще се определя както от борбата за оцеляване, така и от конкуренцията на другите забавления

Голямото очакване е насочено към проекта на Кристо и Жан-Клод "Мастаба" (название на тип древноегипетска гробница). Макар и да не е официално потвърдено, се появяват все повече съобщения за евентуалното му откриване през 2015 г. Това ще бъде единствената постоянна работа на тандема на открито и най-голямата скулптура в света (150 метра височина, основа с размери 300 х 225 метра). Ще се намира в пустинята, на около 160 км от Абу Даби и ще се състои от 410 000 петролни варела, боядисани в различни ярки цветове. Работата по нея е започнала през 1977 г.

В София очакваме откриването на един от най-грандиозните обекти в областта на културата през последните десетилетия – "Българският Лувър". Надяваме се да е смислен и полезен.

Сливането на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство вече е факт. Предстои концепцията за новия музей и нейната реализация. С надеждата, че тази институция няма ни най-малко да напомня на гробница.

Световните музеи, които обединяват изкуства от толкова различни времена, повтарят една и съща хронологична схема. Затова често зрителят тича през залите, за да открие любимия си период. Сега с двете колекции - от непопулярното българско и непознатото чуждестранно изкуство, имаме голям шанс да се изгради експозиция, която не повтаря клишето и е много по-динамична. Жанрови, тематични, стилови и други акценти ще подскажат намерението за съпоставки и паралели, дори в частите, в които това изглежда трудно. Историята на българското изкуство може да се проследи линеарно, но тази "линия" трябва да бъде "накъсана" от акценти, които смислово да препращат към други подобни зони в чуждестранната колекция.

Въпрос на добро проучване, познаване на колекциите и професионална кураторска работа е намирането на онези полета, в които двете досега съществуващи поотделно колекции ще се пресекат и ще създадат интересна и неочаквана експозиция.

В глобален план музеите ще стават все по-атрактивни и поведението им ще се определя както от борбата за оцеляване, така и от конкуренцията на другите забавления. Възможността да се печелят пари е осъзната и ще се експлоатира все повече. Хората масово ще ги посещават, за да получат комплекс от услуги и най-вече да си прекарат приятно. За тези, които искат по-чисто и интимно съпреживяване с изкуството, остават интернет колекциите. Все по-често можем да ги намерим на компютъра си. Музеят "Метрополитън" в Ню Йорк например засега е дигитализирал 403 516 творби. И процесът продължава.

д-р Мария Василева, главен куратор на Софийска градска художествена галерия

 

Героите и историите в изложбите

Jeu de Paume, Париж

Taryn Simon

Rear Views, A Star-forming Nebula, and the Office of Foreign Propaganda

24 февруари – 17 май

Парижката галерия Jeu de Paume представя една от най-обещаващите фигури в съвременното изкуство – 39-годишната Тарин Саймън с колекция от артистичните й проекти от 2000 г. насам. Големият си пробив Саймън прави в края на 90-те години с изложбата "Невинните", в която проследява с документи и фотографии случаи на несправедливо осъдени хора в САЩ. Артистичното й кредо – вярва, че фотографията може да служи не само като свидетел, но и арбитър на справедливостта. Нещо, което използва много активно в по-нататъшните си проекти. Най-известният и провокативен сред тях е A Living Man Declared Dead and Other Chapters, върху който Саймън работи в продължение на четири години.

Victoria&Albert Museum, Лондон

Alexander McQueen : Savage Beauty

14 март – 19 юли

Четири години след сензационния успех на изложбата в Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк, първата ретроспектива, вдъхновена и посветена на покойния британски моден дизайнер Аликзандър Макуин, се представя и в родния му град – Лондон. "Тук е моето сърце, моето вдъхновение и моят живот", споделя в интервю през 2000 г. момчето, което Ана Уинтур обявява за "чудото в модната индустрия".

MOMA, New York

Бьорк

8 март – 7 юни

20 години, 7 албума и 5 филма – историята на исландската певица Бьорк през погледа на кураторите на изложбата, посветена на многостранния й талант. В експозицията е включен и филмът Drawing Restraint 9 на съпруга й, американският артист Матю Барни.

56-то издание на Венецианското биенале

9 май – 22 ноември

Очаква се кураторът на тазгодишното издание на биеналето във Венеция - Okwui Enwezor, който е директор на Haus der Kuns, Мюнхен, да вдигне още по-високо летвата и да повтори успеха на предишното издание на биеналето, курирано от Масимилиано Джони и неговия "Енциклопедичен дворец" - най-запомнящата се експозиция от 55-ото биенале.

Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк

China: Through the Looking Glass

7 май - 16 август

Пролетната експозиция на "Метрополитън", която традиционно списание Vogue, Ана Уинтур и The Costume Institute празнуват със светска гала, е вдъхновена от Китай. От най-ранния период - XVI век, когато за пръв път Европа се докосва до екзотиката и красотата на китайската империя, до времената, когато Пол Поаре и Ив Сен Лоран черпят вдъхновения за колекциите си от Китай. Актрисата Дженифър Лорънс, Уенди Мърдок, Мариса Мейър и китайската актриса Гонг Ли са почетните фигури, обвързани с изложбата и празненствата около откриването. Арт директор на събитието и галавечерта, организирана от Vogue, е филмовият режисьор Уонг Карвай.

National Portrait Gallery, Лондон

Одри Хебрън: Потретите на една икона

2 юли - 18 октомври

Над 60 фотографии, голяма част от личния архив на покойната кинозвезда и откъси от прочути филми с нейно участие представят филмовата легенда Одри Хепбърн. Кадри от класиката "Закуска в Тифани", портрети, заснети от Ричард Аведън, Ървин Пен и сър Сесил Бийтън, както и снимки от семейния албум са акценти в първата мащабна ретроспектива, посветена на актрисата.

LACMA, Лос Анджелис

Франк Гери

13 септември - 3 януари, 2016

Канадският архитект Франк Гери, който печели престижната награда за архитектура Pritzker през 1989 г., разбуни духовете със сградата на фондацията "Луи Вюитон" в Париж, открита в края на миналата година. След голяма ретроспектива в парижкия център "Помпиду" тази година талантът му е в центъра на изложба в музея за модерно изкуство в Лос Анджелис. Над 200 скици, проекти и откъси от интервюта с прочутия архитект са включени в експозицията.

Smithsonian American Art Museum, Вашингтон

Ървин Пен: Отвъд красотата

За пръв път тази изложба ще представи 100 фотографии на легендата Ървин Пен, дарени от фондацията "Ървин Пен". В експозицията са включени и някои от най-ранните фотографии на Пен, заснети в далечната 1930 г., както и кадри от пътуването му от Ню Йорк до Мексико, случило се в периода 1941-1942 г.

Краси Генова

Още от Капитал