Една ______ година: Хора, образование и технологии

IT индустрията ще продължи да увеличава натиска си върху образователните системи.

HR: хората - основният фокус на добрите работодатели през 2015 г.

Мобилността, гъвкавостта в представата за професионална реализация и ангажираността със социални каузи на новите поколения карат компаниите да се променят.

Корнелия Венева, мениджър "Човешки ресурси" за SAP Labs България и SAP България

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
 • 1
  beriya avatar :-P
  beriya

  ------------------------------
  на служителите си и възможности за развитие и обучения, по-добри условия за здравно осигуряване
  ------------------------------
  Предварително се извинявам ако не съм прав за съмненията си, но би ли отговорил някой на въпроса дали части от статията не са преведен копи- пейст от някое американско издание, щото примерно горното в пълна сила важи за „техните пакети здравни застраховки", и щото положението в България е или си здравно осигурен или не, другите варианти за по- добро здравно обслужване не са варианти които са обвързани със здравно осигуряване.

 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#1] от "beriya":

  Повечето ИТ фирми имат пакети за здравна застраховка с комбинация живот или нещо подобно и там се върви с пакет от профилактични прегледи. Друг вариант е за по-сериозен работодател, договор с водещи клиники в дадени области и при нужда твоите хора имат достъп веднага до определени светила в дадената област. Нещо подобно сигурно обясняват.
  Относно натискът върху образованието, не виждам защо поне лекциите не се заснемат официално и се качват на някой университетски сайт. При съвременните технологии е елементарно, отделно самите преподаватели ще имат стимули да се развиват, за да не са постоянни жертви на комични клипове.
  И накрая, аз залагам на 3-д плотерите, мисля че те ща са интересното тази година, мисля да се въоръжа с един такъв. Имат потенциал, а вече и не са толкова скъпи.

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Те и бонбони витаминчета могат да раздават, да не бъркаме термините- здравно осигуряване е едно, здравно подсигуряване е друго. В случая наличието на застраховка не гарантира здравно осигурителен статут, нито влог направен с тази цел, нито друга подобна частна самоинициатива осигурява осигурителен статус, такъв в България имат гражданите които са с коректно платени здравни осигуровки. Останалото почти по никакъв начин не може законово да гарантира ангажираността на здравната система в България с конкретно лице (изключая спешните случаи и др. частни случаи).

 • 4
  amh21579466 avatar :-|
  amh21579466

  "Новият фокус е създаването на общност от потенциални кандидати и дори фенове на компанията – пул от таланти, който може да бъде използван по всяко едно време при нужда."

  Да се разбира: фиктивни обяви и предрешени интервюта, най-често без наемане на нито един човек. Много усмивки, много сладки интервюта, много голям глад за кадри, и след заветното "ще ви съобщим резултата след една седмица" най-често заглъхват и става така, че самия кандидат ги търси обратно. Споменатият "пул от таланти" е нищо повече от удобство за фирмата да наеме даден човек точно когато ѝ трябва и да го разкара в момента в който определен проект свърши.

 • 5
  noble2 avatar :-|
  Noble

  „...по-гъвкави условия за работа, например един ден в месеца да работят от вкъщи. А защо да не експериментираме по-широко именно през 2015 г. и с 10-часова четиридневна работна седмица вместо класическите пет дни по 8 часа? ...“ 8-)))))))))
  Тия „гъвкави условия“ могат си ги чува за домазлък. Колко по-яки свирки ще им се наложи да правят, белким се хване някой – не е истина LOL


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал