Една ______ година: Хора, образование и технологии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една ______ година: Хора, образование и технологии

Една ______ година: Хора, образование и технологии

IT индустрията ще продължи да увеличава натиска си върху образователните системи.

6145 прочитания

HR: хората - основният фокус на добрите работодатели през 2015 г.

Мобилността, гъвкавостта в представата за професионална реализация и ангажираността със социални каузи на новите поколения карат компаниите да се променят.

Корнелия Венева, мениджър "Човешки ресурси" за SAP Labs България и SAP България

Основна цел на работодателите ще бъде да намерят правилните служители и да им създадат условията, които да ги ангажират и задържат на работното място. Времето на кризисните уволнения и съкращения вече отмина и сега сме по-скоро на етап, в който бизнесът се опитва да създаде стабилност и да обгрижва хората в организацията. Защото все по-ясно осъзнава, че това е един от най-важните фактори за развитие и бизнес успех. Глътката спокойствие за работодателите ще ги настрои към осигуряването на повече (или поне на някакви) допълнителни придобивки за служителите. Не очаквайте това да се случи при всички, но определено тенденцията ще е в тази посока.

Фирмите се опитват да изградят име на добър работодател, за да привличат и задържат ограничения брой на талантите – което в крайна сметка ги прави по-конкурентоспособни - така че това ще е един от козовете им. Всъщност репутацията на работодателя става все по-ключова дума – и за самите фирми, които се опитват да привлекат най-добрите, и за служителите, които също правят избор къде да прекарват една трета от деня си.

Все повече мениджъри осъзнават, че културата на организацията е с приоритет, не по-малко важен от бизнес целите.

Милена Узунова-Цекова, директор "Човешки ресурси в "Мобилтел"

Компаниите все по-ясно осъзнават и нуждата да адаптират политиките си спрямо новото поколение на родените след 80-те, за които е важно да имат по-гъвкави условия за работа, например един ден в месеца да работят от вкъщи. А защо да не експериментираме по-широко именно през 2015 г. и с 10-часова четиридневна работна седмица вместо класическите пет дни по 8 часа? Младите хора предпочитат да имат ясни и точни задания, признание за усилията им, възможност за кариерно развитие и достъп до повече технологии. Добрите работодатели ще предоставят на служителите си и възможности за развитие и обучения, по-добри условия за здравно осигуряване и повече възможности за спорт и активен начин на живот дори и в офиса.

Подходът на работодателите в търсене на таланти също ще става все по-изобретателен.

Проверката на профила на кандидата в социалните мрежи отдавна не е достатъчна. Новият фокус е създаването на общност от потенциални кандидати и дори фенове на компанията – пул от таланти, който може да бъде използван по всяко едно време при нужда. Общност е ключовата дума и по отношение на работната среда в компанията. Служителите имат нужда да вярват в ценности и да се чувстват част от цялото, за да бъдат максимално ефективни.

2015 г. ще е и годината на добрите мениджъри, на тези, които ще се опитват да развиват своите "меки" и лидерски умения, защото все по-ясно осъзнават, че добрите компании са тези, в които има екип, отбор от хора, а за това е нужен и вдъхновяващ, опитен треньор.

 
Дарина Черкезова, редактор в Karieri.bg

 

Образованието

Връзката образование - икономика/пазар на труда ще продължи да е доминиращ фокус на политически активности на всички възможни нива. Специфичните инвестиции на ЕС за а) по-тясно свързване на науката и бизнеса и б) за решаване на проблеми на младежката безработица има вероятност да сложат начало на чисто нов вид решение на въпроса каква е адекватната (работеща) връзка между двете през ХХІ век.

Гражданската грамотност ще направи огромна разлика в начина, по който свободните демократични общества ще преминат през много напрегнатата икономически и политически 2015 г. Куп иновации ще се появят в гражданското образование за малки и големи през 2015 г., в резултат на опита да се поправят грешки и пропуски в качеството на гражданското образование през последните 30 години.

IT индустрията ще продължи да увеличава натиска си върху образователните системи. Към вече познатите: електронни ресурси за учене и валидиране на умения, безплатни и несвързани с останалите степени на образование IT училища и сертифициращи система за IT умения ще се добави и сериозно законодателно лобиране за гарантиране на специфични изисквания на IT индустрията към образованието и на деца, и на възрастни.

Публичното/субсидираното с публични средства образование ще бъде подложено на огромен натиск да докаже/покаже по разбираем за гражданите начин резултатите си, за да получи подкрепа за запазване/увеличаване на инвестициите в него. Страничната полза от този процес специално в Европа е, че ще възстанови позабравеното разбиране сред обществото, че образованието е инвестиция, а не разход в баланс на публичните разходи.

Мария Донкова, Програмен директор "Фондация Пайдея"
Технологии: в стелт режим

Фокус върху ползата от мобилните устройства

Мобилните устройства все повече ще се превръщат в средство, а не в цел на технологичния прогрес. Смартфоните вече имат достатъчно мегапиксели, инчове и изчислителна мощ, широкодостъпни са и стават все по-популярни. През 2015 г. ще следим не кой ще предложи най-напомпаното с екстри устройство, а кой ще покаже на потребителите нов, лесен и ефективен начин да се възползва от тях.

Мобилните разплащания например не са новост, нито технологиите зад тях, но системата Apple Pay ще бъде двигателят на по-широкото им въвеждане през следващите 12 месеца. Услугата стартира в САЩ през октомври м.г., а обяви за работа подсказват, че Apple събира екип и за пренасянето й във Великобритания. Междувременно не е изключено конкурентите да представят свои алтернативи, както вече се говори за Samsung.

3D 

принтери за всички

Темата за 3D принтерите набира популярност в последните година-две, а през 2015 г. ще бъде една от водещите тенденции. Прогнозите са световните доставки на 3D принтери да се увеличат с 98% на годишна база (данни на Gartner от октомври 2014 г.) – следствие от поевтиняването на тези системи и навлизането им в нови сфери.

Възможността за създаване на триизмерни обекти по готов макет се очаква да навлезе по-сериозно и в биомедицината. Принтирането на човешки органи, стави и други части от тялото може да промени живота ни коренно, а през 2015 г. технологията ще направи поне една крачка в тази посока.

Носими технологии, които бихте използвали

Носимите технологии – онези гривни и часовници с често твърде натрапчив дизайн, също ще са на фокус в технологичния свят в следващите 12 месеца. Анализаторите очакват промяна в целевата аудитория на устройствата. Вместо запазена територия само за т.нар. early adopters умните гривни ще станат атрактивна категория за широк кръг потребители. Това ще бъде възможно благодарение на по-изпипания външен вид на тези играчки, както и на обособяването на устройства за различни групи клиенти.

Intel например наскоро представи хай-тек гривната MICA, която е създадена за дамската аудитория и освен възможностите на познатите такива устройства, има впечатляващ дизайн с елементи от злато и кожа.

Ново ниво на свързаност 

Важна промяна при носимите технологии през 2015 г. ще бъде въвеждането на новия стандарт Bluetooth 4.2, който ще им позволява директна връзка с интернет. Това ще направи тези устройства по-независими от смартфона и ще добави нови приложения за тях.

Тъкмо Bluetooth 4.2 ще отключи нови възможности и за свързания дом, който ще бъде гореща тема и през 2015 г. Ако например електрическите крушки, климатичната инсталация или домашният почистващ робот разполагат с новата технология, това ще им позволява да се свързват директно към мрежата, а така могат да бъдат управлявани от всяка точка на планетата.

Езиковата бариера изчезва

През 2015 г. хора от различни националности ще могат да общуват свободно онлайн, без някога да са изучавали езика на събеседника си.

В края на миналата година сред ограничен кръг потребители Skype стартира програмата си Translator, която превежда в реално време комуникацията на двама души. Популярното чат приложение ще позволи свободно общуване както в писмена, така и в гласова форма.

Засега Skype Translator "знае" само английски и испански, но се очаква през следващите месеци тестовете да доведат до подобрения и нови версии, които да разширят потребителския кръг.

Освен всичко по-горе, през 2015 г. технологичният свят ще бъде доминиран от Ultra HD резолюцията, която ще превземе почти всеки екран; дисплеите ще продължат да стават все по-гъвкави, докато не започнем да ги навиваме на руло; а четки за зъби и перални машини с интернет достъп ще достигнат до повече домове. Целта при всичко това ще бъде една обща – технологиите да стават все по-полезна, но невидима част от живота ни, сякаш превключили на стелт режим.

Като проблеми пред производителите от бранша тази година стоят два основни - традиционният с живота на батерията и новозаформилият се със сигурността на данните. 

Никола Балов, технологичен блогър

HR: хората - основният фокус на добрите работодатели през 2015 г.

Мобилността, гъвкавостта в представата за професионална реализация и ангажираността със социални каузи на новите поколения карат компаниите да се променят.

Корнелия Венева, мениджър "Човешки ресурси" за SAP Labs България и SAP България

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  beriya avatar :-P
  beriya

  ------------------------------
  на служителите си и възможности за развитие и обучения, по-добри условия за здравно осигуряване
  ------------------------------
  Предварително се извинявам ако не съм прав за съмненията си, но би ли отговорил някой на въпроса дали части от статията не са преведен копи- пейст от някое американско издание, щото примерно горното в пълна сила важи за „техните пакети здравни застраховки", и щото положението в България е или си здравно осигурен или не, другите варианти за по- добро здравно обслужване не са варианти които са обвързани със здравно осигуряване.

 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  До коментар [#1] от "beriya":

  Повечето ИТ фирми имат пакети за здравна застраховка с комбинация живот или нещо подобно и там се върви с пакет от профилактични прегледи. Друг вариант е за по-сериозен работодател, договор с водещи клиники в дадени области и при нужда твоите хора имат достъп веднага до определени светила в дадената област. Нещо подобно сигурно обясняват.
  Относно натискът върху образованието, не виждам защо поне лекциите не се заснемат официално и се качват на някой университетски сайт. При съвременните технологии е елементарно, отделно самите преподаватели ще имат стимули да се развиват, за да не са постоянни жертви на комични клипове.
  И накрая, аз залагам на 3-д плотерите, мисля че те ща са интересното тази година, мисля да се въоръжа с един такъв. Имат потенциал, а вече и не са толкова скъпи.

 • 3
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#2] от "stoiank":

  Те и бонбони витаминчета могат да раздават, да не бъркаме термините- здравно осигуряване е едно, здравно подсигуряване е друго. В случая наличието на застраховка не гарантира здравно осигурителен статут, нито влог направен с тази цел, нито друга подобна частна самоинициатива осигурява осигурителен статус, такъв в България имат гражданите които са с коректно платени здравни осигуровки. Останалото почти по никакъв начин не може законово да гарантира ангажираността на здравната система в България с конкретно лице (изключая спешните случаи и др. частни случаи).

 • 4
  amh21579466 avatar :-|
  amh21579466

  "Новият фокус е създаването на общност от потенциални кандидати и дори фенове на компанията – пул от таланти, който може да бъде използван по всяко едно време при нужда."

  Да се разбира: фиктивни обяви и предрешени интервюта, най-често без наемане на нито един човек. Много усмивки, много сладки интервюта, много голям глад за кадри, и след заветното "ще ви съобщим резултата след една седмица" най-често заглъхват и става така, че самия кандидат ги търси обратно. Споменатият "пул от таланти" е нищо повече от удобство за фирмата да наеме даден човек точно когато ѝ трябва и да го разкара в момента в който определен проект свърши.

 • 5
  noble2 avatar :-|
  Noble

  „...по-гъвкави условия за работа, например един ден в месеца да работят от вкъщи. А защо да не експериментираме по-широко именно през 2015 г. и с 10-часова четиридневна работна седмица вместо класическите пет дни по 8 часа? ...“ 8-)))))))))
  Тия „гъвкави условия“ могат си ги чува за домазлък. Колко по-яки свирки ще им се наложи да правят, белким се хване някой – не е истина LOL


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK