Една ______ година: Икономика

Годината обещава да бъде интересна благодарение на комбинация от геополитически и икономически събития, които със сигурност ще имат дългосрочен ефект

За начало може да посочим стартиращия на 01.01.2015 Евразийски икономически съюз (EaEU). Това е сериозен опит за създаване на алтернатива на ЕС за държавите от икономическото пространство на бившия СССР. В него за начало влизат Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения, но интерес проявяват и други държави. Този съюз обхваща 170 милиона потребители и бъдещото му развитие със сигурност ще се отрази на икономическата конюнктура.

В рамките на ЕС също е възможно интересно развитие. На 25.01 в Гърция ще се проведат избори. Техните резултати ще окажат силно влияние върху перспективите за оставане на страната в еврозоната. Ако предишните избори през 2008 г. дадоха начало на т.нар. помощ от страна на Тройката, то сега се чуват все по-силни гласове срещу продължаване финансирането на гръцката финансова система от страна на ЕЦБ. Изглежда, инвеститорите от Западна Европа са успели за този период до голяма степен да се освободят от рисковите гръцки финансови активи и вече гледат по-спокойно на едно възможно напускане на еврозоната от страна на нашата южна съседка. Дали това няма да задейства някакъв ефект на доминото за останалите държави от Южна Европа само времето може да покаже.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал