Една ______ година: Кино, сериали, музика, мода, храна

Oсвобождаването на киното от жанрови клишета, от естетически и идеологически рамки и предразсъдаци ще продължи.

Кино: Силата се събужда

Със златните глобуси на прага и прескачащи се в мрежата списъци с най-чаканите заглавия – какво ще е киното през 2015? Несъмнено все по-зрелищно заради достъпността на новите технологии. С нови степени на реализъм и житейска съотносимост на разказваните истории – заради конкуренцията на останалия образен свят, който се изсипва ежедневно върху днешния зрител през малкия му личен екран. Киното от времето на доминацията на големите студии малко или много гонеше масовите нагласи и вкус. В 2015, когато актът на гледане все по-често ще е индивидуален, освобождаването на киното от жанрови клишета, от естетически и идеологически рамки и предразсъдаци ще продължи. Целта ще бъде достигането до отделния зрител и трогването му на лично ниво.

Феноменът "Бърдмен"

Ясно е че, филмът на Иняриту ще дава тон не само на наградния сезон (7 номинации за "Златен глобус"), но и на цялата година. Очертава се като новия "Гравитация", и не само заради общия оператор Емануел Любецки. Пак сме в "чисто" (в смисъл нелитературно) кино - визията е над всичко, тя движи разказа и носи идеите. Камерата плува около героя на Майкъл Кийтън в безкрайни и кадри, идентифицира зрителя с него. Зад филма стои независимият (но и много богат) продуцент Арнон Милчън, помогнал някога и на Серджо Леоне за "Имало едно време в Америка", после и на Полански, Тери Гилиъм ("Бразилия"), Оливър Стоун. Докато големите студии все по затъпяващо ще ксероксират предишните си успехи (и през 2015), оправдавайки се със стагнацията - то новите независими, с ресурс да си позволят най-добрите таланти, ще диктуват модата. Оф-Холивуд измества Холивуд като световно влияние през 2015.

"Игри на кодове" в европейското кино

То ще продължи да се захранва от миналото и митовете си. Англичаните ще продължат да правят прекрасни биографични филми с големи актьори, каквито са номинантите за "Златен глобус" "Игра на кодове" (за ексцентричния математик Алън Тюринг) и "Теория на всичко" (за младия Стивън Хокинг). Интересно е, че звездата от първия филм Къмбърбач вече е играл Стивън Хокинг в телевизионен филм от 2004. Нищо случайно в стара Европа. Артистизмът и стилизацията ще продължават да са "продаваеми", доказват го четирите номинации за "Грандхотел Будапеща" на Уес Андерсън. Че Европа не е само резерват на културни ценности и национални гордости, доказва внезапното изригване на праотеца на авторското кино Жан-Люк Годар, минал на 3D в крайно камерния си и личен "Сбогом на езика". В Европа реализмът и социалната разтревоженост ще продължат да се ценят. Пример е възходът на стила "Дарден" и съответно филма им "Два дни, една нощ", с лице за награждаване Марион Котийар. Пак повтарям, добре е, че и българската заявка за 2015 - "Урок" - е в същия ключ и нерв.  

Черното е новото черно

В Америка все повече афроамерикански теми ще бъдат поверявани на афроамерикански автори. И не заради инерцията на "12 години в робство". Нужен е отдушник на настроенията след полицейските стрелби и надигналия се след тях гняв. Номинираният "Селма", за антирасистките маршове от началото на 60-те, е на път да изкачи режисьорката му Ейва дьо Верней до първата афроамериканка със статуетка в категорията. Съответно в Европа ще нараства тематичният интерес към малцинствени групи и маргинали, към различните въобще. Тук и заради новия фактор "бежанци".

В очакване на главния филм

Ще събуди ли Силата Дж. Дж. Ейбрахамс със Star Wars: The Force Awakens, гастрольор в личната сага на Лукас? Повече "Джанго" или връщане към ранния Тарантино ще е The Hateful Eight? Ще е смел ли колкото книгата  "50 нюанса сиво" с беззвездния си каст? Ще влезе ли Ридли Скот в старата форма с The Martian, или холивудизацията му ще продължи? Ще надскочи ли Дейвид О. Ръсел "Американска схема" със същия актьорски екип в Joy? Ще възкръсне ли легендата "Лудия Макс" с оригиналния си режисьор Джордж Милър в Road Fury? Добре дошли във филмовата 2015.

Янко Терзиев

СЕРИАЛИТЕ: сюжетите, идеите и героите през 2015 г.

Критиците единодушно обявиха – и тази година новата реколта сериали, стартиращи през есента, е слаба с няколко изключения като Gotham, Jane the Virgin, Black-ish, The Flash, How To Get Away With Murder и Transparent. Ние изгледахме и добрите, и лошите, за да обобщим тенденциите и за да помогнем, в случай че се надигне втора вълна от родни продукции.

Сексуална толерантност

Джефри Тамбор е чудесен като трансексуална жена в Transparent. В сериала Faking It на MTV две момичета се преструват на лесбийки. Гейове са основни персонажи в The Normal Heart и Looking. Modern Family продължава да ни предлага най-забавното гей семейство на малкия екран. А Лаверне Кокс от Orange Is the New Black беше номинирана на миналогодишните награди Emmy и започна открито за говори за правата на транссексуалните. Истината е, че сериалите никога не са игнорирали ЛГТБ общността, но тази година видяхме няколко впечатляващи примера. Вижте още и American Horror Story, The Fosters, Pretty Little Liars и Shameless.

Етническа толерантност

Освен че отвориха широко вратата за ЛГТБ общността, персонажите в новите сериали най-накрая се осмелиха да покажат истинското лице на Америка, а и на света днес. Демографският профил на новите заглавия е доста разнообразен – централните персонажи в сериали като How to Get Away With Murder, Jane the Virgin, Black-ish, Cristela и други демонстрираха ако не антирасизъм, то поне изключителна толерантност към различните етноси. Очевидно новата мантра е да премахнем предразсъдъците си. И в тази връзка - очаквайте сериали с азиатци, индианци, скандинавци и българи.

Новите комедии

Сериалът Broad City взе проблемите на момичетата от Gilrs и ни ги поднесе, пречупени през толкова извратен хумор, че понякога ни ставаше неудобно от шегите на двете главни героини, но динамиката между тях и чудесният диалог безспорно превърнаха продукцията в най-добрата нова комедия от новия сезон. You’re the Worst пък подходи с нова гледна точка към интимните връзки и предложи една от най-добрите и забавни любовни истории на сезона. Същият извратен черен хумор разбираемо очакваме и от Unbreakable Kimmy Schmidt (Тина Фей е продуцент и сценарист), както и от Difficult People, продуцирана от другата най-смешна жена в света на сериалите – Ейми Полър.

Драмите

Fargo, True Detective, Person of Interest, Forever, Hannibal, Good Wife. Списъкът може да бъде продължен, но идеята е ясна – драмите през 2015 г. ще бъдат заплетени, тежки, неочаквани, мащабни като продукция, с известни актьори и в крайна сметка – пристрастяващи.

Науката

Вече имаме достатъчно любимите The Big Bang Theory и Silicon Valley, но науката влезе с гръм и трясък в света на сериалите и – както изглежда – ще бъде употребена с всички възможни средства. Fox предложи разходка из Вселената и някои доста скандални теории в поредицата Cosmos: A Spacetime Odyssey. Сериалът Manhattan ни разказва за измислянето и създаването на атомната бомба. В The Lottery основната сюжетна линия се върти около възпроизвеждането на хората. The Knick ни показа каква е била медицината между два века, The Strain се опита да даде научно обяснение за произхода на вампирите, а Halt and Catch Fire ни разказа за първите години на компютърното инженерство. Да се отдръпнат полицаите и лекарите – учените излизат от лабораториите и нахлуват в сериалите.

Сексът

Навсякъде. В почти всички сериали и във всякакви разновидности – горещ, интересен, шокиращ или просто извратен. Ето само няколко примера – Outlander, The Americans, Sons of Anarchy, True Blood, Game of Thrones, The Affair, True Detective, Transparent, Looking, American Horror Story, незабравимата тройка в House of Cards, Broad City и много други.

Антологии

От създателите на American Horror Story се очаква новата продукция American Crime Story. Подобно на предшественика си, всеки сезон на American Crime Story ще се фокусира върху различно престъпление с една-единствена разлика – всички случаи ще са съвсем истински, а първият сезон ще разкаже за процеса срещу Оу Джей Симпсън, а в главната роля ще е Куба Гудинг-младши. От режисьора Стивън Содербърг пък очакваме романтичен сериал, в който всеки епизод ще разказва различна любовна история. И отново от създателите на American Horror Story идва продукцията Scream Queens, за която те твърдят, че ще бъде в измисления от тях жанр "комедия на ужасите".

Завръщане в миналото

Разбирайте – вълна от сериали, които ще ни връщат в миналото на вече познати герои и истории. Провокирани от успеха на Gotham, Hannibal и Bates Motel, ето какво ни очаква в идните месеци. Better Call Saul ще проследи събитията преди Breaking Bad. Agent Carter ще ни открехне за създаването на Marvel's SHIELD. Sons of Anarchy също очаква сериала, който ще върне историята назад във времето. А Krypton ще ни заведе на планетата на Супермен, за да разберем за произхода на Кларк Кент. Чуват се слухове и за сериали, които ще върнат действието назад и са базирани на продукции като "Поличбата", "Петък 13-и", "Злокобен остров" и "Писък". Дори "Игра на тронове" може да се сдобие с прикуъл, стига Джордж Р. Р. Мартин да намери време да го напише, или просто го оставят в ръцете на сценаристите, а ние вече добре знаем докъде могат да стигнат те.

Тодор Пеев, телевизионен редактор и журналист
МУЗИКА: През 2015 г. продажбата на дискове и платен даунлоуд ще продължи да спада най-вече поради нарастването на потреблението на смартфони. 

Стрийминг услугите ще затвърдят позициите си, а модели като Pay As You Go, в които всеки може да избере размера на абонамента си. Spotify ще продължи да доминира като най-използвана стрийминг платформа и не мисля, че скорошният конфликт с Тейлър Суифт и решението да изтегли каталога си има нещо общо с публиката и как тя е склонна да слуша музика.

Основното предизвикателство пред слушателите ще бъде как те ще успеят да се ориентират между всичко, което им се предлага. Заради това блоговете, които селектират най-добрите издания на седмицата, ще имат все по-голямо влияние. Но дали има друг начин, освен да следваш съдържанието на любимите си сайтове? Всички останали предположения са въпрос на наука и комбинации между маркетингови проучвания и естествен растеж. До голяма степен това не се е променило: The Beatles са били страхотни, но без използването на новите медии тогава (телевизия, радио, албуми) никой не би знаел за съществуването им днес.

Изпълнителите и музикантите от новото поколение ще продължат да се адаптират към новите условия много по-добре. Съвсем нормално те не се обръщат сляпо към компаниите в очакването на бързи готови резултатите. Това поколение все пак е "родено" в дигиталната среда, не е мигрирало към нея. А както историята винаги е показвала,  младите хора искат да слушат млади хора.

Може би съм единственият човек, който хареса това, което направиха U2 с пускането на последния си албум безплатно в iTunes – ако си техен фен или харесваш мейнстрийм музика, това е чудесен подарък. Но подобно нещо не би могло да се превърне в тенденция – беше специално именно защото е нещо еднократно. Със сигурност щеше да бъде много по-добре, ако подобна кампания следваше един наистина добър албум, какъвто този не е.

В моята практика работя с групи, които искат да направят кариера. Затова с тях винаги действам в дългосрочен план. Няма по-добра рецепта от това просто да градиш постепенно аудитория и да й предлагаш качествена музика. Да преследваш отчаяно номер 1 хита и късмета обикновено води към провал. Радвам се, че през миналата година открих един млад английски блус певец на име Дан Оуен. Сега никой не го знае, но, повярвайте ми, до края на 2015 г. всички ще говорят за него. Възлагам големи надежди и на Джесика Ернандес, певица, която открих на фестивала SXSW в Тексас.

Скот Коен, съосновател на базираната в Лондон компания за дигиталната дистрибуция The Orchard, комениджър на алтърнатив рок групите Dum Dum Girls, гост на музикалната конференция See Me в София през 2010 г. Професор към London Metropolitan University.
МОДА: синергия с технологиите и устойчивост

В момента модата е в такъв етап, че за революции е почти невъзможно да говорим. Тя вече се контролира от потребителите и е модерно това, което се продава. Именно затова е много любопитно да наблюдаваме какво ще се случи през 2015 г. със сегмента на носимите технологии. Ако Apple успеят да изкарат умните часовници извън средите на tech-маниаците, това може да е първата реална стъпка към синергия на мода и технология, потенциално кулминираща в масовото възприемане на наистина революционно звучащи концепции като умен текстил и интерактивни облекла. 

Сравнително ново е и усиленото внимание на модните гиганти към екологичните и етичните аспекти на индустрията. Вече видяхме заявки в тази посока както от страна на луксозния, така и на high-street сегмента (и то от някои от най-големите играчи), подкрепени от множество инициативи, насочени и към консуматорите, и към производителите на мода, и това ще е силна тенденция и през 2015 г. Тази ще е годината, в която колелото на устойчивата страна на модата ще се задвижи по-осезаемо и е възможно да се озове в мейнстрийма. 

Хубен Хубенов, стилист, редактор в http://12mag.net

ХРАНА: Нови ресторантски формули, извън традиционните

Миналия месец приятел беше в ресторант "Нома". Сервирали му телешки тартар с горски мравки. Обяснението: "Нома" използва само датски продукти, в Дания не растат цитруси, а тези мравки съдържат киселина, напълно доближаваща се до тази на цитрусите. "Нома" е обявен за най-добрия ресторант в света и зад всяко ястие може да се крият тенденции, от това излизат две: все по-категорично използване на местни продукти и много предпазливо навлизане на инсектите. Изискването продуктът да е местен е придружено от още едно: максимална информация за произхода му. Затова и все повече продукти ще се опаковат с QR код с цялата си история. Колкото до инсектите - не става дума нещо с пипалца и крилца в чинията, а за обработена храна – включително в брашно.

Иначе ето най-повтарящите се прогнози за 2015 г.:

- Просото ще е новата киноа, а ферментацията, тази древна кулинарна техника, ще навлезе в своя ренесанс.

- През годината ще е още по-популярно търсенето на нови ресторантски формули извън традиционните: споделяне на вечери с непознати, приготвяне на храна от аматьори, необичайни помещения. Същото се отнася и за обратното - проектите, при които топ професионалисти готвят в пътуващи каравани.

- Храните с марихуана вече са въпрос само на време и законодателство. Да откриеш начини да се готви с канабис ще се окаже гигантска ниша за експерименти и най-интересното предизвикателство за готвачите, както и за клиентите им. В Колорадо вече има над 160 лиценза за готвене с марихуана.

- Манията по хибридите ще се затвърди. И не става дума само за кронатите, а за кръстоски между зеленчуци. Вече е създаден и се продава калетс (Kalettes) – кръстоска между вездесъщия кейл и вечно навряното в ъгъла брюкселско зеле, както и брокофлауър (broccoflower) - между броколи и карфиол.

Марина Караконова, кулинарен експерт 

Още от Капитал