С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

26 30 яну 2015, 15:54, 15023 прочитания

Да ти върви по кафе и масло

След диетите "Аткинс" и "Дюкан" кафето с масло е новата здравословна закуска зад океана

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Кетони, микотоксини, триглицериди. Все понятия, които на пръв поглед нямат нищо общо със сутрешното кафе. То обаче попадна в полезрението на нова вълна здравословно хранене, която отрeче зърнените култури и обяви за най-добър източник на енергия животинските мазнини. Диета, според която червеното месо е полезно, кафявият ориз вреден, а плодовете са сведени до минимум. Кафето някак успява да се промъкне в списъка на полезните напитки. Особено ако вместо мляко, му се добави голяма бучка масло. Само на крачка от класическото кафе със сметана, тази тенденция се поддържа от привържениците на високомазнинното хранене, които през 2015 г. стават все повече. Колко ли от тях обаче са се престрашавали да си поръчат кафе с масло в Starbucks?

Цели два века преди арабите да започнат да отглеждат кафе в Йемен през XV век, в Тибет вече приготвят традиционна напитка от чай, масло от як и сол. Това вдъхновява Дейв Аспрей, бивш компютърен специалист, да разработи своя собствена линия кафе, което снабдява тялото с кетони – органични съединения, образувани при разграждането на мазнини. Вместо да започвате деня си с порция въглехидрати под формата на овесени ядки и плодове, Аспрей ви предлага своето "бронирано кафе" (bulletproof coffee). То ще снабди тялото ви с енергия за пет часа, ще повиши метаболизма, ще ускори изгарянето на мазнини и ще намали апетита ви за сладко. Въпреки че подобна презентация звучи като телевизионна реклама на хапчета за отслабване от края на 90-те години, "бронираното кафе" заслужава поне да бъде опитано. Оригиналната рецепта, която може да бъде прочетена на личния сайт на Аспрей – www.bulletproofexec.com, включва чаша първокласно филтър кафе, една-две супени лъжици триглицеридна мазнина като кокосово масло и бучка качествено краве масло. Всичко се разбива с помощта на миксер. Звучи просто, но дали наистина е?


Кафето, с което се приготвя тази енергийна закуска, в никакъв случай не е конвенционална марка от супермаркета. Аспрей твръди, че е патентовал технология, с която да пречиства кафените зърна от вредните микотоксини и продава своя собствена марка кафе. Микотоксините са вид плесен, която се образува от неправилното съхраняване на продукти като царевица, ядки, кафе. Европейският законодател се е погрижил нивата на тези елементи да са сведени до абсолютен минимум. Утвърдените производители на кафе официално пречистват кафените зърна, преди да ги смелят, с цел да елиминират вредните частици. Почитателите на кафето интуитивно се сещат за популярната реклама на маргарин "без холестерол", която пропуска да каже, че в растителните мазнини по принцип не се съдържа холестерол. Кокосовото масло също носи търговската марка на пионера Аспрей. Най-достъпно се оказва кравето масло, по правило от пасищно отглеждани животни и с наситен жълт цвят. Целият комплект от автентични съставки струва около 38 долара, ако ги поръчате онлайн.

В края на миналата година The Telegraph излизат със статия по темата и определят бронираното кафе като част от "простовата, погрешна и научно необоснована диета". Интернет пък изобилства от блогове на хора, които са опитали да пият нетрадиционната напитка в продължение на седмици и се чувстват пълни с енергия. Или пък признават, че все пак умират от глад към десет и половина. Професионалните спортисти, които го намират за полезно, не го консумират всеки ден. А дипломираните лекари, специалисти по хранене от сайта www.AuthorityNutrition.com, откровено го наричат лоша идея, защото съдържа огромно количество калории, без да доставя на организма ценните хранителни ензими на порция бъркани яйца например.

Настрана от спорните научни аргументи, въпросът какви са вкусовите качества на "бронираното кафе" е далеч по-вълнуващ за любителите на топлата кофеинова напитка. Избирам сравнително висок клас кафе и класическата филтър машина. Маслото е домашно, но в София вече на няколко места се предлагат истински млечни продукти от Родопите. Спирам се на рецепта от безупречния сайт на Дейв, която той приготвя, когато пътува. В нея отсъства трудното за намиране кокосово масло, въпреки че и разнасянето на малки дажби пречистено краве масло в самолет е ексцентрично начинание. Горещото кафе и маслото се смесват и разбиват до получаване на плътен каймак. Вкусът е необичаен и в действителност предизвиква чувство за ситост. Което обаче не трае дълго и води до тежест. "Във всеки случай ще ви трябват поне две-три седмици, за да свикнете с него" – съветва Аспрей в книгата си Bullet Proof Diet и многократно подчертава, че това е част от цялостна промяна в начина на хранене.



Мода или крачка в бъдещето – кафето с масло засега звучи като експеримент с неясен успех, който вероятно би вбесил всеки истински италианец. И все пак то внася разнообразие в ежедневието на онези, които не могат да започнат деня си без кофеин. Или просто търсят алтернатива на неделната закуска. Дори ако това значи да се убедят, че мястото на маслото е върху тънка препечена филийка, а не в чашата с кафе.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Wi-Fi free 3 Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

14 фев 2020, 2563 прочитания

Оскари в преход 3 Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

10 фев 2020, 4010 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Всички го предпочитат горещо

Места за чай, кафе и няколко топли напитки, които задължително да опитате

Още от Капитал
Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

За дизайнерите с любов

Българският стартъп Artery Team представя местни и международни дизайнерски марки в Etsy

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Гордост, кино и предразсъдъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличането

Wi-Fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимостта си от технологиите. Бизнесът харесва това

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10