Да ти върви по кафе и масло
След диетите "Аткинс" и "Дюкан" кафето с масло е новата здравословна закуска зад океана


Мария Капари

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Кетони, микотоксини, триглицериди. Все понятия, които на пръв поглед нямат нищо общо със сутрешното кафе. То обаче попадна в полезрението на нова вълна здравословно хранене, която отрeче зърнените култури и обяви за най-добър източник на енергия животинските мазнини. Диета, според която червеното месо е полезно, кафявият ориз вреден, а плодовете са сведени до минимум. Кафето някак успява да се промъкне в списъка на полезните напитки. Особено ако вместо мляко, му се добави голяма бучка масло. Само на крачка от класическото кафе със сметана, тази тенденция се поддържа от привържениците на високомазнинното хранене, които през 2015 г. стават все повече. Колко ли от тях обаче са се престрашавали да си поръчат кафе с масло в Starbucks?
Цели два века преди арабите да започнат да отглеждат кафе в Йемен през XV век, в Тибет вече приготвят традиционна напитка от чай, масло от як и сол. Това вдъхновява Дейв Аспрей, бивш компютърен специалист, да разработи своя собствена линия кафе, което снабдява тялото с кетони – органични съединения, образувани при разграждането на мазнини. Вместо да започвате деня си с порция въглехидрати под формата на овесени ядки и плодове, Аспрей ви предлага своето "бронирано кафе" (bulletproof coffee). То ще снабди тялото ви с енергия за пет часа, ще повиши метаболизма, ще ускори изгарянето на мазнини и ще намали апетита ви за сладко. Въпреки че подобна презентация звучи като телевизионна реклама на хапчета за отслабване от края на 90-те години, "бронираното кафе" заслужава поне да бъде опитано. Оригиналната рецепта, която може да бъде прочетена на личния сайт на Аспрей – www.bulletproofexec.com, включва чаша първокласно филтър кафе, една-две супени лъжици триглицеридна мазнина като кокосово масло и бучка качествено краве масло. Всичко се разбива с помощта на миксер. Звучи просто, но дали наистина е?
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
26 коментара
Мани ги тия глупости, движение и спорт му е майката.
Бляк !
Обичам чистото кафе !
Ако поразпитате хората на средна възраст ще видите колко много от тях ще си спомнят детските години през социализма, когато кафето беше дефицитно и сутрин се пиеше чай с масло. Даже на пакетчетата масло така си пишеше: "Масло за чай".
аз пия капучино, просто си вземам домашно мазно мляко, и става също толкова булетпрууф ;)
Поредните комерсиални глупости, на които ще се хванат балъците, предпочитащи да вярват на магически формули, вместо на хилядолетния опит и на природата.
''Цели два века преди арабите да започнат да отглеждат кафе в Йемен през XV век, в Тибет вече приготвят традиционна напитка от чай, масло от як и сол.''
Подобен чай пият и в Монголия, но не заради някакви псевдо-научни теории, а просто по принуда - заради суровия климат и условия и липсата на плодове и зеленчуци. Съответно техният метаболизъм и физиология са пригодени към начина им на живот и хранене. Да препоръчваш същото на хора, живели с поколения в западната цивилизация е нагло.
Аз със сигурност няма да съм сред феновете на тази съмнителна с вкусовите си качества напитка. Обичам силното еспресо, без добавки.
Едно от най-добрите определения за кафето като напитка е дал Чандлър: ... Марлоу си е направил кафе - "Гъсто. Черно. Горчиво. Убийствено горещо. Жизненият сок на изморените мъже."
До коментар [#7] от "Bramasole":
И на страстните жени.
До коментар [#8] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":
Прощавам му на Чандлър това сексистко определение, защото как си представяш Марлоу любезен джентълмен с фини обноски...
До коментар [#9] от "Bramasole":
Остави се, като ученичка бях влюбена в него. Поглъщах романите му на екс, и до момента са ми на ... една ръка разстояние. "Дългото сбогуване" ми е фаворит.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.