Южна зима

Латино напитката мате и нейната интересна роля на определящ националното самосъзнание символ, който се използва от младежта като опозиция на американските безалкохолни

Според една легенда на гуаранѝ – хората, които открай време живеят в Парагвай, Северна Аржентина и Южна Бразилия, в зората на дните при тях идва белокож, рус, синеок и брадат бог, който им показва много нови неща за света. Най-важното е как се бере и използва ка'а. В тези митични времена гуаранѝ започват искрено да ценят изобилно растящото около тях дръвче, което доста по-късно се сдобива с научното име Ilex paraguariensis. Тогава запарката от листата и младите клонки на растението обаче отдавна вече е известна като мате (от кечуа думата за кратунката, в която обичайно се сервира) и е най-популярната напитка на юг от Бразилия. И има защо – изглежда, човечеството винаги се нуждае от допълнителен тонус и съдържанието на кофеин в мате е добре дошло и тогава, и сега.

Има много начини за поднасяне на мате. Най-познатият е с приятели и гости в една кратунка с една перфорирана в края си сламка, наречена бомбиля. Приготвянето изисква ритуал с разтръскване, обръщане, разклащане и леко овлажняване, който цели най-дребните частици сухи листа да останат възможно най-далеч от сламката, за да не я запушат. Водата за мате никога не трябва да е вряла, а с температура между 70 и 80° С. Сипва се толкова, колкото стига на един човек за един път. След това се долива нова порция за следващия почитател. Противно на заучената учтивост, първото мате е за домакина на церемонията. Логиката е, че то може да се окаже твърде горчиво или твърде студено и така има възможност грешката да се поправи. По време на пиене сламката не се мести, а целта на всеки е да извлече и последната глътчица от свежата напитка – шумът в края на усилието е простен и нормален. Сухите листа се сменят след 5-6 доливания или когато вкусът им се изгуби. Подслаждането на горчивото питие някога е било само за жените и децата, но вече никой гаучо не губи честта си, ако сложи малко захар или дори стевия, която също е местно растение, в кратунката.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yerbamate avatar :-|
  yerbamate
  • - 1
  • + 9

  Здравейте,

  като цяло статията е коректна, но не е изчерпателна в детайли.
  Мате не съдържа единствено кофеин. От така поднесената информация, читателя би останал с впечатление, че свойствата му се дължат единствено на съдържанието на кофеин. В действителност, Мате съдържа в пъти по-ниска концентрациа на кофеин в сравнение с кафето и зеления чай. Освен кофеин, Мате съдържа две други активни съставки от семейството на ксантин сапонините, а именно: теофилин, както в зеления чай и теобромин, както в какаото и шоколада. Също и богата и уникална палитра от витамини от В групата, А, С, Е и минералите Желязо, Калий, Калций, Манган, Магнезий и др.
  Кратунката се пълни винаги 4/5 до 5/6 от обема й, а не "колкото е достатъчно за един човек". Идеята е, че това е, както вярно сте посочили, ритуал и той се съблюдава от всички участващи. Човекът запарващ Мате и водещ Мате "церемонията" се нарича matero или cebador, а не Гаучо. Гаучо е наименование за културата допринесла в най-висока степен за популяризирането на Мате в Аржентина, а и не само. Той отпива първата кратунка с Мате не само за проверка качеството и температурата на напитката. В традицията на гуарани, това е човекът поддържащ връзката с духа на Мате и връзката на хората в кръга.
  Приготвянето на сладко Мате с въглени е крайно некоректно. То не се нарича също така, cocido. Думата за сладко Мате е "dulce", а cocido е термин използван за Мате в чаени пакетчета или кафе машина.
  Като цяло сходствата на Мате с всички останали познати напитки са нищожни. Нито една от тях не се и доближава дори по съдържание, свойства и ефект до Мате. В тази посока, единственото сходство с всички популярни енергетични и безалкохолни напитки е вероятно консистенцията му.
  Поздрави,

  Нередност?
 • 2
  gva41311515 avatar :-|
  gva41311515
 • 3
  off avatar :-|
  ...
  • + 1

  Хубава е статията(въпреки неточностите), но напитката е още по-хубава.
  А на yerbamate може едно мате и малко снизходителност. Ето как да си гo приготви добре ;)
  https://www.youtube.com/watch?v=Hfm2PnvSKNY

  Нередност?
 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 3
  • + 2

  Хареса ми сатията.Пиенето на чай със сламка от кратунка е много интересен,а чаеното дръвче напомня за нашите липи.

  Нередност?
 • 5
  baistavri1 avatar :-|
  Bai Stavri
  • + 1

  Аз не познавам Аржентинец или Уругваец които да не пие мате. Пият го в метрото, в офиса, вкъщи. Много си държат на него.

  Нередност?
Нов коментар