Чаши за вино (и сайдер) от Страната на баските

Известни като vasos de sidra, verres basques или gobelets bodega, те са трудни за пренасяне в пряк и в преносен смисъл

Според редица изследвания удоволствието от консумацията на храни и напитки е, ако не изцяло зависимо, то поне тясно свързано с изпълнението на различни видове ритуали. Те може да са както общоприети – например духането на свещички и яденето на торта на рождени дни, наздравицата преди отпиването на първата глътка алкохол или играта на ядец след обяд с пиле или вечеря с пуйка, така и строго индивидуални – почукването върху кенчето с газирана напитка преди отварянето му, разделянето на бисквити с пълнеж и изяждането на отделните им части в определена последователност или търкането на клечките за суши една в друга преди използването им.

При мен тази зависимост е направо правопропорционална, особено когато става дума за непознати ми до този момент ястия и питиета и съпровождащите ги ритуали и предмети. Когато опитвам нещо за първи път, шансът то да ми хареса е почти гарантиран, ако консумацията му е придружена от някакви специфични действия, интересни церемонии или необичайни за мен чаши, чинии или прибори.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    denitza avatar :-?
    DeHu
    • + 1

    Бях в Билбао преди две години и последната вечер пих точно Bizkaiko Txakolina, но честно казано, не си спомням вкуса и аромата въобще.. Може би защото наблегнах повече на вечерята с бразилски специалитети ...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал