Червена топлина

Бутиковото българско каберне Farfi е резултатът от любовната афера на Пламен Михайлов с качественото вино

Тридесет и четири годишният предприемач Пламен Михайлов управлява дружество с няколкостотин декара от черешови насаждения и прилежащите към тях цехове на стотина километра от София, но ние го познаваме предимно като словоохотлив бохем и забавен разказвач със стотици истории от цял свят. Най-голямо удоволствие обаче изпитва, докато разказва за своето лимитирано каберне Farfi, чието раждане е плод колкото на случайност, толкова и на сериозното желание да имаш нещо свое. Идеята да се занимава с вино се появява в съзнанието на Пламен преди почти седем години. "Агрономът ми е магистър по лозаро-градинарство, наследил е уменията си във винопроизводството от своя вуйчо, известен майстор в пловдивския регион. Една вечер след работа седнахме на раздумка, за да ме почерпи с току-що станалото младо каберне с приятен плодов аромат и плътен вкус. Две-три бутилки си заминаха за нула време."

Допреди това Пламен трупа сериозен горчив опит с различни напитки по столичните заведения. "Консумираш отбрани вина и отлежали уискита в хубави ресторанти, но в крайна сметка резултатът на другата сутрин е един и същ – глава боли, сърце тупти. След приятната вечер с агронома и изпитите бутилки бяхме на полето още в шест сутринта – в кондиция и в добро състояние на духа. Тогава ми хрумна, че не би било лошо да си имам своя напитка, чието съдържание и постефекти познавам добре. Година по-късно подбрахме няколко лозя, които отглеждат грозде според основните принципи и методи на биологичното земеделие, оборудвахме една малка изба с подходящите съдове и аксесоари и колелото се завъртя."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове