Тиха кушетна революция
"Сякаш се създава терапевтична култура, белязана не от чудеса, а от принципа на реалността", казва психотерапевтът Златко Теохаров
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Златко Теохаров e психотерапевт – психодраматерапевт и психоаналитик във формиране от Института по групова психоанализа в Бон, Германия. Преподавател е във Висшето училище за приложни науки (Дармщат, Германия) и в Нов български университет. Има психотерапевтична индивидуална и групова практика, обучаващ психотерапевт е към Фондация "Психотерапия 2000" и супервайзор на центрове за социална работа.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
10 коментара
Психотерапията отдавна е компрометирана като псевдо-наука. Ненапразно няма да видите катедри по "психотерапия" в нито един елитен университет. Но у нас открай време вървят подобни шаманизми - врачки, баячки, екстрасенси. Защо да няма и психотерапевти.
Хора, вместо да плющите минуси по коментара на г-н Николов, по-добре наистина малко да вземете да се образовате що е то наука и по какво се отличава от псевдо версията. А колкото до Лайт - те очевидно като издание се фокусират към съвременния "прогресивен" мейнстрийм, който съчетава в невероятен буламач еко талибанщина, лек социалистически идеен привкус и привидно новаторство, мимикриращо зад интердициплинарен "холистичен" подход обикновена банална некадърност (вижте например участниците в рубриката ЛИЦА - буквално по калъп са извадени).
''Често психични конфликти, които не могат да бъдат изразени и символизирани, превръщат тялото в арена на проявяването си – например страхувам се да отида някъде и се разболявам, за пръв път трябва да дирижирам малък оркестър, замествайки титуляра, но ръката ми се схваща и не съм в състояние... ''
Примитивно и старомодно обяснение, което няма никаква основа върху съвременните проучвания на невронауките.
Психотерапията е 'дисциплина', осъдена на постепенно изчерпване и изчезване. Това, че у нас се откривали много нови кабинети по психотерапия говори само за факта, че много хора гледат на нея като лесен и бърз начин за препитание. Бяхме чели и за увеличения брой студенти по психология...
ами как да да имам доверие в наука, която сама не признава съществуването на предмета си, т.е. "душата".
Много ме кефи като някой почне да говори така на едро за state-of-the-art състоянието на света в момента, в множествено число и изотгоре. Аз първо не виждам някъде да се споменава "наука". Философията, психологията, науки ли са? Не точно, ама не знам кой го интересува. Невронауките... мен ми звучи като да кажеш че квантовата физика е "оборила" Нютон. Извинявай ама именно предполагането че има една-единствена парадигма, особено в тази сфера, е най-соц от всичко казано.
Как точно науките компрометираха това шарлатанство бе бате. Със статистика ли, или на някого са му измерили алфа-вълните след сеанс, или хората са започнали да си искат парите? Ми то даже силата на самовнушението да вземеш, дето е помогнала на толкова хора, и пак триумфално излиташ от категориите наука/ненаука, всичко друго е снобщина, ти избираш. Ами емпатията, къде да я сложим научно, така че теориите за огледални неврони да не я заядат? Или значи, ако някой ч о в е к ще се занимава с душата ми, да гледам да е човек на науката, не друго. Ще го избера по елитните университети. И да има мозъчен скенер в кабинета, за да боравим с точни данни.
Еми добре. Имам тука едно подмладяващо кремче от лабораториите на Vichy, доказано. Тествано е върху 38 души в продължение на две седмици. Статистиката нали е наука.
.. Хубаво и задълбочено интервю/ както въпроси така и отговори/..което трябва да бъде повече предпочитано а по-малко коментирано..
.. да не говорим че във всеки форум / и настоящия/ има много който имат, ама крещяща необходимост да си поговорят със специалист..
.. за съжаление глупостта е вродена, до гроб и не се лекува..
.. а проблем на психотерапиите е че са възникнали и се отнасят за интелектуална среда..психоанализата не е за селския идиот..
До коментар [#5] от "marazul": даже силата на самовнушението да вземеш, дето е помогнала на толкова хора, и пак излиташ от категориите наука/ненаука"
Не излизаме от категорията наука/ненаука - плацебо-ефектът е реален и научно доказан. Всъщност, всичко опира до пари. Плацебо хапчетата струват стотинки, за плацебо консултация никой не би трябвало да ти вземе много пари.
И границата какво е наука и какво не е променлива - в зависимост от състоянието на самата наука. Акупунктурата се е приемала със скепсис, но клиничният ефект е доказан. Това, че механизъмът на действие не е изяснен е второстепенно.
Доколкото знам, при психоанализата клиничния ефект не е доказан. Не казвам, че го няма - просто нямаме доказателства. А без доказателства всяка местна врачка може да претендира, че е терапевт - и те в България масово го правят.
До коментар [#5] от "marazul":
Дай малко по-спокойно, да не се наложи да ти търсим 'шринк'! ;)
Избълвал/а си много думи, но не си и прозрял/а, че повечето неща, за които говориш, си имат някаква биологична и физиологична основа и обяснение. Емпатията наистина се свързва с огледалните неврони, но още не са намерили начин да изолират човешки огледален неврон и е работено само с маймуни.
Това че все още науката не може да даде най-точни обяснения на много мозъчни процеси, не означава, че те имат някакъв мистичен произход.
А що се отнася до шарлатанството в психотерапията/психоанализата - тези 'терапии' са свързани неделимо с такива конфликти на интереси, че неотменно се създават условия за процъфтяване на шарлатанските наклонности на практикуващите ги. Особено, когато не се отличават с най-високи етични и морално качества.
Кои са тук лагерите на спора всъщност: наука/псевдонаука и психотерапия/медикаментозна терапия или генетична терапия?
Неможем да отминем неохотно факта, че в България се прави страшно много наука: в т.нар. кол и машинно познавателни центрове, от където произлиза една неизмерима неудовлетвореност от ежедневието, което на свой ред извиква нужда да се впуснеш в ред свръх ценни занимания, едно от които и работата върху собствената си "душа". И не казвайте "не", защото ако спрем порива за търсене на удовлетворение, ще пресъхнат и малкото сателитни работни места, които тези центрове съсдават в обезчовечените ни пост-комунистически градове. (и крайната безнадежност ще се установи в крехките тела на средностатистическата ни младеж)
Все пак ако не се съгласявате, каня ви да си блъскаме копията в несъществуващи мелници някой следващ вторник.
Когато някой много плюе по психотерапията обикновено има силна нужда от такава, но неговите несъзнавани защитни механизми се включват и ефекта е налице. Преди да се дава мнение колко е хубаво морето добре е да сте поплували малко в него.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.